Tempeh saté met pittige pindasaus

Tempeh saté met pittige pindasaus | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpele vegetarische saté met een zelfgemaakte satésaus? Dan is dit recept voor tempeh saté met pittige pindasaus iets voor jou! Het gerecht:

  • Zal waarschijnlijk ook carnivoren bekoren
  • Wordt gemaakt van makkelijk verkrijgbare supermarkt ingrediënten
  • Kun je zo pittig maken als je zelf wilt door de hoeveelheid sambal aan te passen
  • Kan op de barbecue, in de pan of in de oven bereid worden
  • Kan ook gemaakt worden van tofu
  • Of toch een keertje met kip, rund of varken voor een niet-vega variant

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de tempeh saté met pittige pindasaus

Als je mij op Instagram volgt, dan weet je héél misschien nog wel dat ik begin dit jaar een paar keer een foto van een vegetarische saté van tofu had gedeeld. Ik zat al een paar maanden in een Aziatische kookfase en wilde een vegan variant op kipsaté maken. Ik was echter niet zo tevreden met die pogingen en daarna was ik het een beetje vergeten.

Van de week wilde ik eigenlijk een gerecht met varkensvlees en broccoli maken voor de blog, maar op dat moment had ik niet zo’n zin om een recept uit te denken en er uitgebreid foto’s van te maken. In plaats daarvan kreeg ik opeens zin in saté. Ik had dus maar snel wat tempeh gemarineerd,  die op stokjes geregen en een simpele pindasaus gemaakt. Dat beviel onverwacht goed! Een dag later heb ik het gerecht dus nogmaals gemaakt en het receptje opgeschreven. Onbedoeld kom ik nu dus eindelijk met een vegetarisch alternatief voor de saté. Niet van tofu, maar van tempeh. Ook al kun je deze tofu saté met pindasaus ook prima met tofu maken als je dat lekkerder vindt.

Tempeh saté met zelfgemaakte pindasaus | Gewooneenfoodblog.nl

Tempeh saté met pindasaus maken

Wederom is dit een recept dat erg makkelijk is om te maken. De ingrediëntenlijst lijkt in eerste oogopslag misschien wat lang, maar de ingrediënten die je gebruikt voor de marinade en de pindasaus zijn bijna gelijk aan elkaar. Dat scheelt weer. Inclusief de tempeh en het water om de pindasaus mee aan te lengen heb je slechts 12 verschillende ingrediënten nodig. Valt best mee, toch?

Marinade en zelfgemaakte pindasaus

Voor zowel de saté marinade als de zelfgemaakte pindasaus geldt dat je de aangegeven ingrediënten alleen maar door elkaar hoeft te mengen. Ik vind het wel makkelijk om bij marinades (en sauzen) kant-en-klare gemberpuree en knoflookpuree uit potjes te gebruiken. Deze heb ik dan ook gebruikt voor de tempeh saté en de pindasaus. Heb je die niet in huis? Of werk je gewoon liever met verse ingrediënten? Dan zul je dus wel even wat knoflook en gember moeten raspen of fijnhakken.

Vegetarische tempeh saté met satésaus | Gewooneenfoodblog.nl

250 gram tempeh voor twee a drie personen

Vervolgens is het een kwestie van de tempeh in het gewenste aantal blokjes snijden en eventjes marineren. Zo’n blok tempeh van de Albert Heijn weegt 250 gram en is naar mijn idee geschikt voor twee a drie personen. Aangezien ik de tempeh saté met pindasaus voor twee personen heb gemaakt heb ik het blok in twintig redelijk grote blokjes verdeeld. (Voor vier stokjes.) Als je er met drie personen van wilt eten, dan kun je het blok in dertig kleinere blokjes snijden zodat je deze over zes in plaats van vier satéstokjes kunt verdelen.

Tempeh saté bereiden kan op diverse manieren

Nadat je de tempeh saté eventjes gemarineerd hebt (bij voorkeur minimaal 15 a 30 minuten; langer mag zeker) en aan de stokjes hebt geregen kun je de satés bakken. Dat kan in de oven, in een koekenpan, grillpan of op de barbecue. Zodra de satés een kleurtje krijgen zijn ze klaar. In de pan of op de barbecue hoef je ze dus maar zes minuten te bakken/ grillen. In de oven duurt het ietsjes langer.
Vegetarische saté van tempeh maken | Gewooneenfoodblog.nl

Serveer de tempeh saté met pindasaus bijvoorbeeld met…

Ik heb de tempeh saté met pindasaus gemakshalve geserveerd met gekookte zilvervliesrijst en gestoomde groentes (paarse bloemkool en broccoli). In die acht minuten dat de rijst moet koken zijn de gestoomde groentes gaar en zijn de satés ook klaar. Ideaal, toch?

Als je iets meer werk van je maaltijd wilt maken dan kun je de satés bijvoorbeeld serveren met rijst en sajoer boontjes of kruidige sperziebonen met tomaat. In plaats van rijst kun je ook denken aan bloemkoolrijst of bami. Zoiets als nasi goreng van bloemkoolrijst is ook een prima optie. Een aantal andere bijgerechten die ook goed bij zo’n maaltijd als dit passen zijn:

Vegan tempeh saté maken | Gewooneenfoodblog.nl

Tempeh saté met zelfgemaakte pindasaus recept

Recept Afdrukken
Tempeh saté met pittige pindasaus
Dit is een simpel recept voor een veganistische saté gemaakt van tempeh. Je kunt de satés bereiden in de grillpan zoals aangegeven, maar bijvoorbeeld ook op de barbecue, in een normale pan of in de oven. De bereidingstijden voor de barbecue en een andere pan zijn waarschijnlijk hetzelfde; alleen de oven zal wat langer duren. Bak de satés dan gewoon totdat ze een kleurtje hebben gekregen.
Maaltijd Diner
Keuken Indonesisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Tempeh en marinade
Pindasaus
Maaltijd Diner
Keuken Indonesisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Tempeh en marinade
Pindasaus
Instructies
  1. Snijd het blok tempeh in het gewenste aantal blokjes (bijvoorbeeld 20 of 30). Doe de blokjes tempeh in een schaal waarin je de tempeh kunt marineren (of in een boterhamzakje; ik vind dat wel gemakkelijk). Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kommetje. Doe dit eventueel beetje bij beetje totdat de gewenste smaak is bereikt. Misschien wil je wel meer of minder van een bepaald ingrediënt gebruiken. Voeg de marinade vervolgens toe aan de tempeh en meng de tempeh goed door de marinade. Laat de tempeh bij voorkeur een half uurtje tot twee uur marineren, maar bij tijdgebrek kan een kwartiertje ook wel. Rijg de tempeh vervolgens aan het benodigde aantal satéstokjes.
  2. Meng alle ingrediënten voor de pindasaus door elkaar in een kommetje. Doe ook dit beetje bij beetje totdat de gewenste smaak is bereikt. Warm de pindasaus indien gewenst op in een pannetje of in de magnetron. Ik moet zeggen dat ik dit vaak niet eens doe. Maar dat kan ook zijn doordat ik gewend ben om lauwe dingen te eten doordat ik vaak te veel foto's van mijn eten maak voordat ik begin met eten.
  3. Zet een grillpan op het vuur en zet het vuur hoog. Doe een klein beetje olie naar keuze, bijvoorbeeld pindaolie of kokosolie, in de grillpan. Grill de tempeh satés 3 minuten aan de boven- en aan de onderzijde zodat de grillstrepen zichtbaar zijn en de tempeh gaar is. In plaats van een grillpan kun je ook een andere pan gebruiken. De tempeh satés in de oven bereiden kan ook; houd dan wat langer aan (10 a 12 minuten schat ik).
  4. Serveer de tempeh satés met de pindasaus en de gewenste bijgerechten.
Notities

Glutenvrij?

Door het gebruik van ketjap manis zijn deze tempeh satés niet glutenvrij. Je zou eventueel de ketjap manis kunnen vervangen door een glutenvrij alternatief zoals tamari of kokos aminos. In dat geval wil je misschien wel even wat suiker, agavesiroop of honing toevoegen om de pindasaus iets zoeter te maken. Ook weet ik niet of je de aangegeven verhouden aan moet houden; ik vermoed dat je het beste wat minder kan gebruiken omdat de pindasaus anders misschien een beetje te zout wordt.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Tempeh saté met pittige pindasaus”

  1. dit ga zeer binnenkort maken! Het ziet er ook al fantastisch uit:-)
    ook de pindasaus is top. Er gaat niets boven zelfgemaakte. Van de supermarkt
    is het 80% suiker en wat pinda’s. Vreselijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *