Thaise gehaktballetjes met pindasaus

Thaise gehaktballetjes met pindasaus | Gewoon een foodblog!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Thaise gehaktballetjes met pindasaus

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets heb toegevoegd aan m’n foodblog. Vanwege diverse verjaardagen, feestjes en borrels is het er niet echt van gekomen. Daarbij had ik de afgelopen tijd niet echt iets gemaakt wat ik blog-waardig vond. Ondanks dat ik af en toe uren had besteed aan het bedenken, uitwerken en maken van sommige gerechten, vielen ze toch een beetje tegen. Helaas!

Failproof: Thaise Gehaktballetjes (zonder ei)

Vandaar dat ik het nu tijd vond om een simpel gerechtje te posten: Thaise gehaktballetjes in pindasaus. De gehaktballetjes (zonder ei) zijn op smaak gebracht met diverse Aziatische smaakmakers, waaronder bosuitjes, citroengras, verse gemberwortel, vissaus en Thaise rode curry pasta. De  pindasaus die ik bij de Thaise gehaktballetjes heb gemaakt lijkt een klein beetje op die van een eerder recept (kipsaté met simpele satésaus). De pindasaus in dit recept vereist echter een stuk minder ingrediënten én je hoeft er geen snijwerk voor te verrichten. Daarnaast is deze pindasaus zoeter van smaak vanwege het gebruik van kokosmelk, wat ik bij de Thaise gehaktballetjes vond passen.

Thaise gehaktballetjes met pindasaus | Gewoon een foodblog!
Gehaktballetjes met pindasaus (op basis van Thaise ingrediënten)

Serveer de gehaktballetjes met pindasaus bijvoorbeeld met…

Je kunt de Thaise gehaktballetjes met pindasaus bijvoorbeeld serveren met bami. Iets met bami en pinda- of satésaus is altijd lekker! Je zou ze ook kunnen serveren bij mijn recept voor bloemkool nasi goreng. De gehaktballetjes smaken tevens goed in combinatie met rijst en pittige sperzieboontjes of kruidige sperziebonen met tomaat. Natuurlijk kun je de gehaktballetjes ook serveren als hapje tijdens een borrel.

Saté van gehaktballetjes | Gewoon een foodblog!
Of rijg de balletjes op een stokje en maak er saté van!

Kan met rundergehakt, varkensgehakt of kippengehakt

Ik heb de gehaktballetjes gemaakt van rundergehakt, maar je zou ook kunnen kiezen voor varkensgehakt of kippengehakt. Tijdens het kruiden van het gehakt heb ik overigens redelijk grote hoeveelheden van alle ingrediënten gebruikt, want ik wilde kleine smaakbommetjes creëren. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bijvoorbeeld minder knoflook of minder rode peper te gebruiken als de hoeveelheden je een beetje too much lijken. Houd je van pittig? Voeg dan juist meer rode peper toe aan het gehakt.

Ik heb ervoor gekozen om de gehaktballetjes gemakshalve in de oven te bakken gedurende 20 a 25 minuten op 220 graden. Je kunt de gehaktballetjes natuurlijk ook in een pan bakken als je dat liever doet. Het onderstaande recept gaat echter uit van het gebruik van een oven.

Thaise gehaktballetjes met pindasaus
Eet smakelijk!

Recept Thaise gehaktballetjes met pindasaus

Tip: Probeer ook eens deze vegetarische tempeh saté met pittige pindasaus voor een dagje zonder vlees.

Recept Afdrukken
Thaise gehaktballetjes met pindasaus
Dit is een recept voor gehaktballetjes met pindasaus op basis van ingrediënten die veel gebruikt worden in de Thaise keuken. De gehaktballetjes bevatten bijvoorbeeld Thaise rode currypasta, citroengras en bosui. De pindasaus is onder andere op basis van kokosmelk, rode currypasta, vissaus en pindakaas.
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Aziatisch, Thais
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Gehaktballetjes
Pindasaus
Ter garnering (optioneel en naar keuze)
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Aziatisch, Thais
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Gehaktballetjes
Pindasaus
Ter garnering (optioneel en naar keuze)
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Hak of snijd de bosuitjes, verse gemberwortel, knoflook, rode peper en citroengras zeer fijn. Meng vervolgens door het rundergehakt, samen met de vissaus en de rode curry pasta. Breng eventueel verder op smaak met een klein beetje zout en peper. Voeg vervolgens nét genoeg paneermeel toe totdat het geheel stevig aanvoelt. Op basis van de hoeveelheid ingrediënten in dit recept heb ik zelf ongeveer 3 kleine theelepels paneermeel toegevoegd.
  3. Als je even de tijd hebt, dan kun je ervoor kiezen om het gehakt een half uurtje in de koelkast te leggen voordat je er balletjes van draait. Dat zal ervoor zorgen dat de smaken een beetje in het gehakt trekken.
  4. Vorm balletjes van het gehakt. Maak ze zo groot als je wilt: ik heb ervoor gekozen om vier gehaktballetjes per 125 gram gehakt te maken. Maak je kleinere gehaktballetjes? Bak ze dan wel korter dan ik in dit recept aangeef aangezien ze sneller gaar zijn.
  5. Plaats de gehaktballetjes op een bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze een kleine twintig minuten. Zijn ze nog niet gaar genoeg? Houdt ze dan nog even in de oven en check de gehaktballetjes bijvoorbeeld elke drie minuten.
  6. Maak ondertussen de pindasaus. Zet een klein steelpannetje op een laag pitje. Bak eerst de rode curry pasta een minuutje in het steelpannetje en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar, zet een deksel op de pan en warm de saus op. De pindasaus is vrij snel klaar, maar je kunt de saus warm houden totdat je hem nodig hebt. Voeg desnoods wat water toe om de saus dunner te maken indien je merkt dat de saus teveel is ingekookt.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *