Kipsaté met simpele satésaus

Zelfgemaakte kipsaté met simpele satésaus | Gewoon een foodblog!
Zelfgemaakte kipsaté met satésaus op basis van o.a. pindakaas, ketjap manis, sojasaus en sambal

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kipsaté met simpele satésaus

Dit is voor mij een typisch Lazy Sunday recept. Het vereist weinig snijwerk, geen ingewikkelde bereidingswijzen en is zo klaar. Serveer de saté met bijvoorbeeld (gebakken) rijst, sajoer boontjes of kruidige sperziebonen met tomaat en atjar tjampoer of ingelegde komkommer. Deze bloemkool nasi goreng is ook een goede optie!

Is dit het allerlekkerste recept voor zelfgemaakte saté en satésaus ooit? Dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Is het echter een makkelijk recept en smaakt het goed? Dat weet ik wel zeker. Als je dus op zoek bent naar een simpele saté, dan ben je hier aan het juiste adres!

Kipsaté ingrediënten

Om deze kipsaté zelf te maken heb je wat dingen nodig die je misschien al in huis hebt. Anders kan het zeker geen kwaad om ze in huis te halen, wat ze zijn stuk voor stuk eindeloos houdbaar (bij wijze van spreken).

  • Goede pindakaas. Ga voor pindakaas met een zo hoog mogelijk percentage pinda’s. Pindakaas van The Body Shop bestaat bijvoorbeeld voor 100% uit pinda’s, terwijl de pindakaas van het AH Huismerk slechts voor 76% uit pinda’s bestaat. De overige 24% van de pot is dextrose, zonnebloemolie, gehard palmvet en zout.
  • Ketjap manis
  • Sojasaus
  • Citroensap (hoewel het natuurlijk van mindere kwaliteit is dan verse citroensap heb ik altijd een flesje citroensap in de koelkast staan voor noodgevallen)
  • Gembersiroop. Ik gebruik dit niet dagelijks, zelfs niet wekelijks, maar een flesje is na openen nog héél lang houdbaar. Altijd handig om in huis te hebben wanneer je een dressing, saus of wokgerecht een zoet accent wilt geven.

Satésaus ingrediënten

Het recept voor de satésaus is gebaseerd op de satésaus in het boekje Sauzen: 100 Recepten (een heel handig boekje voor allerlei sauzen, dressings en dipsausjes!). Ik heb echter een aantal aanpassingen gedaan. Het originele recept bevatte bijvoorbeeld bosui. Bij gebrek aan bosui heb ik deze vervangen door een sjalotje. Ook heb ik rietsuiker vervangen door bruine basterdsuiker, de verhoudingen iets aangepast en sambal en ketjap manis toegevoegd.

Zelfgemaakte kipsaté met simpele satésaus | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Kipsaté met simpele satésaus recept

Tip: Probeer ook eens deze vegetarische tempeh saté met pittige pindasaus voor een dagje zonder vlees. (En check tegelijkertijd hoe mijn foto’s zijn veranderd sinds ik dit gerecht voor kipsaté op de blog heb gezet. Ik gebruik wel nog steeds dezelfde telefoon om de foto’s mee te maken.)

Recept Afdrukken
Kipsaté met simpele satésaus
Wil je zelf kipsaté maken en zoek je een simpel en snel recept? Maak dan deze kipsaté en satésaus op basis van o.a. pindakaas, ketjap, sojasaus en sambal. Serveer de saté met bami of rijst, boontjes en atjar of ingelegde komkommer.
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Zelf kipsaté maken
Zelf satésaus maken
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Zelf kipsaté maken
Zelf satésaus maken
Instructies
Kipsaté
  1. Vermeng alle ingrediënten (met uitzondering van de kipfilet) totdat er een marinade is ontstaan. Voeg vervolgens de blokjes kipfilet toe en zorg ervoor dat alle kip bedekt is met marinade. Je zou de kipsaté gelijk kunnen rijgen en bakken, maar idealiter laat je het een half uurtje tot enkele uren marineren. Des te langer de kip in de marinade ligt, des te lekkerder de kipsaté wordt.
  2. Je kunt er eventueel voor kiezen om de stokjes die je gebruikt om de kipsaté te rijgen eerst even in koud water te leggen. Dit zorgt ervoor dat de stokjes minder snel splijten tijdens het rijgen. Ook verbranden de stokjes dan minder snel.
  3. Bak de kipsaté drie a vier minuten per kant (afhankelijk van de grootte van de blokjes) in een hete grillpan of op een hete grillplaat. Serveer met satésaus.
Satésaus
  1. Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het water, in een blender of keukenmachine. Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe totdat je de gewenste dikte van de satésaus hebt bereikt.
  2. Warm de saus op een laag vuur op (de saus hoeft niet aan de kook gebracht te worden). Voeg naar smaak zout toe. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om nog meer van de andere ingrediënten toe te voegen indien je dat lekker lijkt.
  3. Serveer de satésaus in een kommetje of over de kipsaté. Garneer met pinda's.
Notities

Serveertips

Serveer de kipsaté met bami of gebakken rijst, kroepoek, extra sambal en ingelegde komkommers of atjar. De saté is ook lekker met gekookte rijst en Sajoer boontjes.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *