Rode kool met appel en rozijnen

Rode kool met appel en rozijnen | Gewoon een foodblog!
Rode kool met appel en rozijnen

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de rode kool met appel en rozijnen

Hoewel rode kool vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar is associeer ik de groente toch met de herfst en de winter. Aangezien het al december is, werd het de hoogste tijd om eens een rode kool recept toe te voegen aan m’n foodblog!

Rode kool is een veelzijdige groente die je bijvoorbeeld kunt gebruiken in salades, roerbakgerechten, stamppotten en ovenschotels. Dit is echter een recept voor een redelijk klassieke rode kool met appel en rozijnen. De rode kool wordt zachtjes gesmoord totdat deze de gewenste gaarheid heeft bereikt. Na een half uurtje smoren heeft de rode kool nog een bite, wat zeker niet verkeerd is. Wil je echter dat de rode kool door en door gaar en lekker zacht is? Smoor de rode kool dan gerust drie kwartier tot een uurtje.

Overige ingrediënten voor de rode kool met appel en rozijnen

Naast de rode kool, appel en rozijnen zijn kruidnagels, laurierblaadjes en kaneel ingrediënten die bij zo’n ouderwetse bereiding natuurlijk niet ontbreken. Ook heb ik een rood uitje, rode wijn en balsamicoazijn (minder klassiek, maar daardoor niet minder lekker) gebruikt. In plaats van balsamicoazijn kun je ook rode wijnazijn of natuurazijn gebruiken. Heb je – in tegenstelling tot mij – jeneverbessen in huis? Voeg dan gerust een besje of twee toe terwijl je de rode kool gaart.

Rode kool met appel en rozijnen | Gewoon een foodblog!

Gegaarde rode kool met appel is een aantal dagen houdbaar

Serveer de rode kool bijvoorbeeld met aardappelpuree of gebakken aardappelen en een speklapje. Aan de hand van het onderstaande recept heb je genoeg voor twee of misschien drie personen. Ik heb ongeveer de helft van een kleine rode kool gebruikt (+- 400 gram) aangezien ik de rest voor iets anders wilde gebruiken. Als je weet dat een hele rode kool te veel is, dan kun je er echter voor kiezen om toch de hele kool te bereiden. De gegaarde rode kool is namelijk een aantal dagen houdbaar in de koelkast en kan prima ingevroren worden.

Rode kool met appel en rozijnen ovenschotel

Als je gegaarde rode kool over hebt, dan kun je deze overigens in een handomdraai omtoveren tot een smakelijke ovenschotel. Schil wat aardappelen (180 gram p.p.), snijd ze in kleine blokjes zodat ze snel gaar zijn en kook ze tien minuten. Bak ondertussen wat gehakt (100 gram p.p.) of spekblokjes. Stamp vervolgens de aardappelen met boter en melk tot een smeuïge puree en breng deze op smaak met peper en zout. Meng het gehakt of de spekjes door de kool en schep het geheel in een ovenschaal. Doe de aardappelpuree erover en strooi daar wat paneermeel over zodat de aardappelpuree een korstje kan krijgen. Zet de ovenschotel tot slot een half uurtje in een voorverwarmde oven (op tweehonderd graden). Voilà, van het restje rode kool heb je een volwaardige avondmaaltijd gemaakt.

Voor meer inspiratie kun je ook mijn recept voor een rode kool ovenschotel met hamlappen of het recept voor een rode kool stoofpot met schouderkarbonades en kersen bekijken.

Rode kool met appel en rozijnen | Gewoon een foodblog!
Rode kool ovenschotel

Rode kool met appel en rozijnen recept

Recept Afdrukken
Rode kool met appel en rozijnen
Maaltijd Diner
Keuken Hollands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Rode kool met appel en rozijnen
Optioneel ter garnering
Maaltijd Diner
Keuken Hollands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Rode kool met appel en rozijnen
Optioneel ter garnering
Instructies
  1. Snijd de rode kool fijn en snipper de ui. Schil de appels en snijd de appels in blokjes.
  2. Zet een hoge pan op het vuur en verhit een klein scheutje olie of een blokje boter op matig vuur. Fruit de ui drie minuten. Voeg dan de laurierblaadjes, de suiker en de kaneel toe. Bak deze ingrediënten een minuutje mee (of totdat de geur van de kaneel vrijkomt). Voeg dan de rode kool, de balsamicoazijn en de rozijnen toe en hussel alles goed door elkaar.
  3. Voeg de rode wijn toe en laat de deze een minuutje of twee inkoken zodat de meeste alcohol is verdampt. Voeg dan een klein laagje water toe (zo'n honderd milliliter) en plaats een deksel op de pan. Zet het vuur laag en smoor de rode kool gedurende twintig minuten. Voeg dan de appelblokjes toe en plaats het deksel terug op de pan. Smoor de rode kool nog tien minuten (of langer als je een zachtere rode kool wilt).
  4. Check, als de rode kool aan het garen is, regelmatig of er nog een klein laagje water onderin de pan ligt.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *