Gehaktballetjes met pittige tomatensaus

Gehaktballetjes met pittige tomatensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Houd je van een beetje spicy? Dan is dit simpele recept voor gehaktballetjes met pittige tomatensaus iets voor jou! Houd je juist niet van spicy? Niets aan de hand, je kunt het recept namelijk makkelijk aanpassen.

Fun fact: in de map met foto’s voor dit recept staan maar liefst 114 foto’s met dezelfde gehaktballen in tomatensaus erop. En nog ben ik niet tevreden met de foto’s op deze pagina. Het waren dan wel de beste foto’s, maar dat zegt niet veel.

Ga direct naar het onderstaande recept

Gehaktballetjes met pittige tomatensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Over de gehaktballetjes met pittige tomatensaus

Dit weekend had ik een paar dingen gemaakt die nét niet helemaal waren gelukt zoals gepland. Bijvoorbeeld een bananenbrood dat wel lekker was maar niet de juiste structuur had, en eiwitrepen die per stuk bij nader inzien te weinig gram eiwitten bevatten om de naam eiwitreep waardig te zien. Zie voor die eiwitrepen mijn Instagram post hieronder. ’s Avonds wilde ik dus iets maken wat gegarandeerd wél zou lukken, namelijk simpele gehaktballetjes met pittige tomatensaus.

(Bovendien werd het na alle ‘gezonde recepten’ van de laatste tijd, zoals een rode bieten hummus, een smoothie bowl met tofu en rode biet en een gezondere worteltaart, op zich ook weer eens tijd voor een ‘ouderwets’ Gewooneenfoodblog.nl recept.)

Soort van ‘Albóndigas en salsa de tomate’

De ‘inspiratiebron’ van deze simpele gehaktballetjes met pittige tomatensaus is Spanje geweest. Nu het zonnetje eindelijk een beetje begon te schijnen kreeg ik namelijk opeens zin in een tapas-achtige maaltijd. Een paar dingen schoten mij direct te binnen, namelijk ‘Albóndigas en salsa de tomate’, ‘Patatas bravas’ en ‘Calamari’.

Bij het gebrek aan inktvisringen viel de calamari (helaas) af, maar albóndigas en patatas bravas waren nog steeds mogelijk. Dus ik dacht: why not both? Aangezien albóndigas niets meer dan gehaktballetjes in tomatensaus zijn en patatas bravas aardappelen met een pikante tomatensaus zijn kon ik die mooi combineren door één saus voor beide gerechtjes te maken.

Gehaktballetjes in pikante tomatensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Gehaktballetjes met pittige tomatensaus als borrelhapje of avondmaal

Deze gehaktballetjes met pittige tomatensaus zijn ideaal om tijdens een borrel of zoiets dergelijks op tafel te zetten. Paar satéprikkertjes erbij, klaar. Je kunt ze echter natuurlijk ook als onderdeel van een avondmaaltijd eten. Daarbij kun je bijvoorbeeld wat aardappelen of zoete aardappelen roosteren in de oven, want daar past de pittige tomatensaus perfect bij. Marineer de (zoete) aardappelen in dat geval eerst met een mengsel van bijvoorbeeld (1) knoflook, olijfolie, paprikapoeder en cayennepeper  of (2) knoflook, citroensap, olijfolie, peterselie en tijm.

Gehaktballetjes met pittige tomatensaus | Gewoon een foodblog

Om het jezelf helemaal gemakkelijk te maken kun je ook een groente zoals een aubergine tegelijk met de aardappelen roosteren. Dan ben je in één keer klaar en kun je al je focus op de gehaktballetjes leggen. Alhoewel, zoveel aandacht hoef je niet aan de gehaktballetjes te besteden hoor. Nadat je ze een minuutje aan alle kanten hebt gebakken hoef je ze namelijk alleen nog maar een minuutje of twintig in de super simpele pittige tomatensaus te leggen en klaar is Kees (vul je eigen naam in). Optioneel – maar ik raad het wel aan – kun je er tot slot nog een ruime hoeveelheid gehakte peterselie en wat versgeraspte kaas zoals Parmezaanse kaas overheen doen.

Gehaktballetjes met tomatensaus en aubergine | Gewooneenfoodblog.nl

Gehaktballetjes met pittige tomatensaus recept

Recept Afdrukken
Gehaktballetjes met pittige tomatensaus
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Gehaktballetjes
Tomatensaus
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Gehaktballetjes
Tomatensaus
Instructies
  1. Meng alle ingrediënten voor het gehakt goed door elkaar. Laat het gehakt eventueel even een half uurtje rusten in de koelkast voordat je er kleine balletjes van draait. Draai er vervolgens twintig balletjes van.
  2. Verhit een laagje olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom bruin in een minuut of vier. De balletjes hoeven niet gaar te zijn, want ze garen verder in de tomatensaus. Passen de gehaktballetjes niet allemaal in één pan? Bak ze dan in gedeeltes en laat diegenen die klaar zijn uitlekken op een keukenpapiertje.
  3. Begin ondertussen met de tomatensaus. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui vijf minuten op laag vuur. Voeg dan de knoflook en de chilipoeder toe en bak deze ingrediënten een minuut mee. Schuif de ui en de knoflook aan de zijkant van de pan en voeg de tomatenpuree toe. Zet het vuur hoger en bak de tomatenpuree een minuutje zodat de smaak versterkt. Hussel dan de ui en de knoflook erdoor en voeg de tomatenblokjes uit blik toe. Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Breng de tomatensaus vervolgens op smaak met tabasco, peper en zeezout. Draai het vuur laag, voeg de gehaktballetjes toe en zet een deksel op de pan. Gaar de gehaktballetjes een minuut of vijftien a twintig in de tomatensaus.
  4. Strooi voor het serveren de gehakte peterselie en eventueel de Parmezaanse kaas erover.
Notities

Serveer de gehaktballetjes met pittige tomatensaus bijvoorbeeld met geroosterde aardappelen en een geroosterde groente zoals aubergine of courgette. De tomatensaus is ook lekker in combinatie met sperziebonen.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *