Mac ’n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt

Mac 'n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt | Gewooneenfoodblog.nl

Wil je een semi-gezonde ovenschotel met macaroni en kaas maken? Dan is dit recept voor Mac ’n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt iets voor jou! Dit gerecht:

 • Kun je redelijk snel klaarmaken
 • Is lekker smeuïg, maar bevat niet te veel saus
 • Valt wellicht ietsjes lichter op de maag dan de gemiddelde macaroni en kaas ovenschotel
 • Bevat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten
 • Smaakt ook prima zónder het in de oven af te bakken
 • Is vegetarisch indien je de Parmezaanse kaas vervangt door vegetarische kaas
 • Smaakt bijvoorbeeld ook goed met 75 gram hamblokjes of gerookte kipreepjes p.p.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Mac ’n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt

Het is dan wel zomer, maar helaas is het weer daar momenteel niet echt naar. (Volgens mij zei ik iets soortgelijks toen ik mijn flespompoen chili met je deelde, dus ik val een béétje in herhaling. Maar aan de temperatuur en de regen kan ik helaas niet echt iets veranderen.) Vandaar dat ik maar dit recept voor typisch Amerikaanse comfort food met je deel. Nou ja, ’typisch’ is in dit geval niet helemaal van toepassing. Deze Mac ’n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt is namelijk ietsjes lichter dan normaal. En er zit groente in.

Mac 'n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt | Gewoon een foodblog!

Ovenschotel met macaroni en kaas niet Amerikaans?

Overigens is de ovenschotel met macaroni en kaas niet eens een echt Amerikaans gerecht, hoewel ik dat altijd dacht. De oorsprong van het gerecht ligt namelijk waarschijnlijk in Groot-Brittannië. (Oké, als je heel ver teruggaat dan stamt het natuurlijk uit Italië vanwege de gebruikte ingrediënten.)

Al in de 14e eeuw is in Engeland een kookboek geschreven waar een recept in voorkomt voor een ovenschotel die bestond uit pasta, boter en kaas. In het Italiaanse kookboek Liber de Coquina, dat ook in de 14e eeuw is geschreven, komt een soortgelijk recept voor. Deze recepten kunnen beschouwd worden als de voorlopers van de macaroni en kaas ovenschotel. Het eerste kookboek waar de moderne Mac ’n Cheese in voorkomt is die van de Britse Elizabeth Raffald en het is uitgegeven in 1770. Het gerecht bestond uit macaroni met een kaassaus, waarover extra Parmezaanse kaas werd gedaan alvorens de schotel af te bakken uit de oven. Wat dat betreft is er weinig aan het recept veranderd in bijna 250 jaar.

Ovenschotel met macaroni, kaas en broccoli | Gewooneenfoodblog.nl

Introductie in Amerika

Hoe de ovenschotel met macaroni en kaas uiteindelijk in Amerika terecht is gekomen is niet helemaal zeker. Sommige zeggen dat Engelse kolonisten het recept hebben meegenomen uit Groot-Brittanië. Het populairdere verhaal is echter dat de Amerikaanse president Thomas Jefferson voor het eerst de ovenschotel met macaroni en kaas at in Europa. Vervolgens serveerde hij de Mac ’n Cheese bij een staatsdiner, waarna mensen het ook thuis wilde namaken. De liefde voor het gerecht was geboren.

Veel landen hebben hun eigen vorm van Mac ’n Cheese. In Canada, maar ook in Zwitserland en Schotland komen soortgelijke recepten voor. In veel recepten wordt eerst een roux gemaakt van boter en bloem, waarna er melk doorheen geroerd wordt alvorens de kaas toe te voegen. (Precies zoals je een Franse Mornay saus zou maken.) Vaak bevat de saus voor Mac ’n Cheese ook nog dikke room of roomkaas zodat de saus romiger van structuur is.

Macaroni ovenschotel met kaas en broccoli | Gewooneenfoodblog.nl

Mac ’n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt maken

Dit recept is soortgelijk. Het is alleen een tikkeltje lichter en bevat meer proteïne dankzij de Griekse yoghurt. Ik heb daarentegen wel wat minder saus gebruikt dan gemiddeld. Het is niet zo dat de pasta en de broccoli zwemmen in de saus. Wil je dat wel? Maak dan 1.25 keer de saus als aangegeven in dit recept.

Eerst fruit je wat knoflook en ui in een scheut olijfolie en daarna voeg je een klein beetje bloem toe. Vervolgens voeg je daar melk en Griekse yoghurt aan toe. (Omdat de Griekse yoghurt in de saus al dik is hoef je niet zoveel bloem toe te voegen als wanneer je alleen melk zou gebruiken. De saus wordt namelijk al dikker.)

Daarna voeg je wat Italiaanse kruiden, peper, zout en kaas toe aan de saus. Ik heb gekozen voor 2/3e hoeveelheid geraspte mozzarella en 1/3e hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas. De mozzarella smelt goed, maar heeft relatief weinig smaak. De Parmezaanse kaas voegt echter genoeg smaak aan de kaassaus toe.

Vervolgens voeg je gekookte pasta en gestoomde (of gekookte) broccoli toe aan de kaassaus. Roer alles voorzichtig door elkaar, schep de macaroni en kaas in een ovenschaal en sprenkel er een beetje extra kaas overheen. Zet de Mac ’n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt tot slot 6 minuten onder een hete grill en je kunt er al van genieten. Makkelijk, toch?

Broccoli Mac 'n Cheese maken | Gewooneenfoodblog.nl

Broccoli stomen, koken of roosteren

Ik heb de broccoli gestoomd boven de pan waarin de pasta kookte. In die 7 minuten dat de pasta nodig had om te garen was ook de broccoli gaar. Door de gezondste bereidingswijze van de broccoli te kiezen én door “slechts” 75 gram pasta in plaats van 100 gram pasta te gebruiken vond ik namelijk dat ik wel wat extra kaas aan het gerecht kon toevoegen. (In totaal 100 gram per persoon, oei.) Dit is dan ook geen recept voor een “skinny” Mac ’n Cheese, maar het is iets skinny-er. En het bevat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente, wat ook een plus is.

In plaats van stomen kun je de broccoli natuurlijk ook koken. Als je zin hebt om de oven langer aan te zetten, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de broccoli 15 minuten te roosteren in de oven op 200 graden. Dat zou lekkerder zijn.

Macaroni kaas ovenschotel met broccoli en Griekse yoghurt | Gewooneenfoodblog.nl

Recept Mac ’n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt

Recept Afdrukken
Mac 'n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt
Dit is een recept voor een macaroni en kaas ovenschotel met broccoli en Griekse yoghurt. Tip: voeg voor een niet-vegetarische variant ook eens 75 gram hamblokjes, beenhamreepjes of gekookte/ gerookte kipreepjes toe. Overigens kun je in plaats van macaroni natuurlijk ook elke andere pasta gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan penne of fusilli.
Mac 'n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Mac 'n Cheese met broccoli en Griekse yoghurt | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar het kookvocht, want daar kun je de kaassaus uiteindelijk iets mee verdunnen. Gaar ondertussen de broccoli op de manier die je wilt (+- 7 minuten stomen, 15 minuten roosteren of 5 minuten koken).
 2. Verhit ondertussen een laagje olijfolie in een sauspannetje. Voeg de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook toe. Fruit deze ingrediënten 8 minuten op laag/ middelmatig vuur. Voeg dan de bloem toe en bak de bloem een minuut mee onder voortdurend roeren. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe terwijl je goed blijft roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg dan de Griekse yoghurt toe en roer ook deze goed door de saus. Doe daarna de mozzarella en Parmezaanse kaas erbij; roer ook die goed door de saus zodat de kazen smelten.
 3. Breng de saus vervolgens op smaak met de Italiaanse kruiden en wat peper en zout. Voeg tot slot een paar eetlepels kookvocht van de pasta toe om de saus tegelijkertijd iets te verdunnen en te binden.
 4. Doe de gekookte macaroni en de gegaarde broccoli bij de saus en meng alles goed door elkaar. Merk je dat je erg weinig saus hebt? Voeg dan nog wat kookvocht toe. Doe de pasta in de ovenschotel en strooi de resterende mozzarella en Parmezaanse kaas eroverheen. Zet de ovenschotel tot slot een minuut of 6 direct onder de hete grill (of totdat de kaas gesmolten en goudbruin is).
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *