Flespompoen chili met bonen en linzen

Flespompoen chili met bonen en linzen | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpele vegetarische Mexicaanse chili (oftewel een chili sin carne)? Dan is dit recept voor een flespompoen chili met bonen en linzen iets voor jou! Dit gerecht:

  • Is zowel veganistisch als glutenvrij (tenzij je er dingen bij serveert die dat niet zijn)
  • Bevat dankzij de bonen en linzen wel wat proteïne ondanks het gebrek aan vlees
  • Smaakt de volgende dag – of een paar dagen later – ook goed
  • Kun je natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt (die van mij is niet héél spicy)
  • Heeft een volle smaak dankzij een beetje rauwe cacao

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de flespompoen chili met bonen en linzen

Hoewel het hartje zomer is was flespompoen in de aanbieding bij de Plus. Ik dacht eigenlijk dat dat meer een herfst- en wintergroente was? Maar goed. Ik zal het wel fout hebben. Als je mijn blog een beetje volgt is het je misschien wel opgevallen dat ik regelmatig een recept maak met iets (voornamelijk een groente) wat in de aanbieding was. Ik bespaar nu eenmaal graag geld op mijn eten.

Zo gezegd, ik had dus besloten om een recept te bedenken met die flespompoen. In januari was flespompoen ook in de aanbieding en toen had ik er een vegetarische Mexicaanse chili van gemaakt. Het recept dat ik toen had bedacht was echter niet zo bijzonder. Dit was dus een soort van revanche. Ik had mijn vorige recept iets aangepast en dit keer was ‘ie wel naar wens. Vandaar dat ik in de zomer op de proppen kom met deze ietwat winterse vegetarische flespompoen chili met bonen en linzen. Misschien iets voor een regenachtige dag? Die hebben we er helaas genoeg.

Vegetarische flespompoen chili | Gewooneenfoodblog.nl

Welke bonen gebruik je voor deze flespompoen chili met linzen?

De allereerste Mexicaanse chili’s bevatten geen bonen bevatten en werden gemaakt van rundvlees en pepers. Tegenwoordig zijn bonen echter onlosmakelijk verbonden met het gerecht. Tenzij je een chili-purist bent. (In de chili-kookwedstrijden die gehouden worden door de Chili Appreciation Society International bijvoorbeeld mogen geen bonen worden gebruikt.)  Dit gerecht zal niet opgestuurd worden naar zo’n wedstrijd, dus ook in deze vegetarische variant worden bonen gebruikt. Welke bonen je gebruikt maakt niet echt uit. Zwarte bonen zijn typisch Mexicaans, maar kidneybonen kunnen ook. Zelf heb ik gekozen voor een mix van kidneybonen en zwarte bonen. Ik wilde eigenlijk ook nog pinto bonen (kievitsbonen) gebruiken; die zijn volgens mij ook wel typerend voor de Mexicaanse keuken. Helaas heb ik die niet in de supermarkt kunnen vinden. Zwartoogbonen zouden overigens ook nog een mogelijkheid zijn.

Ik wilde de flespompoen chili eigenlijk voor twee personen maken en zowel een klein blikje zwarte bonen als een klein blikje kidneybonen gebruiken. Door de hoeveelheid groenten die ik in de chili wilde doen (naast een halve flespompoen er zit ook nog een rode paprika in) was de verhouding groenten-bonen een beetje verloren. Toen moest ik dus nog maar een klein blikje bonen toevoegen en er een recept voor drie personen van maken. Uiteindelijk heb ik daardoor 130 gram zwarte bonen (uitlekgewicht) en 250 gram kidneybonen (uitlekgewicht) gebruikt. In plaats daarvan kun je prima een soortgelijke hoeveelheid bonen gebruiken die je lekker vindt.

Vegetarische chili met flespompoen maken | Gewoon een foodblog!

De linzen in de vegetarische chili met flespompoen

Op het laatste moment besloot ik ook nog om rode linzen aan de vegetarische flespompoen chili toe te voegen. Dit om er iets meer een volledige maaltijd van te maken. Aangezien de chili geen vlees bevat kon het best nog wel een ander ingrediënt met een beetje proteïne gebruiken. Als je de flespompoen chili bijvoorbeeld met rijst serveert, dan zou je de linzen ook achterwege kunnen laten. In plaats van rode linzen kun je tevens quinoa gebruiken die je mee kookt met de chili of er los bij serveert.

Geheim ingrediënt in de chili: cacao

In tegenstelling tot de flespompoen chili die ik afgelopen januari maakte bevat deze variant een “geheim” ingrediënt. Rauwe cacao. Cacao in Mexicaans eten is niet zo gek. De bekende Mexicaanse mole saus bijvoorbeeld bevat ook cacao/ chocolade. Deze is niet heel sterk aanwezig in mijn chili, maar voegt wel een subtiele hartigheid en rijke smaak toe. Je zou de cacao echter prima achterwege kunnen laten. Een kleine hoeveelheid kaneel in plaats van cacao is overigens ook een mogelijkheid, mocht je een iets andere smaak wensen.

Vegetarische flespompoen chili maken | Gewooneenfoodblog.nl

Serveer de vegetarische flespompoen chili bijvoorbeeld met…

Hoewel het gerecht al prima smaakt van zichzelf, is het wel lekker om er nog wat bij te serveren. Ik ben totaal geen fan van verse koriander, maar bij deze chili vind ik een béétje verse koriander wel goed smaken. Ook zoiets als zure room of Griekse yoghurt past er goed bij. Het gerecht is niet heel pittig, maar iets fris kan het wel gebruiken. Een romige avocado past er ook goed bij. Hieronder volgt een lijstje met mogelijke toppings/ andere ingrediënten die je erbij kunt serveren:

  • Verse koriander en/ of een in ringen gesneden bosui
  • Tortillachips of een tortilla die je een minuutje per kant bakt en in reepjes of rechthoekjes snijdt
  • Zure room, Griekse yoghurt of kwark
  • Avocado of guacamole
  • Geraspte kaas
  • Je favoriete salsa

Ik heb gekozen voor koriander, kwark, avocado en een klein beetje geraspte kaas. Ook had ik er nog een tortilla bij gedaan die ik kort had gebakken en vervolgens in reepjes had gesneden. Dat laatste zie je echter niet terug op de foto’s.

Flesmpompoen chili sin carne | Gewooneenfoodblog.nl

Recept vegetarische chili met flespompoen, bonen en linzen

Recept Afdrukken
Flespompoen chili met bonen en linzen
Dit is een recept voor een vegetarische Mexicaanse chili met flespompoen, bonen en linzen. Door de linzen wordt vrij veel vocht geabsorbeerd; houd je van een natte chili? Voeg dan wat meer groentebouillon of water toe als de chili klaar is en je 'm te dik vindt. Overigens zou je de linzen ook kunnen vervangen door extra bonen of quinoa. De chili is zeker 4 dagen goed in de koelkast.
Flespompoen chili met bonen en linzen | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Mexicaans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Specerijen/ kruiden
Maaltijd Diner
Keuken Mexicaans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Specerijen/ kruiden
Flespompoen chili met bonen en linzen | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Schil de flespompoen en snijd deze in kleine blokjes. Snipper de rode ui. Hak de knoflook fijn. Verwijder eventueel de zaadjes uit de groene peper en hak deze ook fijn. Maak de rode paprika (of een andere kleur paprika) schoon en snijd deze in kleine blokjes.
  2. Verhit een laagje olijfolie (of een andere olie naar keuze) in een diepe pan. Fruit de ui, knoflook, groene peper en paprika gedurende 8 minuten op laag vuur. Voeg de specerijen toe, met uitzondering van het laurierblaadje, en bak deze 0,5 minuut mee. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze ook 0,5 minuut mee.
  3. Zet het vuur hoger, voeg de flespompoen toe en schep alles 1 minuut goed om. Voeg dan de bonen toe, evenals de tomatenblokjes, de groentebouillon en het laurierblaadje. Breng de chili aan de kook en laat de chili 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de rode linzen toe en kook deze 15 minuten mee (of totdat de rode linzen gaar zijn). Proef de chili en voeg bijvoorbeeld nog wat extra cacao, chilipoeder, gemalen korianderzaad of oregano toe als je er meer smaak aan wilt geven.
  4. Schep de flespompoen chili in het gewenste aantal kommen en serveer het gerecht met alle toppings die je lekker vindt (zoals avocado, zure room en/ of tortillachips).
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *