Bloemkool couscous met pittige peulvruchten en gekruide pangasiusfilet

Bloemkool couscous, pittige peulvruchten en pangasiusfilet | Gewoon een foodblog
Bloemkool couscous, pittige peulvruchten en pangasiusfilet

Over de bloemkool couscous met peulvruchten en pangasiusfilet

Laatst was ik een beetje ziek, waardoor ik niet echt zin had om de deur uit te gaan en boodschappen te doen. Ik had echter wél zin in een gezonde maaltijd. In de koelkast vond ik nog een halve bloemkool, twee wortelen en een 1/5e courgette.

Op naar de vriezer.

Onder allerlei geportioneerde zakjes kipfilet, gehakt en ander vlees spotte ik een zak met pangasiusfilets. Wetende dat ik eigenlijk iets vaker vis zou moeten eten, ben ik voor de pangasiusfilet gegaan. Ook vond ik nog een aantal diepvries sperziebonen, sugar snaps en doperwtjes.

Al snel was het idee geboren voor een recept met een klein Oosters tintje.

Frisse bloemkool couscous met pittige peulvruchten en gekruide pangasiusfilet

Bloemkool couscous, pittige peulvruchten en pangasiusfilet | Ingrediënten | Gewoon een foodblog
Enkele ingrediënten

Recept Afdrukken
Bloemkool couscous met pittige peulvruchten en gekruide pangasiusfilet
Dit is een recept waarbij rauwe bloemkool fijngehakt wordt tot een 'couscous'. Hoewel normale couscous meestal wordt verwerkt in een maaltijdsalade, kun je de bloemkool couscous in dit recept beter zien als vervanging voor bijvoorbeeld gekookte rijst.
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Marinade voor de pangasiusfilet
Dressing voor de bloemkool couscous
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Marinade voor de pangasiusfilet
Dressing voor de bloemkool couscous
Instructies
  1. Diepvriesgroenten, die ik in dit geval had gebruikt, zijn al geblancheerd. Gebruik je echter verse sperzieboontjes, sugar snaps en/ of erwten? Dan dien je ze eerst te blancheren. Dat houdt in dat je ze beetgaar kookt en vervolgens afspoelt onder koud water of in een bak met ijswater legt zodat de garing direct stopt.
  2. Marineer de pangasiusfilet in een mengsel van vissaus, lichte sojasaus en sesamolie. Strooi geroosterd sesamzaad en zwarte peper over beide kanten van de pangasiusfilet. Door de sesamzaad eerst even te roosteren in een pan zonder olie wordt de smaak versterkt.
  3. Maak nu de bloemkool couscous. Snijd de bloemkoolroosjes in kleinere stukken (je kunt de stronkjes ook gebruiken) en doe de bloemkool vervolgens in een blender of keukenmachine. Pluk een handje verse peterselie, als je een plantje hebt staan, en doe de peterselie bij de bloemkool. Dit geeft een frisse smaak aan de bloemkool couscous. Hak de bloemkool fijn totdat de bloemkool stukjes ongeveer de grote van gegaarde couscouskorrels hebben. Besprenkel met limoensap, roer door en zet aan de kant.
  4. Maak een simpele dressing van twee theelepels honing, een theelepeltje (grove) mosterd, een scheutje azijn, een theelepel limoensap, peper (naar smaak), zout (naar smaak) en een neutrale olie. Meng eerst de honing, mosterd, azijn, peper, zout en limoensap door elkaar totdat je een frisse dressing hebt die in balans is. Wanneer je de olie toevoegt wordt de dressing minder heftig van smaak, maar dat verandert niets aan de balans. Vind je de basis van de dressing dus te zuur? Voeg dan wat honing toe. Te zoet? Voeg dan wat azijn of limoensap toe. Heeft het meer zout of peper nodig? Dan weet je wat je te doen staat. Schenk vervolgens beetje bij beetje neutrale olie bij het basismengel terwijl je blijft roeren. Zo ontstaat een dressing met een mooie emulsie. Proef totdat je tevreden bent. De verhouding azijn en olie zal ongeveer 1/3e azijn en 2/3e olie zijn.
  5. Zet twee pannetjes op: een kleine pan voor de pangasiusfilet en een wok (of een andere pan) voor de groenten. Doe een neutrale olie in beide pannen. Ik had van de week maar eens extra vierge kokosolie gehaald en dat voor het eerst gebruikt. Ruikt goed, is gezond en je proeft er (in een warm gerecht) niets van!
  6. Bak de vis zo’n drie minuten per kant in een beetje olie. Fruit in de andere pan op laag/middel vuur de knoflook totdat deze zacht begint te worden. Voeg de sperziebonen, sugarsnaps en doperwten toe en draai het vuur hoog. Voeg naar smaak peper, zout en sambal toe en bak de groenten enkele minuten. Doordat de groenten al gegaard zijn voldoet twee minuten bakken. Door ze korte tijd op hoog vuur te verwarmen behouden ze een bite.
  7. Doe de dressing door de bloemkoolcouscous en proef het geheel. Je kunt er indien nodig bijvoorbeeld nog wat limoensap of peper bij doen. Doe de bloemkool op een bord en garneer met de Spaanse peper en wat geroosterde sesamzaadjes. Leg tenslotte de groenten en vis op het bord.
Deel dit Recept

Bloemkool couscous, pittige peulvruchten en pangasiusfilet | Gewoon een foodblog
Eet smakelijk!

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *