Indonesische Sajoer boontjes (Sayur buncis)

Pittige Indonesische Sajoer boontjes | Gewoon een foodblog!
Pittige Indonesische Sajoer boontjes (Sayur buncis)

Over de Indonesische Sajoer boontjes (Sayur buncis)

Sajoer boontjes is de Nederlandse benaming van het Indonesische sayur buncis. Het komt erop neer dat sperzieboontjes beetgaar worden gekookt in kokos, kippenbouillon en een pittig element zoals rode pepers of sambal. Dit gerecht wordt daarom ook wel eens ‘pittige boontjes’ genoemd.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bij de supermarkt een kant en klare sajoer boontjes ‘boemboe’ halen. Het is echter véél lekkerder om zelf sajoer boontjes te bereiden! Bovendien is het heel gemakkelijk, bijna net zo duur en kom je een stuk dichter in de buurt van de originele Indonesische sayur buncis.

Uit een pakje of zelfgemaakt: het meeste werk blijft het doppen van de sperzieboontjes.

Zoals je zo zult zien gaan er redelijk wat verschillende kruiden in. Zelf heb ik deze ingrediënten eigenlijk altijd wel in huis. Mis je echter bijvoorbeeld de djinten, laos of ketoembar? Dan is dat echt geen ramp. De sajoer boontjes zullen nog steeds goed smaken!

Oh, en ik houd van pittig eten. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om een halve eetlepel sambal toe te voegen. Als je er niet zo dol op bent, dan kun je natuurlijk slechts een theelepeltje sambal toevoegen aan de boontjes. Je kunt natuurlijk ook beginnen met een klein beetje en dan uiteindelijk – wanneer de boontjes klaar zijn – extra sambal toevoegen indien je dat nodig vindt.

Wat serveer je bij de pittige boontjes?

De pittige boontjes gaan goed samen met tal van andere gerechten die al op de blog staan. Zelf kies ik tegenwoordig sowieso bijna altijd voor zilvervliesrijst (+- 75 gram). In plaats daarvan kun je echter ook prima voor noedels naar keuze gaan. Wil je een vegetarische maaltijd bomvol groenten maken? Serveer de sajoer boontjes dan met een nasi goreng van bloemkool.

Een complete maaltijd heeft natuurlijk eigenlijk ook nog een bron van proteïne nodig. De onderstaande recepten op de blog zijn daar prima voor geschikt en passen goed bij de sajoer boontjes. De eerste drie recepten zijn vegetarisch, de laatste drie recepten zijn dat niet. Zo is er voor elk wat wils! Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Indonesische Sajoer boontjes (Sayur buncis) recept

Recept Afdrukken
Indonesische Sajoer boontjes (Sayur buncis)
Dit is een snel en makkelijk recept voor pittige Indonesische sajoer boontjes. Er komen geen pakjes aan te pas, enkel ingrediënten waarvan je het merendeel wellicht al in huis hebt.
Maaltijd Bijgerecht
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
serving
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
serving
Ingrediënten
Instructies
  1. Fruit de sjalotjes in een wok op laag/ middel vuur.
  2. Voeg na twee minuten de knoflook, verse gember, sambal, ketoembar, djinten en laos toe.
  3. Voeg na twee minuten de sperziebonen, kokosmelk, ketjap en kippenbouillon toe en breng aan de kook.
  4. Kook de sperziebonen op een laag pitje in zo'n zes tot acht minuten beetgaar. Ondertussen zal redelijk wat vocht verdampen, maar lang niet alles. Dat klopt: sajoer boontjes horen nog een beetje 'nat' te zijn.
Notities

Serveertip

Serveer de pittige boontjes met Babi ketjap en rijst, nasi of bami.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *