Heb je zin om een groentecurry met kokosmelk te maken? Dan is dit recept voor sajoer lodeh iets voor jou! Dit Indonesische groentegerecht is van nature niet vegetarisch door de trassi die gebruikt wordt, maar deze kun je natuurlijk achterwege laten voor een vegetarische sajoer lodeh. Je kunt het gerecht overigens met elke soort groente maken die je lekker vindt. In dit recept gebruik ik bloemkool, spitskool, wortelen en sperziebonen, maar in de tekst staan enkele alternatieven. Om er meer een complete maaltijd van te maken heb ik tempeh toegevoegd aan de sajoer lodeh. Deze kun je vervangen door tofu als je dat lekkerder vindt, of gewoon weglaten. Liefhebbers van eieren raad ik aan om er een gekookt eitje bij te doen.
Ingrediënt: laos
Houd je van pittig eten, vind je snijbonen lekker en heb je zin in een eenvoudige wokschotel die je snel op tafel kunt zetten? Dan is dit recept voor pittige snijbonen met gehakt en pinda’s (of cashewnoten) iets voor jou! Ik zat eerlijk gezegd héél even te twijfelen of ik dit recept wel met je zou delen. Het gerecht is namelijk niet heel inventief of bijzonder. Dat gezegd hebbende: de pittige snijbonen met gehakt en pinda’s smaakt goed en dat is toch het belangrijkste!
Dit is een caloriearme variant op nasi goreng. Een fijngehakte bloemkool wordt namelijk gebruikt om de rijst in nasi goreng te vervangen. Hierdoor bevat de maaltijd tegelijkertijd minder calorieën én meer groenten. Is dat geen win-win situatie? En houd je niet van bloemkool? Geen punt. Dankzij de specerijen en de rest van de ingrediënten die gebruikt worden proef je de bloemkool niet terug. Beloofd.
Sambal Goreng Telor is een pittig eiergerecht dat vaak onderdeel is van een Indonesische rijsttafel. Gekookte eieren worden geserveerd in een pittige saus gemaakt van onder andere sambal, tomatenpuree, kokosmelk en specerijen. Hoewel sambal goreng telor traditioneel bij een rijsttafel wordt geserveerd, kun je het gerecht natuurlijk als onderdeel van een avondmaaltijd eten in de plaats van vlees of vis.
Om heel eerlijk te zijn ziet het gerecht niet zo smakelijk uit op de foto’s. Gelukkig smaakt deze curry met varkenshaas en spinazie een stuk beter dan dat het eruitziet! Bovendien is dit een behoorlijk gezond recept. Met zo’n 170 gram spinazie per persoon, aangevuld met wat paprika, krijg je bijvoorbeeld veel vitamine A, vitamine C, beta-caroteen en kalium binnen. De smaken zijn geïnspireerd door de Indiase keuken. Kaneel, kardemom en kruidnagel zijn stuk voor stuk subtiel aanwezig. Ook is het gebruik van yoghurt, laurier en gember typerend voor de Indiase keuken. Ik heb ervoor gekozen om varkenshaas te gebruiken, maar je zou ook een ander stuk varkensvlees zoals hamlappen kunnen gebruiken.
Dit is een snel en makkelijk recept voor pittige Indonesische sajoer boontjes. Zonder pakjes, enkel met ingrediënten die je wellicht al in huis hebt.