Gado Gado (Indonesische groentesalade met pindasaus)
Hoewel dit recept standaard op ’twee personen’ staat ingesteld, zou je op basis van deze hoeveelheid er misschien wel met meer dan twee personen van kunnen eten. Als je er bijvoorbeeld wat rijst bij zou koken, dan zou dat al verschil maken.
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Voor extra proteïne
  • 120gram tempeh(of tofu – of een mix van beiden)
Pindasaus
Optioneel: Ter garnering/ voor erbij
Instructies
  1. Breng een ruime pan met water aan de kook en doe er een snuf zout in. Snijd ondertussen de wortelen in dunne reepjes, ongeveer het formaat van een lucifer. Snijd de aardappelen en de komkommer in dunne schijfjes. Halveer de cherry tomaatjes. Dop de sperziebonen en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Snijd de Chinese kool in reepjes.
  2. Kook het ei in ongeveer 7 minuten gaar en spoel het ei daarna direct koud onder de kraan. Tegelijkertijd kun je eventueel in dezelfde pan de aardappelschijfjes koken, die hebben ook zo’n 7 minuten nodig. Laat de aardappelen uitlekken op een keukenpapiertje. Kook vervolgens de sperziebonen en de wortelen in zo’n 2 a 3 minuten gaar en spoel ze direct goed koud onder de kraan zodat het gaarproces stopt. Kook daarna de Chinese kool een minuutje zodat de kool niet meer rauw is maar nog wel een beet heeft. Dompel tot slot de taugé zo’n 15 seconden in het kokende water. Spoel ook de taugé en de Chinese kool koud onder de kraan.
  3. Maak ondertussen de pindasaus. Snijd het sjalotje en de teentjes knoflook fijn. Rasp de gember. Bak het sjalotje, de knoflook en de gember in een steelpannetje op matig vuur totdat het sjalotje glazig is. Voeg dan de trassi toe en bak de trassi een minuutje mee. Voeg het water toe, evenals de pindasaus, de sambal, de sojasaus, de tamarinde en het limoensap. Roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en laat het vervolgens op een laag pitje pruttelen totdat de gewenste dikte is bereikt. Voeg eventueel wat kristalsuiker of palmsuiker toe om de pindasaus zoeter te maken (indien gewenst).
  4. Indien je tempeh en/ of tofu gebruikt: snijd de tempeh en/ of tofu in blokjes. Bak de blokjes in een hete pan op hoog vuur in een minuut of 4 bruin. Breng op smaak met peper en zout. Blus eventueel af met een scheutje sojasaus.
  5. Doe alle ingrediënten bij elkaar. Garneer de Gado Gado desgewenst met ingrediënten zoals bosui, seroendeng, geroosterde pinda’s, gefrituurde uitjes en/ of Spaanse peper. Serveer er kroepoek of emping bij.
Notities

Andere ingrediënten die je kunt gebruiken

  • Sla
  • Rode kool
  • Spitskool
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Spinazie
  • Sugar snaps/ suikererwten/ peultjes
  • Doperwten
  • Champignons

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!