Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry)
Dit sajoer lodeh recept kun je gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Bijvoorbeeld door andere groenten te gebruiken (zoals courgette, aubergine en/ of broccoli). Bij enkele ingrediënten staat dat ze optioneel zijn; je kunt het gerecht ook prima zonder maken, hoewel de smaak iets anders zal zijn. In plaats van zowel Spaanse peper als rawit pepertjes te gebruiken kun je ook één van deze kiezen en daar meer van toevoegen. Het is ook mogelijk om in plaats van verse pepers naar smaak sambal oelek toe te voegen (bijvoorbeeld 0,5 of 1 eetlepel).
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Boemboe
Overige ingrediënten
Instructies
  1. Zet een pannetje op het vuur zonder olie erin en rooster de kemirienoten op middelmatig vuur gedurende een minuut of 7. Rauw zijn ze een tikkeltje giftig. Paranoten of macadamianoten hoef je niet eerst te roosteren. Cashewnoten zijn ook een optie, maar voeg dan twee keer zoveel toe aangezien ze een stuk kleiner zijn dan die andere noten. Wil je eieren bij de sajoer lodeh doen? Doe de eieren dan in een steelpan, voeg koud water toe totdat ze net onder staan, doe er een beetje zout bij en breng het water aan de kook. Kook de eieren 6,5 minuut en spoel ze goed af met koud water. Snijd ondertussen de groente die je gebruikt.
  2. Optioneel: Verhit een laagje olie in een pannetje en bak de in blokjes gesneden tempeh of tofu goudbruin in 4-5 minuten op middelhoog vuur. Bak deze bijvoorbeeld, terwijl je de boemboe maakt, in de pan waarin je de kemirienoten hebt geroosterd.
  3. Doe de geroosterde kemirienoten samen met alle andere ingrediënten voor de boemboe in een foodprocessor, hakmolentje of blender. Of ga ouderwets met een vijzel aan de slag. Ik snijd alle ingrediënten eerst een beetje voor, maar dat hoeft niet per se. Gebruik van de citroenstengel alleen de zachtere kern en niet de harde buitenste bladeren.
  4. Zet een wok of hoge pan op het vuur en doe er een klein laagje olie in. Doe de boemboe erbij en bak deze op middelhoog vuur totdat de geuren vrijkomen en de boemboe iets donkerder van kleur wordt (+- 3 minuten). Voeg dan alle groenten toe, zet het vuur hoog en roerbak alles 1 minuut. Voeg vervolgens de kokosmelk en de kippenbouillon, groentebouillon of water toe. Roer de tamarinde pasta erdoorheen en voeg ook het citroenblaadje toe.
  5. Breng de sajoer lodeh aan de kook, voeg de tofu of tempeh toe en zet een deksel half op de pan. Temper het vuur zodat de kokosmelk net tegen de kook aan zit. Kook de groenten in 10 tot 15 minuten gaar. Die tijd is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes. Indien je de sajoer lodeh te dik vindt, voeg dan wat extra bouillon of water toe. Te dun? Kook het dan nog even door met de deksel van de pan. Als je het gerecht iets af laat koelen, dan wordt ‘ie ook dikker.
  6. Serveer je het gerecht met eieren? Voeg dan 3 minuten voor het einde van de kooktijd de gepelde gekookte eieren toe. Breng de sajoer lodeh eventueel verder op smaak met wat zwarte peper en/ of zout. Serveer de sajoer lodeh met rijst en/ of een ander bijgerecht naar keuze.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!