Indiase linzencurry met spinazie (Dal Palak)

Indiase Dal Palak (Linzen met spinazie) | Gewooneenfoodblog.nl

Dit recept voor Indiase dal palak is ideaal als je een voedzame maaltijd wilt maken en je niet ál te lang in de keuken wilt staan. Bovendien is deze curry met linzen en spinazie erg simpel om te maken. Als je het onderstaande recept bekijkt, dan lijken het misschien veel handelingen en ingrediënten. De hoeveelheid werk valt echter reuze mee.

De linzencurry met spinazie:

 • Kan zowel met yellow split mung beans als rode linzen gemaakt worden
 • Is een bron van plantaardige proteïne en andere dingen die goed voor je zijn
 • Kan zowel met verse spinazie als met diepvriesspinazie gemaakt worden
 • Kan als curry maar ook als soep gegeten worden
 • Is niet héél pittig als je het recept volgt (en kun je zo pittig maken als je zelf wilt)
 • Is vrij makkelijk om te maken
 • Kan bovendien prima opnieuw opgewarmd worden, dus maak gerust te veel
 • Is geschikt voor veganisten indien je olie in plaats van ghee gebruikt
 • Staat binnen 30 tot 45 minuten op tafel

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Indiase linzencurry met spinazie

Peulvruchten zijn een van de belangrijkste voedingsmiddelen in Indiase huishoudens. Denk daarbij aan linzen, maar bijvoorbeeld ook aan kikkererwten en spliterwten. Vooral gespleten peulvruchten, kortweg “dal” genoemd, zijn de basis voor veel gerechten. (“Palak” betekent overigens “spinazie”, dus vandaar dat dit gerecht “dal palak” heet.)

Peulvruchten zijn niet alleen veelzijdig, ook zijn ze een uitstekende plantaardige bron van proteïne en andere voedingsstoffen. Bovendien worden er veel verschillende peulvruchten gebruikt in de Indiase keuken. Daardoor is er voor elk soort gerecht wel een geschikte peulvrucht te vinden.

Ingrediënten linzencurry met spinazie | Gewooneenfoodblog.nl

Dal palak met yellow split mung beans

Het komt regelmatig voor dat ik voor mijzelf een curry met linzen maak. Ik heb dan ook al een paar recepten met rode linzen op deze website geplaatst. Dit is echter het eerste recept met “yellow split mung beans” (“Moong dal” genoemd). Dankzij de gele kleur van de yellow split mung beans en de manier waarop ze bereid worden, worden ze ook wel gele linzen genoemd. Echter, eigenlijk zijn het helemaal geen linzen. Ze worden namelijk gemaakt van groene mungbonen (dezelfde boontjes van waaruit taugé ontstaat).

Toch heb ik dit recept de plantkundig incorrecte naam “linzencurry met spinazie” gegeven. Dat klinkt namelijk wat toegankelijker dan “gele gespleten mungbonen met spinazie”, “groene splitboontjes met spinazie” of alleen “moong dal met spinazie”. Bovendien zou het gerecht ook met linzen gemaakt kunnen worden. Rode linzen zijn uitstekend voor dit gerecht. Een combinatie van rode linzen en moong dal is ook prima. In de tekst hieronder zal ik voor de afwisseling zowel de benamingen yellow split mung beans als (gele) linzen gebruiken, maar dan doel ik dus op hetzelfde. De peulvruchten die je toevoegt aan de dal palak.

Yellow split mung beans voor Dal Palak | Gewooneenfoodblog.nl

Hoe wordt de linzencurry met spinazie op smaak gebracht?

Yellow split mung beans hebben de naam wat saai te zijn. En er zit inderdaad ook niet zoveel smaak aan de boontjes zelf. Daarom wordt deze dal palak op smaak gebracht met enkele smaakmakers die veel gebruikt worden in de Indiase keuken. Zo bevat de curry onder andere mosterdzaad, komijnzaad en kurkuma. Daarnaast gaat er knoflook, gember en tomaat doorheen. De combinatie van groene pepertjes en gedroogde rode pepers geven de linzen met spinazie de nodige pit. Tot slot maak je de dal palak af met iets wat zuur smaakt zodat de smaken meer in balans zijn. Dat kan gedroogd mangopoeder zijn (amchoor). Als je dat niet in huis hebt hebt, dan kun je gewoon een beetje citroensap of limoensap toevoegen aan de linzencurry met spinazie. Die koriander op de foto’s ligt er overigens alleen voor de sier.

Dal palak maken | Gewooneenfoodblog.nl

De dal palak maken: bereidingswijze #1

Kook alles in dezelfde pan

Dit gerecht met gele linzen en spinazie is vrij gemakkelijk te maken. Eigenlijk zijn er twee bereidingswijzen mogelijk. Je zou het gerecht in één pan kunnen klaarmaken. In dat geval temper je eerst de specerijen, bak je de rest van de ingrediënten, voeg je zowel water als de ongekookte yellow split mung beans of linzen toe en kook je de dal palak net zolang totdat de linzen gaar zijn. De linzencurry met spinazie op deze manier bereiden scheelt je een pannetje om af te wassen (in vergelijking met bereidingswijze twee).

Gesneden spinazie voor Dal Palak | Gewooneenfoodblog.nl

De dal palak maken: bereidingswijze #2

Kook de yellow split mung beans en/ of rode linzen apart

De andere bereidingswijze, waar ik met dit recept voor heb gekozen, is om de linzen en spinazie afzonderlijk van elkaar te bereiden. Dal op deze manier klaarmaken is namelijk ietsjes traditioneler. (Ik denk overigens niet dat het eindresultaat wezenlijk anders is.)

Eerst kook je de yellow split mung beans en/ of rode linzen gaar in een beetje water waaraan de kurkuma en eventueel asafoetida is toegevoegd. Hierbij is het niet de bedoeling dat je zoveel water toevoegt dat de linzen als ze gaar zijn zwemmen in het vocht. Als je de spinazie en linzen uiteindelijk samenvoegt, dan voeg je namelijk extra water toe totdat de gewenste structuur is bereikt. Oh, en heb je geen asafoetida? Dan kun je deze gerust achterwege laten.

Overigens hebben yellow split mung beans hebben de neiging om als ze gaar zijn een soort homogeen papje te worden. Dat is voor dit recept voor dal palak helemaal niet erg. Sommigen kiezen er zelfs nog voor om de linzen met een lepel extra tot moes te drukken of te pureren. Ik houd nog wel van een beetje structuur in mijn eten, dus ik doe dat niet.

Gekookte yellow split mung beans | Gewooneenfoodblog.nl

Bak de smaakmakers in een tweede pan en voeg de spinazie daaraan toe

Terwijl de rode linzen en/ of yellow split mung beans koken heb je alle tijd om de rest van de ingrediënten te snijden en klaar te zetten. Wanneer de peulvruchten bijna gaar zijn, na een minuut of 15 a 20, kun je met de bereiding van de spinazie beginnen. Daarvoor temper je eerst de mosterdzaad en komijnzaad. Dat houdt in dat je ze een paar seconden in hele hete olie (of ghee) bakt zodat de smaken van de specerijen vrijkomen. Vervolgens voeg je daar knoflook, gember en zowel de gedroogde rode als verse groene pepers aan toe. Daarna volgen de witte ui, tomaat en spinazie (in die volgorde).

Overigens is het zogenoemde temperen van specerijen en ingrediënten zoals knoflook en gember een belangrijk aspect van de Indiase keuken. In het Hindoestaans wordt dit ‘Tadka’ genoemd. In het westen is de term ’temperen’ op culinair gebied juist een manier om chocolade en sauzen te bereiden, terwijl die bereidingswijzen niets gemeen hebben met het Indiase temperen. Maar oké, ik wijk weer eens af.

Bereiding van linzencurry met spinazie | Gewooneenfoodblog.nl

Voeg de spinazie toe aan de gekookte linzen en maak het gerecht af

Als ook de spinazie klaar is voeg je deze toe aan de gekookte linzen en roer je alles goed door elkaar. Vervolgens dien je extra water toe te voegen totdat de dal palak de gewenste dikte heeft. Het recept gaat uit van voldoende water om er een dikkige curry van te maken, maar je kunt natuurlijk extra water toevoegen voor een dunnere curry of soep. Proef het gerecht en voeg naar smaak de benodigde hoeveelheid amchoor of citroensap toe. Wat zout en peper kan natuurlijk ook. Laat de linzencurry met spinazie tot slot nog een minuut of twee zachtjes pruttelen zodat de smaken samenkomen. Dat was ‘m alweer. De Indiase dal palak is nu klaar om geserveerd te worden. De hoeveelheid werk valt best wel mee, toch?

Linzencurry met spinazie recept | Gewooneenfoodblog.nl

Wat serveer je bij deze linzencurry met spinazie?

Het is gebruikelijk om de linzencurry met spinazie te serveren met rijst. In plaats daarvan – of samen met rijst – kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor Indiaas platbrood of papadums. Beiden zijn ideaal om de dal mee op te lepelen.

Omdat de dal palak relatief weinig groente bevat kun je ervoor kiezen om er een extra groentegerecht bij te maken. De tarkari van deze Dal Bhat Tarkari bijvoorbeeld. Het is natuurlijk ook mogelijk om een salade te maken. Deze Indiase komkommer-tomatensalade genaamd Kachumbar bijvoorbeeld. Zelf heb ik echter gewoon gekozen voor wat gesneden tomaat en komkommer.

Recept voor Indiase Dal Palak | Gewooneenfoodblog.nl

Om er een complete Indiase maaltijd van te maken kun je natuurlijk ook een chutney op tafel zetten (zoals een mangochutney). Al dan niet in combinatie met een raita naar keuze. Deze verfrissende komkommer raita met munt past er bijvoorbeeld goed bij.

Om het groente gehalte van de maaltijd iets te verhogen heb ik zelf gekozen voor een wortelraita. Rasp daarvoor een wortel en voeg deze toe aan (Griekse) yoghurt die je een beetje verdunt met water. Voeg vervolgens wat smaakmakers naar keuze toe. Je kunt het simpel houden en alleen voor een klein beetje zout en wat gemalen komijnzaad of getemperde hele komijnzaadjes gaan. Als je dat lekker vindt, dan kun je ook nog verse korianderblaadjes, een groene peper en/ of versgeraspte gember toevoegen aan deze raita.

Recept voor linzencurry met spinazie (Dal Palak) | Gewooneenfoodblog.nl

Linzencurry met spinazie (Dal palak) recept

Recept Afdrukken
Linzencurry met spinazie (Dal palak)
DIt is een recept voor een Indiase curry met peulvruchten (yellow split mung beans, maar rode linzen of een combinatie van beiden kan ook), tomaat en spinazie. Ik heb verse spinazie gebruikt, maar ik ga ervanuit dat het gerecht ook met dezelfde hoeveelheid ontdooide spinazie uit de diepvries gemaakt kan worden. In plaats van een verse tomaat zou je ongeveer 75 gram p.p. tomatenblokjes uit blik kunnen gebruiken. De curry is niet heel pittig. Indien je echter niet echt van pittig eten houdt, dan raad ik je aan om voor de zekerheid de aangegeven hoeveelheid pepers te halveren.
Indiase Dal Palak (Linzencurry met spinazie) | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Indiase Dal Palak (Linzencurry met spinazie) | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
 1. Spoel de yellow split mung beans en/ of rode linzen (vanaf dit moment gewoon linzen genoemd) goed af totdat het water niet meer troebel is. Doe de linzen in een pan en voeg er 400 ml water, de kurkuma en optioneel de asafoetida aan toe.
 2. Breng de linzen aan de kook met een deksel op de pan en kook de linzen in een ruime 20 minuten gaar op laag vuur. Indien je tussentijds merkt dat de pan over dreigt te koken, verwijder dan het deksel en roer eventjes. Houd sowieso de hoeveelheid water in de gaten en voeg indien nodig meer toe. Verwijder de pan van de warmtebron als de linzen gaar zijn en houd ze apart.
 3. Hak ondertussen de verse spinazie heel klein en snijd de tomaat in blokjes. Snipper de witte ui en hak zowel de knoflook als gember fijn. Snijd de groene pepertjes in drieën of door de helft. Door ze in grotere stukken te laten geven ze wel wat van hun hitte af aan de curry, maar kun je ze daarna verwijderen. Daardoor is de curry niet zo pittig als het geval zou zijn wanneer je de pepertjes heel fijn zou snijden en je bij elke hap kleine stukjes peper zou eten.
 4. Koken de linzen een minuut of 15? Dan kun je met de spinazie beginnen. Verhit daarvoor een laagje olie met een hoog rookpunt (zoals kokosolie, pindaolie, rijstolie of zonnebloemolie; bij voorkeur geen olijfolie) of ghee in een pan of wok.
 5. Is de olie of ghee gloeiend heet? Draai dan het vuur lager en voeg de mosterdzaadjes en hele komijnzaadjes toe. Bak deze totdat ze beginnen te knappen (enkele seconden) en voeg direct de knoflook, gember, groene pepers en gedroogde rode pepers toe. (Was de pan iets te heet toen je de zaadjes toevoegde en waren ze direct verbrand? Verwijder deze zaadjes dan, maak de pan schoon met een keukenpapiertje en begin opnieuw. Anders smaakt je hele gerecht verbrand.)
 6. Roer de knoflook, gember, pepertjes en zaadjes door elkaar en voeg na ongeveer 20 seconden ook de witte ui toe. Bak deze ingrediënten samen een minuut of 3 op matig vuur en roer ze regelmatig om zodat ze niet verbranden. Voeg dan de tomaten toe, zet het vuur weer hoog en bak deze 3 minuten totdat het vocht van de tomaten is verdampt. Doe de spinazie erbij en bak deze ook 3 minuten.
 7. Voeg vervolgens de gekookte linzen toe, evenals wat water. Houd ongeveer 200 ml water aan voor een dikkere curry en 300 voor een dunnere curry/ soep. Roer alles goed door elkaar en breng het gerecht op smaak met peper, zout en het mangopoeder of citroensap/ limoensap. Breng de curry aan de kook en laat deze nog 2 minuten zachtjes pruttelen. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met 75 gram gekookte zilvervliesrijst of basmatirijst per persoon en een salade, raita en/ of chutney naar keuze.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Eén antwoord op “Indiase linzencurry met spinazie (Dal Palak)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *