Linzencurry met spinazie (Dal palak)
DIt is een recept voor een Indiase curry met peulvruchten (yellow split mung beans, maar rode linzen of een combinatie van beiden kan ook), tomaat en spinazie. Ik heb verse spinazie gebruikt, maar ik ga ervanuit dat het gerecht ook met dezelfde hoeveelheid ontdooide spinazie uit de diepvries gemaakt kan worden. In plaats van een verse tomaat zou je ongeveer 75 gram p.p. tomatenblokjes uit blik kunnen gebruiken. De curry is niet heel pittig. Indien je echter niet echt van pittig eten houdt, dan raad ik je aan om voor de zekerheid de aangegeven hoeveelheid pepers te halveren.
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Spoel de yellow split mung beans en/ of rode linzen (vanaf dit moment gewoon linzen genoemd) goed af totdat het water niet meer troebel is. Doe de linzen in een pan en voeg er 400 ml water, de kurkuma en optioneel de asafoetida aan toe.
  2. Breng de linzen aan de kook met een deksel op de pan en kook de linzen in een ruime 20 minuten gaar op laag vuur. Indien je tussentijds merkt dat de pan over dreigt te koken, verwijder dan het deksel en roer eventjes. Houd sowieso de hoeveelheid water in de gaten en voeg indien nodig meer toe. Verwijder de pan van de warmtebron als de linzen gaar zijn en houd ze apart.
  3. Hak ondertussen de verse spinazie heel klein en snijd de tomaat in blokjes. Snipper de witte ui en hak zowel de knoflook als gember fijn. Snijd de groene pepertjes in drieën of door de helft. Door ze in grotere stukken te laten geven ze wel wat van hun hitte af aan de curry, maar kun je ze daarna verwijderen. Daardoor is de curry niet zo pittig als het geval zou zijn wanneer je de pepertjes heel fijn zou snijden en je bij elke hap kleine stukjes peper zou eten.
  4. Koken de linzen een minuut of 15? Dan kun je met de spinazie beginnen. Verhit daarvoor een laagje olie met een hoog rookpunt (zoals kokosolie, pindaolie, rijstolie of zonnebloemolie; bij voorkeur geen olijfolie) of ghee in een pan of wok.
  5. Is de olie of ghee gloeiend heet? Draai dan het vuur lager en voeg de mosterdzaadjes en hele komijnzaadjes toe. Bak deze totdat ze beginnen te knappen (enkele seconden) en voeg direct de knoflook, gember, groene pepers en gedroogde rode pepers toe. (Was de pan iets te heet toen je de zaadjes toevoegde en waren ze direct verbrand? Verwijder deze zaadjes dan, maak de pan schoon met een keukenpapiertje en begin opnieuw. Anders smaakt je hele gerecht verbrand.)
  6. Roer de knoflook, gember, pepertjes en zaadjes door elkaar en voeg na ongeveer 20 seconden ook de witte ui toe. Bak deze ingrediënten samen een minuut of 3 op matig vuur en roer ze regelmatig om zodat ze niet verbranden. Voeg dan de tomaten toe, zet het vuur weer hoog en bak deze 3 minuten totdat het vocht van de tomaten is verdampt. Doe de spinazie erbij en bak deze ook 3 minuten.
  7. Voeg vervolgens de gekookte linzen toe, evenals wat water. Houd ongeveer 200 ml water aan voor een dikkere curry en 300 voor een dunnere curry/ soep. Roer alles goed door elkaar en breng het gerecht op smaak met peper, zout en het mangopoeder of citroensap/ limoensap. Breng de curry aan de kook en laat deze nog 2 minuten zachtjes pruttelen. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met 75 gram gekookte zilvervliesrijst of basmatirijst per persoon en een salade, raita en/ of chutney naar keuze.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!