Kabeljauw a la Meunière met kappertjes

Kabeljauw a la Meunière recept | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpel visgerecht dat snel klaar is én goed smaakt? En vind je de frisse smaak van citroen lekker? Dan is dit recept voor een kabeljauw a la meunière waarschijnlijk iets voor jou! Dit gerecht met vis:

  • Bestaat enkel uit kabeljauw, bloem, boter, peterselie en citroen
  • Is tevens lekker met wat kappertjes erbij
  • Kan ook glutenvrij worden bereid (met maizena i.p.v. bloem)
  • Zou in 15 minuten op tafel kunnen staan
  • Kan ook met andere vis zoals pangasius, tong of forel gemaakt worden

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kabeljauw a la meunière met kappertjes

Ik wilde al een tijdje weer eens een recept voor een gerecht met vis op de blog plaatsen. Aangezien ik zelf eigenlijk bijna nooit vis eet, wordt die categorie maar zelden aangevuld. Het is niet zo dat ik vis niet lekker vindt; om een of andere reden denk ik er echter nooit aan om het te eten. (Overigens hoef je met een zalmpje, haring of paling echt niet bij mij aan te komen. Maar vis met een minder sterke smaak, zoals kabeljauw, pangasius of tilapia gaat er prima in.)

Maar goed, een recept met vis dus. De keuze voor kabeljauw was snel gemaakt. Daarna zat ik echter avonden te twijfelen wat ik ermee zou maken. Zou ik voor kabeljauw met een mosterdsaus gaan? Of toch een witte wijnsaus? Misschien een beurre blanc? Of beurre noisette?

Kabeljauw a la Meunière maken | Gewooneenfoodblog.nl

Ingrediënten voor de kabeljauw a la meunière

Uiteindelijk ben ik voor de klassieke Franse bereiding ‘a la meunière’ gegaan. Ik had namelijk al een aantal citroenen in huis waar ik snel iets mee moest doen. Natuurlijk past een schijfje citroen bij 9/10 westerse visgerechten (pin mij a.u.b. niet op die verhouding vast), maar voor de kabeljauw a la meunière is het een hoofdingrediënt.

Hoe maak je kabeljauw a la Meunière? | Gewooneenfoodblog.nl

Nou ja, hoofdingrediënt. Eigenlijk is het een van de enige ingrediënten. Voor de kabeljauw a la meunière heb je verder alleen bloem, boter en peterselie nodig. Daar heb ik nog kappertjes aan toegevoegd, want de smaak van kappertjes past goed bij het gerecht. Bovendien maakt dat dit recept nog een héééél klein beetje origineel. (Niet dat kappertjes zo’n unieke toevoeging aan dit gerecht zijn hoor.) Als je zelf geen fan van kappertjes bent, dan kun je deze natuurlijk weglaten.

Kabeljauw a la Meunière bakken | Gewooneenfoodblog.nl

Wat betekent ‘meunière’?

Want ‘a la meunière’, wat is dat nou precies? ‘Meunière’ is Frans voor ‘vrouw van de molenaar’ en dat verwijst naar het gebruik van bloem in het gerecht. Je dient de vis namelijk te wentelen in bloem voordat je het bakt. Zeetong is het meest traditioneel, maar ik heb dus gekozen voor de goedkopere kabeljauw. Overigens bakte ik vroeger in de horeca de sliptongen op deze manier. Ik had toen echter nog geen flauw idee dat daar de term ‘meunière’ bij hoorde. Misschien had ik mij toen ook iets meer in de culinaire wereld moeten verdiepen.

Kabeljauw gebakken 'Meunière' | Gewooneenfoodblog.nl

Naast de manier van het bereiden van de vis, kan ‘meunière’ ook verwijzen naar de saus die bij de vis geserveerd wordt. Dat is bij dit gerecht dus het geval. Deze saus bestaat enkel uit gesmolten licht-gebruinde boter, gecombineerd met peterselie en citroensap. Een beetje peper en zout kan ook geen kwaad. Gebruik eventueel witte peper, want door de zwarte peper kun je allemaal zwarte puntjes in je saus krijgen. Dankzij het simpele, rustieke karakter van de saus heeft ook deze de naam ‘meunière’ gekregen.

Kabeljauw met boter, peterselie en citroen | Gewooneenfoodblog.nl

Franse Meunière saus maken

Om de saus te maken kun je twee dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om de boter te smelten in een pannetje en daar het citroensap en de peterselie aan toe te voegen voordat je het over de vis schenkt. In plaats van de citroensap en peterselie toe te voegen aan de saus, kun je er ook voor kiezen om de peterselie over de gebakken vis te strooien, een plakje citroen over de vis uit te knijpen en de gesmolten boter er overheen te gieten. Ik heb dit keer voor de tweede manier gekozen, waarbij ik enkel de kappertjes met de boter heb meegebakken.

Kabeljauw met boter, peterselie en citroen recept | Gewooneenfoodblog.nl

Wat serveer je bij de kabeljauw a la meunière?

En wat serveer je bijvoorbeeld bij de kabeljauw a la meunière? Gekookte aardappeltjes, krieltjes of (zoete aardappel-)friet is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Ook een aardappelpuree kan er prima bij, evenals geroosterde Roseval aardappeltjes. Ik heb overigens zelf gekozen voor een puree van knolselderij, op smaak gebracht met grove mosterd en Dijon mosterd.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld nog een (simpele) groene salade naar keuze serveren. Of je gaat voor zoiets als doperwtjes, gesauteerde spinazie of gebakken champignons. Ik heb er geblancheerde sperzieboontjes bij geserveerd, kort gebakken in wat boter met amandelschaafsel. De kabeljauw a la meunière lijkt mij echter ook prima smaken bij deze snijbonen met cannellinibonen en gremolata (laat dan de pijnboompitten achterwege of vervang deze door hazelnoten of amandelen/ amandelschaafsel). In dat geval hoef je er geen aardappelen of zoiets bij te serveren.

PS Ben je dol op kabeljauw, citroen en kappertjes? Probeer dan ook eens deze kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven!

Kabeljauw Meunière met boontjes en knolselderijpuree | Gewooneenfoodblog.nl

Recept kabeljauw a la meunière met kappertjes

Recept Afdrukken
Kabeljauw a la Meunière met kappertjes
Dit is een simpel recept voor kabeljauw, bereid volgens de klassieke Franse wijze 'a la meunière'. Je kunt natuurlijk zowel verse kabeljauw als ontdooide kabeljauw uit de diepvries gebruiken. Hoewel in dit recept bloem gebruikt wordt, kun je het glutenvrij maken door maizena te gebruiken. Een glutenvrije bloem naar keuze is uiteraard ook een optie. Normaliter hoor je overigens witte bloem te gebruiken, maar ik heb gekozen voor volkorenmeel.
Kabeljauw bereid 'a la Meunière' | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Frans
Bereidingstijd 0-15 minuten
Hoofdingrediënt Vis
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Frans
Bereidingstijd 0-15 minuten
Hoofdingrediënt Vis
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Kabeljauw bereid 'a la Meunière' | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Dek de kabeljauwfilets droog, indien nodig, en bestrooi de kabeljauw met zowel peper als zout. Leg de bloem op een bord of in een bakje en spreid deze uit. Wentel de kabeljauwfilets om in de bloem zodat beide kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem. Klop het overtollige bloem van de kabeljauw af.
  2. Smelt het eerste deel van de boter in een pannetje, wacht totdat deze bruist en voeg dan de kabeljauw toe. Bak deze in 5 tot 8 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van de filets. Keer halverwege. Hak ondertussen de peterselie fijn en snijd de citroen in plakjes.
  3. Haal de kabeljauw uit de pan en leg deze bij voorkeur op een bord dat je even hebt opgewarmd in de oven of magnetron. Strooi het merendeel van de fijngehakte peterselie uit over de kabeljauw. Knijp over elke filet 1 of 2 plakjes citroen uit.
  4. Voeg de rest van de boter toe aan de pan waarin de kabeljauw is gebakken en laat deze op matig vuur smelten. Voeg de kappertjes eraan toe. Wacht totdat de boter lichtbruin en schuimig is. Haal de pan dan van het vuur en strooi er optioneel een klein beetje zout en wat peper overheen. Schenk de gesmolten boter met kappertjes over de kabeljauw heen. Serveer het gerecht met extra plakjes citroen en bijgerechten naar keuze.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *