Komkommer raita met munt

Komkommer raita met munt | Gewooneenfoodblog.nl

Over de komkommer raita met munt

De oplettende volgers van deze blog die elke zin die ik typ nauwlettend lezen is het misschien opgevallen dat ik het bij een paar recepten over ‘raita’ heb gehad. (Heb ik dergelijke volgers?) Al bij een curry recept uit 2015 schreef ik namelijk dat het lekker was om er een simpele komkommer raita bij te serveren en dat ik daar “binnenkort eens een recept voor zou toevoegen”. Van “binnenkort” is weinig terecht gekomen want we zijn inmiddels 18 maanden verder. Toch is hier dan eindelijk een recept voor komkommer raita met munt. Beter laat dan nooit!

Ga direct naar het onderstaande recept

Wat is komkommer raita met munt?

Een raita is een Indiaas bijgerecht op basis van yoghurt dat vaak bij een maaltijd wordt geserveerd. Vooral wanneer je een pittige Indiase curry of zoiets als kip tandoori eet, dan is een frisse raita waarmee je je mond kunt afblussen namelijk zeer welkom! Eigenlijk kun je werkelijk alle ingrediënten aan de yoghurt toevoegen die je lekker vindt. Meestal worden rauwe of gekookte groentes gebruikt, maar er zijn ook varianten met fruit. Denk dan bijvoorbeeld aan een bananen raita. Zoals blijkt uit de naam van het recept heb ik gekozen voor een komkommer raita met munt. (Ik had namelijk nog een komkommer en een groot deel van een muntplantje over nadat ik dit recept voor een Indiase komkommer-tomatensalade had gemaakt.)

In plaats van de raita als bijgerecht te gebruiken kun je het overigens ook als snack eten. Serveer het in dat geval bijvoorbeeld met afgebakken naan of papadums zodat je deze in de yoghurt kunt dippen. Of je dipt er wat wortelen of stengels bleekselderij in voor een gezond tussendoortje. Wat meer out-of-the-box is om het bijvoorbeeld als saus op een pittige hamburger te serveren of tussen een wrap te doen.

Papadums met komkommer munt raita | Gewooneenfoodblog.nl

Hoe maak je de komkommer munt raita?

Voor dit recept kun je het beste een dikke yoghurt gebruiken. Dus niet zoals als magere yoghurt. Door de geraspte komkommer wordt de yoghurt namelijk ietwat wateriger. Als de yoghurt van zichzelf al redelijk dun is, dan wordt de raita uiteindelijk erg waterig. Ik heb zelf overigens magere kwark gebruikt. Echt typisch Indiaas, I know. (Ik heb nu eenmaal altijd kwark in huis.) In plaats van kwark kun je bijvoorbeeld Griekse yoghurt gebruiken. Het is natuurlijk ook mogelijk om een plantaardige yoghurt te gebruiken als je een veganistische raita wilt maken!

Heb je de yoghurt of kwark bij de hand? Dan wordt het tijd om een komkommer te raspen en de verse munt fijn te snijden. Meng de geraspte komkommer en de munt door de yoghurt, breng deze op smaak met gemalen komijnzaad en doe er optioneel een miniem beetje cayennepeper bij. (In plaats van cayennepeper kun je ook kiezen voor paprikapoeder als je een raita wilt maken die helemaal niet pittig is.) That’s it!

Variaties op dit raita recept

Zoals gezegd zijn kun je vrijwel alle groentes of fruitsoorten aan de yoghurt toevoegen die je lekker vindt. Voor een hele simpele variant op dit recept kun je bijvoorbeeld de munt weglaten of deze vervangen door verse koriander. Wil je eens iets totaal anders dan komkommer en munt? Voeg bijvoorbeeld het volgende toe aan de yoghurt:

  • Gesneden ui, tomaat, groene peper en verse koriander
  • In blokjes gesneden gekookte aardappel en munt
  • Geraspte wortel en verse koriander
  • Geblancheerde spinazie en verse munt
  • Fruit zoals mango, ananas en/ of banaan
  • Geraspte knoflook, gesneden ui en zwarte peper

Indiase komkommer raita | Gewoon een foodblog!

Recept komkommer raita met munt

Recept Afdrukken
Komkommer raita met munt
Dit is een recept voor een komkommer raita met munt. Raita is een Indiaas bijgerecht, eigenlijk een soort van dipsaus, op basis van yoghurt. Er zijn talloze variaties te verzinnen op dit recept. Onderaan het recept vind je enkele variatietips!
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indiaas
Prep Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indiaas
Prep Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Klop de kwark of yoghurt een beetje los met een lepel of garde. Rasp ongeveer 4/5e van de komkommer zodat je nog een beetje overhoudt. Dat gedeelte wat je overhoudt kun je vervolgens in blokjes snijden. Deze blokjes komkommer kun je uiteindelijk bovenop de raita leggen; dat is leuker voor de presentatie. 
  2. Wil je een raita die echt niet waterig is? Knijp dan voorzichtig het grootste gedeelte van het water uit de geraspte komkommer of laat deze even uitlekken in een vergiet. Deze stap kun je overslaan; ik heb het dit keer niet gedaan. Sommige mensen vinden dat echter wel nodig. Het is maar net wat je lekker vindt.
  3. Meng de komkommer door de yoghurt. Meng daar ook het gemalen komijnzaad doorheen, evenals een klein beetje zout en wat zwarte peper. Voeg ook de cayennepeper (of paprikapoeder) toe. Kijk wel uit met de hoeveelheid, want de cayennepeper kan al gauw overheersen. Snijd vervolgens de munt fijn en voeg deze beetje bij beetje toe totdat de gewenste smaak is bereikt. Ik ben dit keer begonnen met twee eetlepels en geëindigd met vier eetlepels munt, maar volgens mij was mijn plantje een beetje z'n smaak verloren of zoiets. In principe zou je aan twee eetlepels wel genoeg moeten hebben namelijk. Maar goed; voeg vooral zoveel toe als je lekker vindt.
  4. Doe de yoghurtsaus in een kommetje en leg de blokjes komkommer die je apart hebt gehouden erbovenop. Strooi er eventueel voorzichtig nog wat gemalen korianderzaad, een klein beetje cayennepeper en verse munt overheen.
Notities

Variaties op dit raita recept

Probeer bijvoorbeeld ook eens de volgende combinaties (in plaats van komkommer en munt). Overigens kun je aan aan al deze combinaties natuurlijk smaakmakers als komijnzaad, garam masala of andere specerijen toevoegen.

  • Gesneden ui, tomaat, groene peper en verse koriander
  • In blokjes gesneden gekookte aardappel en munt
  • Geraspte wortel en verse koriander
  • Geblancheerde spinazie en verse munt
  • Fruit zoals mango, ananas en/ of banaan
  • Geraspte knoflook, gesneden ui en zwarte peper
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Komkommer raita met munt”

  1. Bas terug een heel goed recept , wij eten dat heel veel bij onze Irakese gerechten ! echt verfrissend .

    1. Hi Claudine, bedankt voor je bericht! (En mijn excuses voor deze late reactie.) Ik wist niet dat er in de Irakese keuken ook zoiets als raita gegeten werd. Weer wat geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *