Indiase kip tandoori

Kip tandoori maken | Gewooneenfoodblog.nl

Zoek je een kip tandoori recept waarmee je zelf het Wereldgerecht van Knorr na kunt maken? Sorry, dan moet ik je teleurstellen. In dat geval is dit recept namelijk niet het juiste recept voor jou. Wil je echter zelf een iets meer authentieke kip tandoori maken? Dan is dit recept wél iets voor jou!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Indiase kip tandoori

Hoewel het Knorr Wereldgerecht bestaat uit kip in een sausje heeft dat volgens mij weinig te maken met kip tandoori zoals je het in India voorgeschoteld krijgt. Het Wereldgerecht lijkt bij mijn weten eigenlijk meer op kip tikka masala (hoewel daar weer een ander Wereldgerecht voor is). Maar dat terzijde. Kip tandoori dankt haar naam aan het soort oven waarin het gerecht bereid wordt: een tandoor. Ik ga er echter niet vanuit dat er veel mensen zijn die zo’n ding in huis hebben. Ik in ieder geval niet, helaas. Gelukkig kun je het gerecht ook prima maken in een normale oven, op een grill of op de barbecue!

Kip tandoori uit de oven | Gewoon een foodblog!

Zelf Indiase kip tandoori maken

Bij het zelf maken van Indiase kip tandoori is het van belang dat je de kip goed marineert. Deze marinade bestaat onder andere uit yoghurt, citroensap, knoflook, gember, cayennepeper en komijnzaad. Welk stuk van de kip je gebruikt is eigenlijk minder van belang. Ik heb gekozen voor kippenpoten, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor drumsticks, kippenvleugels of kippendijen met bot. (Ik raad aan om vlees met bot te gebruiken omdat dat sappiger blijft in de oven.) Wat wel belangrijk is, is dat je kip zonder vel gebruikt. Als het velletje er nog op zit, dan kan de marinade namelijk niet zo goed in het vlees trekken en zit er minder smaak aan. Dat is natuurlijk zonde!

Kip voorbereiden

De eerste stap van kip tandoori maken is de kip voorbereiden. Verwijder het vel als dat er nog op zit (dat was bij mijn kippenpoten het geval). Maak vervolgens met een scherp mes een paar inkervingen in de kip. Dat zorgt er enerzijds voor dat de marinade goed in de kip kan trekken en anderzijds zorgt het ervoor dat de kip minder lang hoeft te garen.

Zelf kip tandoori maken | Gewoon een foodblog!

Marinade maken

Vervolgens kun je de kip tandoori marinade maken. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar het moet toch even gezegd worden: door alle ingrediënten beetje bij beetje toe te voegen kun je een marinade maken die je zelf het lekkerst vindt. (Volg je ooit een recept tot op de letter? Ik niet in ieder geval, die enkele keer dat ik iemand anders z’n recept kook.) Als je precies de ingrediënten aanhoudt die ik heb aangegeven, dan resulteert dat in kruidige en licht-pittige kip. Houd je echter van écht pittig eten? Voeg dan gerust wat meer cayennepeper toe. Heb je het juist liever wat milder? Halveer dan de hoeveelheid cayennepeper en voeg wat meer paprikapoeder toe. Of ben je een enorme liefhebber van knoflook? Doe er dan nog een halve eetlepel knoflookpasta bij. Plaats de kip vervolgens in de marinade, masseer de marinade goed in de inkervingen en dek de kip af. Laat het ongeveer vier tot zes uur marineren in de koelkast. Langer kan ook wel, korter liever niet.

Een ingrediënt dat ik niet heb toegevoegd aan de marinade omdat ik het niet in huis heb, maar wat je kunt toevoegen als je het wel hebt is rode kleurstof voor voedingsmiddelen. Traditionele Indiase kip tandoori heeft namelijk een dieprode kleur en dat kun je met die rode kleurstof bereiken. Of je moet in plaats daarvan een hele grote hoeveelheid (milde) peper of paprikapoeder toevoegen maar dat brengt de smaken uit balans. Persoonlijk neem ik wel genoegen met de kleur zoals die nu is.

Zelf Indiase kip tandoori maken | Gewoon een foodblog!

Kip tandoori bereiden

Is de kip voldoende gemarineerd? Haal dan de kip uit de marinade en bewaar de overtollige marinade. Deze strijk je uiteindelijk namelijk weer over de kip wanneer je die aan het bereiden bent. Ik heb de kip tandoori gemakshalve bereid in de oven, maar dat zou ook in een grillpan moeten kunnen (of ’s zomer op een barbecue). Gaar de kippenpoten ongeveer dertig minuten, terwijl je ze ondertussen vier keer omdraait en bestrijkt met de marinade. De laatste minuten kun je de kippenpoten eventueel dicht onder de hele grill plaatsen. Dat was het alweer! Valt best mee toch? Van begin tot eind is het maken van Indiase kip tandoori best een tijdrovend werkje, maar het is niet dat je er zelf écht veel werk aan hebt.

Kip tandoori uit de oven | Gewooneenfoodblog.nl

Maak van restjes eenvoudig kip tikka masala

Heb je iets te veel kip tandoori gemaakt? Prijs jezelf dan gelukkig! Van de gegaarde kip kun je namelijk heel eenvoudig en binnen een kwartier een smakelijke kip tikka masala maken. Je hoeft dan namelijk alleen maar een simpele saus te maken van knoflook, gember, rode peper, komijnpoeder, paprikapoeder, tomatenblokjes en een beetje Griekse yoghurt. Snijd de gegaarde kip in stukjes, voeg deze toe aan de saus en laat het gerecht een paar minuten pruttelen totdat de kip weer opgewarmd is. That’s it! In de toekomst zal ik hier nog een keer een volledig recept voor uitschrijven, maar daar komt het eigenlijk op neer.

Kip tandoori recept

Serveer de zelfgemaakte kip tandoori bijvoorbeeld met:

Houd je van de Indiase keuken? Neem dan eens een kijkje bij al mijn Indiase recepten!

Recept Afdrukken
Indiase kip tandoori
Dit is een simpel recept voor Indiase kip tandoori met ingrediënten die je allemaal in de supermarkt kunt kopen (met uitzondering van fenegriek, maar dat kun je eventueel achterwege laten). Ik heb voor dit recept twee kippenpoten gebruikt van in totaal 630 gram. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld ook zo'n soortgelijke hoeveelheid kippenvleugels of drumsticks gebruiken. In plaats van de knoflookpasta en gemberpasta kun je eenzelfde hoeveelheid geraspte knoflook en gember gebruiken.
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwijder het velletje van de kip, indien nodig. Maak met een scherp mes een paar inkervingen in de kippenboten zodat de marinade goed in het vlees kan trekken.
  2. Maak de marinade door alle ingrediënten bij elkaar te doen. Begin eventueel met het citroensap en de Griekse yoghurt en voeg daar beetje bij beetje alle smaakmakers aan toe totdat de gewenste smaak is bereikt.
  3. Doe de kippenpoten bij de marinade en zorg ervoor dat de kippenboten goed bedekt zijn met de marinade. Masseer de marinade ook goed in de inkervingen die je gemaakt hebt. Dek de kip vervolgens goed af met (plastic) folie en zet de kip in de koelkast. Laat de kip (het liefst) minstens vier uur tot zes uur marineren. Een uur of acht kan ook, máár ik zou het zelf niet 24 uur of zoiets marineren. Door het citroensap in de marinade kan de kip op een gegeven moment namelijk van structuur veranderen (net zoals dat met rauwe vis gebeurt als je ceviche maakt, maar dan is het de bedoeling).
  4. Haal de kip uit de koelkast voordat je het gaat bereiden en laat de kip een beetje op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven alvast voor op 220 graden. Haal de kippenpoten uit de marinade en bewaar de resterende marinade. Doe vervolgens een eetlepeltje olie bij de marinade en meng dat goed door elkaar.
  5. Leg de kippenpoten op een rooster en plaats deze in de voorverwarmde oven. Laat de kippenpoten tien minuten garen en draai de kippenpoten dan om. Laat de kippenpoten nog tien minuten garen en draai de kippenpoten weer om. Bestrijk de kippenpoten nu met de marinade en laat ze nog vier minuten garen. Draai de kippenpoten nogmaals om en bestrijk ze weer met de marinade. Laat ze weer vier minuten garen. Draai de kippenpoten nog een laatste keer om en bestrijk ze weer met de marinade. Eventueel kun je de kippenpoten nu vlak onder de grill zetten en de stand van de oven op grillen zetten. Houd de kippenpoten dan wel goed in de gaten, want het zou zonde zijn als ze verbranden. Gaar de kippenpoten nog twee tot zes minuten (totdat ze gaar zijn)
  6. Serveer de kip tandoori met wat partjes of plakjes citroen en bestrooi ze met fijngehakte koriander.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *