Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst)

Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst) | Gewoon een foodblog!
Bibimbap: Koreaanse gemengde rijst met groenten en gehakt

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de bibimbap

Ik had gisteren voor het eerst bibimbap gemaakt. Dit is een Koreaans gerecht dat letterlijk ‘gemengde rijst’ betekent (bibida betekent mengen en pap betekent rijst). Het gerecht bestaat uit een hoopje rijst waarop je allerlei ingrediënten plaatst die je apart van elkaar hebt bereidt. Een eitje in het midden maakt de bibimbap af. Voordat je een hap neemt dien je alle ingrediënten echter door elkaar te mengen, want anders heb je geen gemengde rijst!

Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst) | Gewoon een foodblog!
Het heet niet voor niets ‘gemengde rijst’!

Bibimbap ingrediënten

Voor dit populaire Koreaanse rijstgerecht bestaat geen vast recept, maar enkele ingrediënten die vaak gebruikt worden zijn ei, taugé, wortel, shiitakes, komkommer, spinazie, sesamolie, sesamzaadjes en gochujang (Koreaanse chilipasta). Je kunt echter van alles gebruiken, zoals Chinese kool, rettich, kimchi, bosui, sla en/ of courgette. Ik had bijvoorbeeld nog paksoi in huis, dus ik heb ervoor gekozen om de spinazie te vervangen door paksoi.

Rauw ei in bibimbap?

Volgens mij wordt het eitje traditioneel rauw in het midden geplaatst en wanneer je alle ingrediënten door elkaar mengt, dan stolt het ei door de hitte van de rijst en de andere warme ingrediënten. Je kunt echter ook, zoals ik heb gedaan, een spiegeleitje bakken en deze sunny side up op de bibimbap leggen. Allicht dat ik het een keer met een rauw ei ga proberen, want ik vermoed dat een rauw ei zal zorgen voor een andere structuur van de bibimbap. Aangezien ik echter nog fotootjes van het gerecht wilde maken, waardoor de ingrediënten wat af zouden koelen, was ik bang dat het ei niet meer zou garen wanneer ik eenmaal aan het mengen toe zou zijn. En rauw ei was iets waar ik niet zo’n zin in had  🙂

Groenten bereiden

Als je bibimbap maakt, dan zijn er verschillende manieren waarop je de groenten kunt bereiden. Zo kun je ervoor kiezen om de wortelen een minuutje te roerbakken of om ze rauw te laten. De taugé kun je blancheren, een minuutje wokken of rauw laten. Ook voor de spinazie geldt dat je het kan blancheren, kunt wokken or rauw kunt laten. Komkommer kun je eerst inleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om de komkommer onbewerkt te gebruiken. Hieronder vind je mijn recept, maar je kunt natuurlijk jouw eigen variant verzinnen!

Bibimbap met gochujang

Bibimbap wordt traditioneel geserveerd met gochujang, een Koreaanse chilipasta. Sommige Albert Heijn vestigingen verkopen het, maar het product was bij de Albert Heijn bij mij in de buurt niet verkrijgbaar. Helaas had de Aziatische toko het product ook niet in huis. Heb je net zoals ik ook geen gochujang? Vervang dit dan door sriracha, sambal of laat het gewoon weg als je niet van pittig eten houdt.

Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst) | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Bibimbap recept

Recept Afdrukken
Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst)
Omdat je de ingrediënten los van elkaar dient te bereiden is het een bewerkelijk gerecht. Je kunt natuurlijk één pan gebruiken waarin je de ingrediënten één voor één bakt, waarbij je de ingrediënten tussentijds warm houdt. Je kunt echter ook meerdere pannen gebruiken zodat je meerdere ingrediënten tegelijk kunt bakken.
Maaltijd Diner
Keuken Koreaans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Gehakt + marinade
Snelle ingelegde komkommer
Groenten
Pittige saus
Maaltijd Diner
Keuken Koreaans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Gehakt + marinade
Snelle ingelegde komkommer
Groenten
Pittige saus
Instructies
De bibimbap voorbereiden
  1. Zet een pan water op en breng aan de kook. Voeg vervolgens wat zout toe aan het kokende water. Hierin zal je eerst de taugé blancheren om er volgens de rijst in te koken... of je kookt de rijst in een andere pan met water, maar waarom zou je jezelf onnodig opzadelen met extra afwas?
  2. Meng in een bakje de rijstwijnazijn, de kristalsuiker en het zout. Snijd de komkommer een dunne reepjes; gebruik hier een mandoline voor als je die in huis hebt. Leg de komkommerreepjes in het azijnmengsel en zorg ervoor dat alle reepjes bedekt zijn. Dek af en zet in de koelkast.
  3. Meng in een bakje de ingrediënten voor de marinade voor het vlees door elkaar. Doe het gehakt erbij en meng alles goed door elkaar. Dek af en laat de marinade intrekken terwijl je de groenten snijdt.
  4. Snijd de wortel julienne. Dat wilt zeggen dat je de wortel in dunne staafjes van ongeveer 3 mm dik en 3 cm lang snijdt.
  5. Snijd de courgette op dezelfde manier. Ik heb het grootste gedeelte van de binnenkant van de courgette (het vruchtvlees) niet gebruikt, want anders kun je de courgette niet in dunne staafjes snijden. Ik heb dit vruchtvlees echter bewaard zodat ik deze een andere keer kan gebruiken, maar je kunt het natuurlijk weggooien. Voor dit gerecht heb je het in ieder geval niet nodig.
  6. Snijd de paksoi in kleine stukjes, waarbij je de witte nerf fijner snijdt dan het groene blad. Het witte gedeelte heeft namelijk langer nodig om te garen. Houdt de nerf en het blad gescheiden nadat je de paksoi hebt gesneden. Snijd tot slot de shiitakes in plakjes.
  7. Maak de pittige saus door de gochujang (of een andere chilisaus/ chilipasta) te vermengen met de sojasaus, rijstwijnazijn en de mirin. Als je de saus nog te scherp vindt, dan kun je wat kristalsuiker of nog een beetje mirin toevoegen.
De ingrediënten bereiden
  1. Blancheer de taugé door het zo'n tien seconden in het kokende water onder te dompelen. Haal de taugé eruit en spoel direct af met koud water. Je kunt de taugé ook in een bakje met ijskoud water leggen. Het terug koelen zorgt ervoor dat de taugé knapperig blijft.
  2. Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Meestal volstaat negen a tien minuten koken, waarna je de rijst nog vijf minuten dient te laten staan met de deksel op de pan.
  3. Als de rijst kookt kun je de ingrediënten gaan bakken. Zet daarvoor zoveel pannen op het vuur als je wilt. Je kunt één pan gebruiken waarin je alle ingrediënten na elkaar bereidt, maar je kunt ook wat meer pannen gebruiken zodat je enkele ingrediënten tegelijkertijd kunt bakken. Ik heb zelf een wok gebruikt waarin ik de wortel, de courgette en de paksoi heb gebakken. Daarnaast had ik een pan gebruikt voor het gehakt en de shiitake en nog een klein pannetje voor het eitje. In dit recept geef ik echter een voorbeeld van hoe je alles kunt bakken als je één pan gebruikt.
  4. Rul het gehakt gaar in een pan. Je hoeft geen extra olie toe te voegen aan de pan vanwege de sesamolie in de marinade en het vocht dat uit het gehakt komt. Als het gehakt klaar is, dan dien je het warm te houden. Doe het gehakt bijvoorbeeld in een schaaltje en dek dat schaaltje af met zilverfolie of leg het gehakt simpelweg in zilverfolie en vouw het goed dicht.
  5. Maak de pan schoon met een keukenpapiertje, zet het vuur hoog en voeg een klein beetje sesamolie toe aan de pan. Bak eerst het witte gedeelte van de paksoi totdat deze zo goed als gaar is, wat zo'n tweeënhalve minuut a drie minuten zal duren. Voeg dan het blad van de paksoi toe en bak deze een half minuutje tot een minuutje mee. Breng op smaak met peper en een klein beetje zout. Houd de paksoi warm.
  6. Haal weer een keukenpapiertje door de pan, zet het vuur hoog en voeg een beetje sesamolie toe aan de pan. Bak vervolgens de shiitakes kort totdat ze gaar zijn. Je kunt de shiitakes optioneel afblussen met sojasaus. Breng op smaak met peper en een klein beetje zout. Houd de shiitakes warm.
  7. Maak de pan schoon, voeg een klein beetje sesamolie toe aan de pan en roerbak de wortel een minuutje op zeer hoog vuur. Breng wederom op smaak met peper en een klein beetje zout. Houd de wortel warm.
  8. Haal een keukenpapiertje door de pan om 'm schoon te maken en roerbak de courgette een minuutje of twee op hoog vuur in een scheutje sesamolie. Breng ook de courgette op smaak met peper en een klein beetje zout. Houd de courgette warm.
  9. Maak de pan goed schoon, voeg een scheutje neutrale olie toe aan de pan en bak een spiegeleitje. Bak het eitje op laag tot matig vuur zodat het ei geen harde randjes krijgt en zorg ervoor dat de dooier nog lekker vloeibaar is (dit om het idee van een rauw eitje een beetje na te bootsen).
De bibimbap afmaken
  1. Schep een hoopje rijst in een (eventueel voorverwarmde) kom. Schep daarbovenop een flinke lepel pittige saus. Plaats vervolgens het spiegeleitje erop. Arrangeer vervolgens de andere ingrediënten eromheen, waarbij je ervoor zorgt dat de ingrediënten die je naast elkaar plaatst een contrasterende kleur hebben.
  2. Maak het gerecht af met geroosterde witte sesamzaadjes. Zelf had ik ook nog wat zwarte sesamzaadjes gebruikt die ik had liggen.
  3. Je kunt er zoveel pittige saus overheen doen als je wilt, maar je kunt deze ook apart als dipsausje gebruiken. Optioneel kun je een fijngesneden bosuitje toevoegen.
Notities

Variatietips

  • Snijd twee teentjes knoflook fijn en roerbak de paksoi, shiitakes, wortel en courgette met een klein beetje knoflook.
  • Vervang het gehakt door reepjes rundvlees, varkensvlees of kipfilet.
  • Vervang het gehakt door vis of tofu.
  • Vervang de paksoi door spinazie.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst)”

  1. Hallo Bas,
    Vanavond op tv in masterchef U.S.A toevallig dit recept zien klaarmaken. De rijst moet aan de onderkant een heerlijke gebakken korst hebben .

    met vriendelijke groet pauline.

    1. Hi Pauline,

      Bedankt voor je bericht! Wat toevallig dat bibimbap op Masterchef U.S.A. te zien was. Ik ga die aflevering zeker een keertje terugkijken, ik ben benieuwd naar het recept dat daar gebruikt wordt! Als je een vuurvast aardewerk kommetje hebt, dan kun je deze inderdaad insmeren met wat sesamolie, de rijst erbovenop leggen en deze op het vuur zetten zodat de rijst aan de onderkant krokant wordt. Ik zal het toevoegen aan het recept!

      Hartelijke groet,
      Bas Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *