Zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken | Gewooneenfoodblog.nl

Wil je zelf pindakaas maken?

Wil je zelf pindakaas maken? Dan heb je een paar dingen nodig: een goede foodprocessor of blender, een paar minuten geduld en natuurlijk pinda’s. Een ander ingrediënt dat je misschien nodig hebt is een beetje arachideolie (of een andere smaakloze olie) waarmee je het proces waarbij de pinda’s veranderen in pindakaas op gang brengt. Als je alles zelf wilt doen, dan zou je een zak pinda’s in de dop kunnen kopen die je zelf pelt en roostert. Je kunt echter ook prima een bakje ongezouten pinda’s kopen die al geroosterd of gebrand zijn.

Ga direct naar het onderstaande recept

Proces pindakaas maken | Gewooneenfoodblog.nl
Linksonder: de pindakaas na 15 seconden. Rechtsonder: de pindakaas na een minuut of 3.

Mijn relatie met pindakaas

Ik ben van kinds af aan al gek geweest op pindakaas. Later kwam daar nog een voorliefde voor pinda’s en pindasaus bij. Toevallig, hè? Ik moet toegeven dat er een periode van een aantal jaar is geweest waarin ik zelden pindakaas at, tijdens mijn studententijd en mijn tijd als keukenmedewerker, maar in die tijd zijn de nodige patatjes oorlog en sateetjes nog wel soldaat gemaakt.

Calvé pindakaas voorraadje | Gewooneenfoodblog.nl
Altijd handig, een klein voorraadje pindakaas

Tot ik zo’n twee jaar geleden pindakaas als broodbeleg weer ‘herontdekte’. Ik denk nu serieus dat er in het afgelopen jaar geen dag voorbij is gegaan waarop ik geen pindakaas heb gegeten. En dan vooral die crunchy variant waar nog stukjes pinda’s in zitten. Meestal grijp ik terug naar de oude vertrouwde Calvé pindakaas met nootjes, maar voor de afwisseling haal ik ook weleens iets zoals de Naturel Pindapasta Crunchy (100% superfood) van de Body en Fitshop.

Voor zelfgemaakte pindakaas is goede keukenapparatuur noodzakelijk

Je kunt je dan ook wel voorstellen dat ik al lange tijd met het idee speelde om zelf pindakaas te maken.  Niet omdat het goedkoper is of om dat het gezonder is, maar gewoon omdat het kan. Er was echter één klein probleempje: ik kon het niet. Niet bij gebrek aan kunde (want er is vrijwel niets makkelijker dan zelf pindakaas maken), maar bij gebrek aan een keukenapparaat waar ik het mee kon maken. Tot ik eind deze week eindelijk eens een foodprocessor had aangeschaft.

Eigenlijk is dat ook de enige reden waarom ik mijn oude vertrouwde staafmixerset heb ingeruild voor een echte foodprocessor: de mogelijkheid om notenboters en pindakaas te kunnen maken. 

Het eerste wat ik met mijn nieuwe aanwinst had gemaakt was kokosboter van geroosterde kokos, maar daarna volgde de pindakaas (eigenlijk is pindaboter of pindapasta een beter woord). En met succes!

Zelfgemaakte pindakaas | Gewooneenfoodblog.nl

Is zelfgemaakte pindakaas vergelijkbaar met die van de supermarkt?

Wat je zult merken bij het zelf pindakaas maken is dat het uiteindelijke resultaat misschien niet geheel lijkt op dat wat je gewend bent. De kleur bijvoorbeeld is iets lichter en de pindapasta zelf zal wat droger zijn. Maar dat is ook niet zo gek. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de AH Basic Pindakaas dan bestaat deze voor slechts 55% uit pinda’s! Enkele andere ingrediënten die je bijvoorbeeld kunt terugvinden in de pindakazen die je in de supermarkt kunt kopen zijn dex­tro­se, glu­co­se­stroop en gehard palmvet. Aangezien jouw zelfgemaakte pindakaas dat allemaal niet bevat, is het resultaat logischerwijs ook iets anders.

Zelfgemaakte pindakaas | Gewoon een foodblog!
Zelfgemaakte pindakaas. Geniet ervan!

Gebruik de zelfgemaakte pindakaas bijvoorbeeld voor:

Tip: maak ook eens geroosterde kokosboter!

Zelf pindakaas maken recept

Benodigdheden:

Recept Afdrukken
Zelf pindakaas maken
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Gebruik je ongeroosterde pinda's? Rooster deze dan eerst 15 minuten in een oven op 175 graden en laat ze een beetje afkoelen.
  2. Voeg de pinda's toe aan een foodprocessor of blender en zet het apparaat op de hoogste snelheid. Al na enkele seconden zul je dat de pinda's grof vermalen zijn, maar dat het allerminst lijkt op pindakaas. Vervolgens krijgt het de structuur van zand. Pas wanneer de oliën uit de pinda's vrijkomen doordat de pinda's heel fijn gemalen zijn ontstaat er een substantie die op pindakaas lijkt. Dit duurt zo'n vijf minuten. Je kunt natuurlijk eerder stoppen voor een pindakaas met meer stukjes of 'm juist langer laten draaien voor een gladde pindakaas.
  3. Afhankelijk van de foodprocessor/ blender die je gebruikt kan het helpen om wat arachideolie (olie gemaakt van pinda's) of een andere smaakloze olie toe te voegen. In mijn geval bijvoorbeeld werden alle gemalen pinda's direct tegen de wanden van de blender geduwd wanneer ik het apparaat aanzette. Hierdoor draaide het mesblad wel, maar gebeurde er niets meer met de pinda's. Pas na het toevoegen van een eetlepeltje arachideolie werd het ineens een geheel, kon de blender zijn werk doen en ontstond de pindakaas die op de foto's te zien is.
  4. Voeg naar smaak zeezout toe. Voor een zoetere variant zou je bijvoorbeeld ook wat kokosbloesemsuiker of honing toe kunnen voegen. Schep de pindakaas in een potje en bewaar buiten de koelkast
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

3 antwoorden op “Zelf pindakaas maken”

    1. Bedankt voor je bericht en het compliment omtrent de foto’s!

      Ik moet bekennen dat ik tegenwoordig eigenlijk meestal de 100% pindakaas van de Albert Heijn koop in plaats van dat ik het zelf maak, maar het zelf maken heeft tóch wel een bepaalde charme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *