Geroosterde witlof met ui en pecannoten

Geroosterde witlof met ui en pecannoten | Gewooneenfoodblog.nl

Als je van witlof én van simpele recepten houdt, dan is dit recept voor geroosterde witlof met ui en pecannoten echt iets voor jou. Na een minimale voorbereidingstijd van enkele minuten hoef je de witlof alleen nog maar in de oven te schuiven en even geduld te hebben. Simpel, toch?

In dit recept worden de witlof en de ui op smaak gebracht met een mengsel van olijfolie, agavesiroop en tijm voordat ze geroosterd worden. Voor een variatie op dit recept zou je in plaats van agavesiroop honing kunnen gebruiken en in plaats van tijm zou je een kruid zoals rozemarijn of peterselie kunnen gebruiken.

Het was aanvankelijk niet mijn bedoeling, maar uiteindelijk heb ik er toch wat bacon bij gedaan. Een vegetarische variant van dit recept zonder bacon is uiteraard ook lekker.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de geroosterde witlof met ui en pecannoten

Ik had mij laatst voorgenomen om wat vaker een recept toe te voegen aan mijn foodblog. Voor korte tijd leek het er ook op dat ik dat dat voornemen ook daadwerkelijk volhield. Ik had mijzelf al bijna een schouderklopje gegeven! Toch is het alweer een weekje geleden dat ik voor het laatst iets online had gezet. Deels door gebrek aan inspiratie, deels doordat ik niet deze week niet echt iets had gemaakt om over naar huis te schrijven (laat staan om er een hele blogpost over te schrijven).

Witlof met rode ui | Gewoon een foodblog!

Toen ben ik maar naar het mapje op m’n PC gegaan met alle gerechten van de afgelopen maanden die ik om wat voor een reden dan ook niet online had gezet. Sommige gerechten was ik vergeten, van sommige gerechten waren de foto’s mislukt en van sommige gerechten viel de smaak tegen. Helaas kwam ik in die map een paar dingen tegen die ik destijds wel lekker vond en waar de foto’s ook wel oké van waren, maar waar ik de precieze ingrediënten niet bij had vermeld. Dus daar had ik ook niet zoveel aan. Lekker handig.

Geroosterde witlof met ui en pecannoten saves the day

Toen kwam ik gelukkig dit recept tegen voor geroosterde witlof met ui en pecannoten. Met foto’s die op zich wel gelukt waren én met een worddocumentje met de ingrediënten erbij. Hoera!

Geroosterde witlof met ui, bacon en pecannoten | Gewooneenfoodblog.nl

Het recept voor de geroosterde witlof met ui en pecannoten (en optioneel met bacon) had ik enkele weken geleden gemaakt, vlak na mijn rauwe witlofsalade met appel, walnoten en feta. Hoewel ik voordat ik die salade had gemaakt in geen jaren witlof had gegeten omdat ik het verafschuwde, beviel die salade mij goed. Met deze geroosterde witlof wilde ik kijken of ik warme witlof ook kon waarderen.

Geroosterde witlof | Gewoon een foodblog!

Ik moet bekennen dat ik de eerste hap niet écht heel lekker vond. Ook had ik het idee dat die geroosterde witlof veel bitterder was dan de rauwe witlof die ik in de salade had verwerkt. Twee happen verder begon ik de smaak wel te waarderen. Uiteindelijk heb ik die hele pan opgegeten (nou ja, de inhoud ervan) dus dat zegt ook wel iets. De bitterheid van de geroosterde witlof combineert namelijk uitstekend met de zoete smaak van de geroosterde rode uien en de enigszins zoete en nootachtige pecannoten. De marinade van agavesiroop, tijm en olijfolie die over de witlof gaat voordat deze de oven in wordt geschoven heeft ongetwijfeld ook voor samenhang gezorgd.

Zonder bacon smaakt het gerecht ook prima

Nadat de witlof met de rode ui zo’n dertig minuten in de oven heeft gezeten kun je de pecannoten erbij doen. Hoewel het niet op mijn planning stond kon ik het niet laten om op dit punt ook een klein beetje bacon toe te voegen. De bacon is wat dat betreft geen belangrijk onderdeel van het gerecht en die zou je makkelijk achterwege kunnen laten (zonder rode ui bijvoorbeeld zou het echter compleet anders smaken).

Geroosterde witlof met rode ui, pecannoten en bacon | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Recept geroosterde witlof met ui en pecannoten

Recept Afdrukken
Geroosterde witlof met ui en pecannoten
Als je er nog iets bij serveert zoals aardappelen en vlees, dan is dit recept wel geschikt voor twee personen. Als je alleen dit eet, dan is het recept geschikt voor één persoon.
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 7 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 7 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op tweehonderd graden. Halveer de witlof, snijd de rode ui in vier stukken en doe deze ingrediënten in een ovenschaal of in een ovenbestendige pan.
  2. Verwarm de olijfolie met de agavesiroop en de gedroogde tijm in een steelpan op matig vuur. Schenk dit mengsel, zodra het begint te borrelen en de agavesiroop met de olijfolie is vermengd, over de witlof en de ui. Zorg dat de witlof en de ui goed bedekt zijn met het mengsel. Voeg optioneel nog wat takjes verse tijm toe.
  3. Plaats de witlof en de rode ui gedurende een minuut of dertig in de oven. Voeg dan de pecannoten (en optioneel bacon) toe. Rooster de ingrediënten nog tien tot vijftien minuten (of totdat ze naar wens zijn).
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *