Zelf eiersalade maken

Basis recept eiersalade | Gewoon een foodblog!

Hoe maak je zelf eiersalade?

Wil je zelf eiersalade maken? En zoek je een simpel basis recept (dat je natuurlijk naar eigen smaak aan kunt passen)? Dan is dit recept iets voor jou!

Mijn zelfgemaakte eiersalade recept is, net zoals mijn versie van tonijnsalade, vrijwel identiek aan de manier waarop de eiersalade gemaakt werd in de brasserie waar ik tijdens mijn studie werkte. Deze werd gebruikt voor onze Club Sandwich en voor een simpel broodje met eiersalade en bacon (niet alles wat lekker is hoeft immers ingewikkeld te zijn!).

Eiersalade ingrediënten | Gewoon een foodblog!
Ingrediënten waarmee je een simpele eiersalade maakt

Zelf eiersalade maken

De basis van deze eiersalade bestaat uit eieren en mayonaise. Dit wordt aangevuld met wat mosterd om de zelfgemaakte salade een beetje pit te geven. De verse kruiden die daaraan toegevoegd worden zijn bieslook en peterselie. De bieslook zorgt voor een milde uiensmaak en de peterselie zorgt voor een lekkere frisse ondertoon. Voeg daar een royale hoeveelheid zwarte peper en een beetje zout aan toe. Voilà! Je hebt de simpele eiersalade zoals ik er destijds kilo’s van heb gemaakt. Het enige wat ik heb veranderd aan dat recept van die brasserie is dat ik er nog een snufje kerriepoeder bij heb gedaan. Dit geeft een iets rijkere, complexere smaak aan de salade. Het betreft echter maar een héél klein snufje, want anders proef je alleen nog maar kerrie. Ook lekker, maar als dat de bedoeling zou zijn dan had dit recept ‘eierkerriesalade’ geheten.

Zelf eiersalade maken | Gewoon een foodblog!

Alternatieven voor mayonaise

Normale mayonaise bevat relatief veel calorieën, maar er zijn allerlei alternatieven die je kunt gebruiken indien je op je calorie-inname let. Zelf heb ik bijvoorbeeld gekozen voor frietsaus. Die vind je dan ook terug in mijn zelfgemaakte eiersalade recept. In plaats van frietsaus of mayonaise zou je bijvoorbeeld halvanaise kunnen gebruiken. Je kunt tevens Griekse yoghurt gebruiken voor een frisse eiersalade met minder calorieën en meer proteïne. Ook kun je een deel van de mayonaise vervangen voor crème fraîche als je zelf eiersalade maakt. Iets heel anders wat je kunt gebruiken is geprakte avocado. Het is maar net wat je lekker vindt (en wat je in huis hebt)!

Sandwich met eiersalade | Gewoon een foodblog!
Gebruik de eiersalade bijvoorbeeld voor een Club Sandwich

Heb je misschien zin in een andere eiersalade? Onder mijn basis recept geef ik enkele variatietips (o.a. voor een pittige en een Italiaanse variant). Ook vind je onderaan de blogpost een tabel met voorbeelden van ingrediënten die je kunt verwerken in jouw versie.

Zelfgemaakte eiersalade recept

Recept Afdrukken
Zelf eiersalade maken
Maaltijd Lunch
Keuken Algemeen, Hollands
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Lunch
Keuken Algemeen, Hollands
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de eieren in 7 minuten hard in een pan met gezouten water. Laat de gekookte eieren schrikken door de eieren koud te spoelen onder de kraan of ze in een bak met ijswater te leggen. Pel de eieren en leg ze in een bakje met koud water totdat ze helemaal zijn afgekoeld.
  2. Snijd de eieren klein. Ik vind het handig om een eiersnijder te gebruiken en elk ei daar twee keer mee te snijden. Leg een ei er eerst in de lengte op en snijd 'm doormidden. Draai dat ei een kwartslag en snijd 'm nog een keer doormidden zodat je allemaal kleine, dunne reepjes krijgt.
  3. Vermeng de gesneden eieren met de frietsaus, dijonmosterd, kerriepoeder, peper en zout. Je kunt deze ingrediënten het beste beetje bij beetje toevoegen totdat je de gewenste textuur en smaak hebt bereikt. Snijd tot slot de peterselie en bieslook zo klein mogelijk en meng deze ingrediënten door de eiersalade.
Deel dit Recept

Eiersalade op rijstwafel | Gewoon een foodblog!

Variatietips

Pittige eiersalade

Maak de eiersalade met mayonaise of frietsaus als basis. Voeg daar paprikapoeder, chilipoeder en/ of sambal aan toe voor een pittige eiersalade. Voeg de sambal en/ of chilipoeder beetje bij beetje toe totdat je de gewenste pittigheid hebt bereikt. Doe er eventueel een beetje fijngehakte knoflook doorheen voor nóg meer pit.

Eiersalade met augurk en ui

Deze variant lijkt een klein beetje op de manier waarop ikzelf tonijnsalade maak. Gebruik 2/3e mayonaise en 1/3e ketchup om de salade smeuïg te maken. Voeg daar een gesnipperd rood uitje en fijngesneden augurk aan toe. Maak optioneel af met fijngehakte peterselie.

Een Italiaanse variant

Deze lijkt  op mijn recept voor Italiaanse tonijnsalade. Verwijder de pitjes van een grote trostomaat en snijd de tomaat in blokjes. Voeg de tomatenblokjes toe aan vier kleingesneden hardgekookte eieren. Voeg daar een eetlepel mayonaise, een theelepel mosterd, een halve eetlepel kappertjes, een kwart teentje knoflook en een halve eetlepel Italiaanse kruiden aan toe. In plaats van gedroogde Italiaanse kruiden kun je ook verse bladpeterselie, bieslook en basilicum gebruiken.

Ingrediënten die je kunt gebruiken

De basis Ingrediënten Kruiden en specerijen
Mayonaise Sjalotjes Bieslook
Halvanaise Bosuien Basilicum
Frietsaus Bleekselderij Krul- en bladpeterselie
(Griekse) yoghurt Geraspte kaas Italiaanse kruiden
Crème fraîche Zwarte en groene olijven Dragon
Mosterd (Zongedroogde) tomaten Kerriepoeder
 Ketchup Kappertjes Chilipoeder of cayennepeper
Curry Knoflook Kurkuma
Sambal Augurken  Paprikapoeder

En, wat is jouw favoriete recept?

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *