Geroosterde kokosboter maken

Geroosterde kokosboter maken | Gewooneenfoodblog.nl

Wil je eens iets anders op brood of door een smoothie doen? Maak dan een potje geroosterde kokosboter! Zelf geroosterde kokosboter maken is heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is kokosrasp, een oven en een blender of foodprocessor. Het roosteren van de kokos is natuurlijk optioneel en kun je ook overslaan indien je een ‘normale’ kokosboter wilt maken.

De kokosboter is ideaal om bijvoorbeeld te gebruiken door smoothies, als topping op een smoothie bowl of als beleg op brood, crackers of rijstwafels. Het is echter geen vervanging voor kokosolie of voor normale boter. Wanneer bijvoorbeeld een taartrecept vraagt om één van die dingen, dan kun je dus niet deze kokosboter gebruiken.

Wanneer je ervoor kiest om dit zelf te maken, dan kun je overigens flink wat geld besparen! Ik had het zojuist even gecheckt en 400 gram kokosboter kost bij de paar webshops die ik had bekeken gemiddeld zo’n €8 a €10 (zoals deze). Ik heb dit recept gemaakt met 250 gram kokosrasp dat bij de toko bij mij om de hoek €1,50 kostte. Scheelt toch behoorlijk.

Ga direct naar het onderstaande recept

Zelf (geroosterde) kokosboter maken

Kokos is volgens mij een smaak waar je van houdt of een smaak die je écht niet lekker vindt. Ik ken in ieder geval meerdere mensen die er – vreemd genoeg – geen fan van zijn. Ik? Ik ben er dol op. Kokosmelk in curry’s vind ik heerlijk, kokosrasp over taarten geeft een finishing touch en eiwitpoeder met kokossmaak door bijvoorbeeld smoothies of kwark is ook altijd een succes.

Het stond dan ook al langere tijd op mijn planning om een keer zelf kokosboter te maken. Een extra manier om kokos te eten is namelijk altijd welkom! Bovendien is zelf kokosboter maken heel gemakkelijk. Het is namelijk niets meer dan kokosrasp of kokossnippers die je in een foodprocessor of blender fijnmaalt totdat er een boterachtige substantie ontstaat.

Kokosboter maken van geroosterde kokos | Gewoon een foodblog!

Tot vorige week had ik echter alleen maar een eenvoudige staafmixerset in mijn bezit en ik dacht dat het maken van kokosboter daar misschien niet zo goed mee zou gaan. Nadat ik eind deze week een foodprocessor met blender had gekocht kon ik er dus eindelijk mee aan de slag. Bij nader inzien was het waarschijnlijk ook wel gelukt met m’n oude staafmixerset, want het maken van kokosboter ging sneller en gemakkelijker dan ik had verwacht. Het duurde namelijk slechts drie minuten voordat de kokosrasp omgetoverd was tot de juiste substantie. Ik heb de blender daarna nog een minuutje of twee laten draaien zodat er echt geen stukjes meer inzaten, maar wellicht had ik eerder kunnen stoppen.

Zelf geroosterde kokosboter maken | Gewoon een foodblog!

“Doe 250 gram kokosrasp in een foodprocessor of blender en laat de machine vijg minuten op volle snelheid draaien” vond ik echter een beetje een summier recept om toe te voegen aan de blog. Ik heb er daarom voor gekozen om er geroosterde kokosboter van te maken. Dat maakt het toch nog iets bijzonderder. Bovendien vind ik de smaak van geroosterde kokos ook lekker en was ik benieuwd hoe een zelfgemaakte kokosboter van geroosterde kokos zou smaken.

En het smaakt goed! (Als je van geroosterde kokos houdt.)

Zelf kokosboter maken | Gewoon een foodblog!

Zoals je op de foto’s kunt zien is de geroosterde kokosboter heel vloeibaar wanneer ‘ie net gemaakt is. Dit komt doordat de kokos warm wordt tijdens het blenden. Naarmate de zelfgemaakte kokosboter afkoelt zul je merken dat de substantie steeds dikker wordt. Dit is vergelijkbaar met kokosolie, wat hard is als het koud is en pas vloeibaar wordt bij een temperatuur vanaf 24 graden. Hoewel ik het gistermiddag al had gemaakt, was de geroosterde kokosboter pas vanochtend echt hard.

Kokosboter hard geworden | Gewoon een foodblog!
Het wordt uiteindelijk wel harder; een lepel blijft er inmiddels rechtop in staan.

To roast or not to roast?

Het enige verschil met het maken van normale kokosboter is dat je de kokos van tevoren roostert. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het roosteren over te slaan als je niet van de smaak van geroosterde kokos houdt. Wil je het toch roosteren? Verwarm dan eerst een over voor op tweehonderd graden, spreid de kokos uit op een bakplaat en zet de bakplaat vier minuten in de voorverwarmde oven. Na vier minuten zullen de buitenkanten al een beetje bruin zijn geworden, maar de rest zal waarschijnlijk nog helemaal wit zijn. Haal de bakplaat na vier minuten uit de oven en hussel alle kokos goed door elkaar. Dit zorgt ervoor dat alles gelijkmatig wordt geroosterd. Plaats de bakplaat weer in de oven en herhaal dit proces totdat de kokos naar wens is. Zelf heb ik de kokos veertien minuten geroosterd (drie keer vier minuten en daarna nog twee minuten).

Geroosterde kokosboter recept

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Tip: maak ook eens zelf pindakaas!

Recept Afdrukken
Geroosterde kokosboter maken
Zelf geroosterde kokosboter maken is heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is kokosrasp, een oven en een blender of foodprocessor. Het roosteren van de kokos is optioneel en kun je ook overslaan.
Keuken Algemeen
Porties
potje
Ingrediënten
Keuken Algemeen
Porties
potje
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op tweehonderd graden. Bekleed een bakplaat met een bakpapiertje en spreid de kokos erover uit. Rooster de kokos ongeveer tien a vijftien minuten. Haal de bakplaat tussentijds, ongeveer om de vier minuten, uit de oven en hussel de kokos goed door elkaar. Dat zorgt ervoor dat alles gelijkmatig bruin wordt. Laat de geroosterde kokos een beetje afkoelen.
  2. Plaats de geroosterde kokos in een blender of foodprocessor en zet het apparaat aan op vol vermogen. Laat het apparaat ongeveer vijf minuten draaien totdat er geen stukjes meer inzitten. Schenk de kokosboter over in een glazen potje en laat het, met de deksel eraf, helemaal afkoelen. Plaats dan pas de deksel erop. Bewaar de kokosboter op kamertemperatuur.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *