Bosch MultiTalent 3 Foodprocessor review

Onderdelen van de MultiTalent 3 Foodprocessor

Zit je eraan te denken om een foodprocessor te kopen en wil je niet ál te veel geld uitgeven? Dan is de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor waarschijnlijk wel iets voor jou. Voor minder dan €100 (op moment van schrijven kost het apparaat €79 dankzij een cashback actie van Bosch) krijg je een foodprocessor die je volgens Bosch “kunt gebruiken voor vijftig functies, waaronder raspen, snijden, malen, hakken en mengen”.

Maar doet het ook wat het belooft?

In één woord: ja. Eerlijk gezegd overstijgt de foodprocessor mijn verwachtingen. Ik geef de foodprocessor dan ook de hoogst mogelijke rating, 5/5 sterren. In deze review lees je waarom.

Aan het eind van de review vind je foto’s (inclusief toelichting) van enkele functies die ik heb uitgeprobeerd. De foto hieronder bevat alvast een overzichtje van de producten die ik heb gemaakt/ gesneden. Ook heb ik een smoothie gemaakt, maar die staat niet op de onderstaande foto. Verder in de review zijn er wel foto’s van te vinden.

Voorbeelden Bosch foodprocessor | Gewooneenfoodblog.nl

Gewooneenfoodblog.nl rating: [yasr_overall_rating]

Sla de introductietekst over en ga rechtstreeks naar de review

Ga rechtstreeks naar het stuk van de review met foto’s

Bosch MultiTalent 3 Foodprocessor review

Mijn leven voor de Bosch foodprocessor

Ik heb ruim een jaar lang alleen een staafmixerset waar zo’n hakmolen bij zit gebruikt. Op zich werkte dat prima voor alles wat ik tot nu toe op mijn blog heb geplaatst, hoewel het bij tijden niet ideaal was. Dit aangezien het bakje van de hakmolen een inhoud van 500ml had. Die inhoud was namelijk soms net iets te weinig (bijvoorbeeld bij het pureren van soep of het maken van een taartvulling). En soms was het bakje juist te groot, want het fijnhakken van kleinere hoeveelheden ging ook niet echt goed. Maar toch, het werkte en ik was er tevreden mee.

(Bovendien had ik zoiets van: “Groenten en kruiden en dergelijke kan ik net zo goed met de hand snijden, want dan ben ik net zo snel als wanneer ik een foodprocessor zou gebruiken. Het is dus zonde om geld uit te geven aan iets wat ik eigenlijk niet nodig heb.”)

De reden om misschien toch een foodprocessor te willen kopen

Een tijd terug wilde ik echter proberen om zoiets als pindakaas of notenboters te maken. Voor sommige notenboters dien je een keukenapparaat vijftien tot wel twintig minuten te laten draaien. Op die momenten werkt zo’n staafmixerset echt niet aangezien je de knop constant ingedrukt moet houden om ‘m aan te zetten. Ook mocht dat apparaat dat ik had volgens de handleiding maar één minuut achter elkaar aanstaan waarna het apparaat eigenlijk vijf minuten niet gebruikt kon worden omdat ‘ie af moest koelen (niet dat ik mij daar altijd aan heb gehouden 🙂 ).

Het duwtje dat ik nodig had: Tot 30% korting op keukenapparaten bij Bol.com

Zodoende had ik het idee van die notenboters al een beetje laten varen. Tot ik vorige week zag dat Bol.com weer de Bulk 10-Daagse actie heeft waarbij duizenden artikelen tot wel 50% zijn afgeprijsd. In de hoop dat zo’n korting ook op keukenapparaten gold ben ik direct gaan kijken. En ja, op keukenapparaten krijg je momenteel tot 30% korting. Een ideaal moment dus om eindelijk eens een foodprocessor te kopen!

Bulk 10-Daagse mei 2016

Philips of Bosch?

Mijn oog viel aanvankelijk op een foodprocessor van Philips die was afgeprijsd van €109 naar €74,99. Die foodprocessor had prima reviews op Bol.com (4,5/5 sterren op basis van 60 reviews) en hoogst waarschijnlijk zou ik ook met dat apparaat tevreden zijn geweest.

Daarna kwam ik echter de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor tegen die was afgeprijsd van €159 naar €99. Ik heb zelf om één of andere reden altijd zoiets van: “duurder = beter”, dus mijn voorkeur ging direct uit naar dit apparaat. Bovendien wilde ik maximaal €100 uitgeven (niet te veel, want ik wist niet eens of ik er wel echt gebruik van zou maken). De Bosch foodprocessor paste dus precies binnen mijn budget. Een dag later kwam ik er pas achter dat Bosch tot en met 15 juni 2016 een cashback actie heeft waarbij je tot wel €50 cashback op Bosch keukenapparaten krijgt. Op dit specifieke model wordt €20 cashback gegeven, waardoor de foodprocessor in feite nog maar €79 kostte.

Op Bol.com had de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor echter maar één review. Wel een review met 5/5 sterren, maar toch. Om daar nou mijn keuze op te baseren. Gelukkig vond ik bij Kieskeurig nog twintig louter positeve reviews over deze foodprocessor. Waaronder een review van iemand die er notenboter mee had gemaakt, wat mij had overtuigd om toch tot de aankoop over te gaan. Op donderdagavond 22.57 uur had ik de foodprocessor besteld, vrijdagmorgen om 09.30 uur werd mijn bestelling netjes geleverd. Ideaal, die service van Bol.com!

Snelle levering door Bol.com

Ook het vermelden waard: de Bosch MCM4200 Foodprocessor

Er is momenteel ook nog een ander Bosch model in de aanbieding, de Bosch MCM4200 Foodprocessor, die zo’n €10 goedkoper is dan diegene die ik heb gekocht. Dat model is namelijk afgeprijsd van €145 naar €89,99. Bovendien krijg je op dat apparaat €30 in plaats van €20 cashback. Én dat apparaat is ook nog voorzien van een sapcentrifuge. Ook heeft het een opbergbakje onderin de foodprocessor waarin je de mesbladen in kunt bewaren. Eigenlijk is ‘ie op alle fronten dus beter. Alleen die foodprocessor was wit en ik vond zwart beter passen bij de rest van mijn keukenapparatuur.

Eindelijk begint de echte review

In deze review worden de volgende aspecten behandeld: de handleiding, de veiligheid en de functies. Vervolgens probeer ik een paar functies uit, inclusief foto’s van de resultaten.

Handleiding van de Bosch foodprocessor

Handleiding: [yasr_overall_rating]

Ik was benieuwd naar de handleiding. De eerder genoemde foodprocessor van Philips kreeg namelijk aardig wat commentaar van mensen over de onduidelijke handleiding. Ik had eigenlijk al een klein beetje verwacht dat datzelfde ook wel voor de handleiding van deze Bosch foodprocessor zou gelden. Handleidingen in het algemeen zijn namelijk regelmatig meer een bron van ergernis dan een hulp.

De bijgeleverde handleiding van de Bosch foodprocessor is echter zowaar goed! Na een verplicht stuk over de veiligheidsvoorschriften wordt duidelijk uitgelegd hoe je de foodprocessor in elkaar zet, aanzet en waarvoor alle verschillende onderdelen dienen. Ook wordt er per onderdeel benoemd waarvoor het juist niet bedoeld is (één van de snijschijven is bijvoorbeeld “niet geschikt voor het snijden van harde kaas, brood, broodjes en chocolade”). Daarna wordt uitgelegd wat je na het gebruik van de foodprocessor moet doen, hoe je hem veilig uit elkaar haalt en worden er een aantal paragrafen besteed aan de onderhoud en reiniging van het apparaat. Tot slot geeft Bosch enkele korte recepten waarbij het onderdeel dat je ervoor dient te gebruiken duidelijk benoemd wordt. Zo krijg je een beter beeld van de onderdelen die je voor verschillende handelingen dient te gebruiken gebruiken. Enkele recepten zijn bijvoorbeeld: aardbeiensorbet, mayonaise en honing-hazelnoot-broodbeleg.

Los van de handleiding wordt er een handig overzicht bijgeleverd waarop staat hoe je de mengkom, de blender en de universele fijnsnijder in elkaar moet zetten. Zo hoef je niet elke keer het boekje door te bladeren op zoek naar het juiste hoofdstuk wanneer je het apparaat de eerste paar keer gebruikt.

Veiligheid van de Bosch foodprocessor

Veiligheid: [yasr_overall_rating]

Zelf ben ik van mening dat er bij normaal gebruik van zo’n apparaat als dit weinig fout kan gaan. Ik ben mij echter goed voorstellen dat je de veiligheid belangrijk vindt als er bijvoorbeeld kinderen in de buurt van het apparaat kunnen komen. Gelukkig zit het met de veiligheid wel snor. Onderop het apparaat zijn bijvoorbeeld zuignapjes bevestigd en deze werken goed (zowel op het aanrecht als op een tafel). Hierdoor kun je het apparaat aanzetten en blijft het op zijn plek staan, ook wanneer je het apparaat op de hoogste mixstand hebt staan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het apparaat van het aanrecht af trilt wanneer je even niet oplet.

Belangrijker nog: je kunt het apparaat niet aanzetten zonder dat de mengkom, de blender of de universele fijnsnijder op de juiste manier zijn bevestigd. Het bevestigen van die onderdelen gaat niet moeilijk, maar je moet wel een klein beetje kracht zetten totdat je een klik hoort. Wanneer je de mengkom gebruikt dient ook de bovenkant vastgeklikt te worden voordat je het apparaat aan kunt zetten. Bovendien moet je tevens een klein beetje kracht zetten om alle onderdelen los te klikken. De kans dat iemand per ongeluk in aanraking kan komen met de mesbladen wanneer je de foodprocessor ergens hebt staan is zodoende erg klein.

Functies van de Bosch foodprocessor

Functies: [yasr_overall_rating]

Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor
Zie hier de onderdelen. De afbeelding komt van Bol.com.

Met de verschillende mesbladen en andere onderdelen kun je volgens Bosch met dit apparaat vijftig verschillende handelingen uitvoeren. Hoewel dit apparaat in tegenstelling tot de Bosch MCM4200 Foodprocessor dus geen sapcentrifuge bevat, zijn vijftig handelingen voor mij meer dan voldoende.

Zoals ik eerder benoemde bestaat de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor uit drie hoofdonderdelen:

 • Een mengkom met toebehoren (in mijn ogen is dit gewoon de foodprocessor)
 • Een mixer (oftewel: de blender)
 • Een universele fijnsnijder

Betreffende de universele fijnsnijder: dat is een klein formaat foodprocessor bakje dat bedoeld is om bijvoorbeeld kleine hoeveelheden kruiden, specerijen en noten te vermalen. Ideaal om bijvoorbeeld tapenade te maken, de basis voor een curry te maken of noten in stukjes te hakken die je over een salade kunt strooien.

In de mengkom kunnen zes hulpstukken:

 • Een universeel mes voor fijnmaken, hakken, roeren en kneden
 • Een kneedhaak voor het kneden van deeg en het mengen van ingrediënten die niet gesneden hoeven te worden
 • Een gardeschijf voor het maken van slagroom, opgeklopt eiwit en mayonaise
 • Een snijschijf voor het snijden van groente en fruit (met een dunne snijzijde en een dikke snijzijde)
 • Een raspschijf voor het raspen van groente, fruit en kaas (met een fijne raspzijde en een grove raspzijde).

Voor normaal gebruik kom je met al die mogelijkheden een heel eind, dacht ik zo. Dan heb je nog de mogelijkheden van de mixer/ blender en de universele fijnsnijder. In de mixer en de universele fijnsnijder kunnen dezelfde twee hulpstukken:

 • Een mesinzetstuk met een mixer-/ fijnmaakmes
 • Een mesinzetstuk met een maalmes.

Het mixer-/ fijnmaakmes is bedoeld voor het fijnmaken en hakken van dingen zoals fruit, groenten, vlees, kruiden en harde kaas. Ook kun je dit mesinzetstuk gebruiken om dingen te pureren. Het mesinzetstuk met een maalmes is bedoeld is om harde dingen zoals noten mee te vermalen. Onderop deze twee hulpstukken staan handige icoontjes waaraan je kunt zien welke je nodig hebt.

Wanneer je het mixer-/ fijnmaakmes in de mixer bevestigt, dan kun je bijvoorbeeld in een handomdraai smoothies maken of soepen pureren. Als je dit mes in de universele fijnsnijder bevestigt, dan kun je gemakkelijk een kleine hoeveelheid kruiden, uien, knoflook, olijven en meer van dat soort ingrediënten snijden.

Wanneer je het mesinzetstuk met een maalmes in de mixer plaatst, dan kun je er grote hoeveelheden harde dingen zoals noten en pinda’s mee vermalen. Hierdoor is deze uitermate geschikt voor het maken van bijvoorbeeld notenboters en pindakaas. Als je dit mes in de universele fijnsnijder bevestigt, dan kun je er onder andere kleine hoeveelheden noten, graan, specerijen, koffie en suiker mee fijnmalen.

Zijn de onderdelen vaatwasmachine bestendig?

Alle onderdelen – met uitzondering van het mesinzetstuk met een mixer-/ fijnmaakmes en het mesinzetstuk met een maalmes – zijn vaatwasmachinebestendig. De twee mesinzetstukken die niet vaatwasmachinebestendig zijn kun je gemakkelijk onder de kraan reinigen met een borstel. Helaas heb ik geen vaatwasmachine, maar ik kan daardoor wel zeggen dat alle onderdelen gemakkelijk met de hand gereinigd kunnen worden!

De foodprocessor aan het werk

En nu is het tijd voor het leukste onderdeel van de review. Hoewel ik lang niet alle vijftig functies heb uitgeprobeerd, heb ik wel wat dingetjes geprobeerd.

Kokosboter van geroosterde kokos

Het eerste wat ik uit wilde proberen was het maken van zoiets als pindakaas of een notenboter. Uiteindelijk had ik besloten om toch maar te beginnen met kokosboter. Dit aangezien kokosschaafsel, hetgeen gebruikt wordt voor kokosboter, een stuk zachter is dan bijvoorbeeld cashewnoten. Ik wilde de foodprocessor namelijk niet gelijk al van slag brengen door er direct een grote hoeveelheid harde noten voor lange tijd in te vermalen 🙂

Voor de kokosboter heb ik de mixer en het mesinzetstuk met een maalmes gebruikt.

Bosch foodprocessor review: Kokosboter

Het maken van deze kokosboter ging sneller dan ik had verwacht. Het heeft maar een paar minuten geduurd om van de geraspte kokos de gladde, vloeibare substantie te maken die je rechtsonder in de foto kunt zien. Af en toe maakte de foodprocessor hierbij wel wat lawaai, maar ik had ook niets anders verwacht. Waar gehakt wordt vallen immers spaanders. Benieuwd naar het recept voor deze kokosboter? Klik dan hier.

Bosch foodprocessor review: Pindakaas

Na de kokosboter heb ik pindakaas gemaakt. Ook voor de pindakaas heb ik de mixer en het mesinzetstuk met een maalmes gebruikt.Het tussendoor schoonmaken van de mixer en het mesinzetstuk was overigens een fluitje van een cent. Weet je wat ook een fluitje van een cent was? Het maken van pindakaas.

De linker foto van de middelste rij foto’s toont de pinda’s nadat ze ongeveer twintig a dertig seconden waren fijngemalen. De rechter foto van de middelste rij is na ongeveer drie minuten gemaakt. In feite was dat al een crunchy pindakaas, maar naar mijn smaak zaten er nog iets te veel stukjes in. Daarna heb ik de mixer nog een kleine twee minuten laten draaien voordat de pindakaas naar wens was. Dus ook pindakaas kan in vijf minuten gemaakt worden! Benieuwd naar het receptje? Kijk dan hier.

Bosch foodprocessor review: Pesto

Iets anders wat ik uit wilde proberen was pesto maken. Ik weet nog goed dat ik in de keuken werkte en pesto maakte met een Magimix keukenmachine en dat ik het destijds heel handig vond om de olijfolie toe te kunnen voegen terwijl de machine aan het draaien was. Zo kon ik precies stoppen wanneer het de juiste structuur had. Met mijn staafmixersetje was dat onmogelijk, dus die herinnering wilde ik met de Bosch foodprocessor even terughalen 🙂 .

Zoals je kunt zien is ook het maken van pesto geen probleem met de foodprocessor. Hiervoor heb ik de mengkom en het universele mes gebruikt. Het duurde alles bij elkaar denk ik een minuutje? Laatst zat ik – voor een authentieke pesto – tien minuten te kloten met een vijzel, dus dan is dit wel een verademing.

Bosch foodprocessor review: Pesto

Hoewel ik van tevoren niet had gedacht dat ik de Bosch MultiTalent 3 Foodprocessor veel zou gebruiken om groenten te snijden, wilde ik die functie toch even uitproberen met een halve courgette. En hoewel ik van mijzelf vindt dat ik op zich wel snel kan snijden, lukt het mij niet om in anderhalve seconde een halve courgette in zulke mooie gelijkmatige plakjes te snijden. Zeker niet. Ook deze functie werkt dus uitstekend! Voor deze gesneden courgette heb ik de mengkom en de dikke snijschijf gebruikt.

Bosch foodprocessor review: Pesto

Ik weet dat ik onderhand in herhaling val, maar ook deze functie (de rasp) werkt prima. Toen ik een maandje geleden een worteltaart had gemaakt was ik minstens tien minuten bezig om alle wortelen met de hand te raspen. Deze hele winterpeen was binnen een paar seconden klaar. Man, ik had toch echt eerder een foodprocessor moeten kopen. In ieder geval voordat ik die worteltaart maakte  🙂  Zoals je op de rechter foto kunt zien blijft er wel een klein stukje van de wortel over dat niet geraspt wordt. Op de foto vind ik het stukje nog relatief groot lijken, maar in werkelijkheid was het behoorlijk klein. Om de wortel te raspen heb ik de mengkom en de grove raspzijde gebruikt.

Bosch foodprocessor review: Smoothie

Zoals te verwachten was, was ook het maken van een smoothie geen probleem met de Bosch MultiTalent 3 Foodprocessor.  De halve courgette, banaan, avocado en kiwi waren – samen met de amandelmelk – binnen no-time omgetoverd tot een verfrissende smoothie. Voor de smoothie heb ik de mixer en het mesinzetstuk met mixer-fijnmaakmes gebruikt.

Bosch foodprocessor review: Havermout

Tot slot wilde ik de universele fijnsnijder die ik eerder had benoemd nog even gebruiken. Om het uit te proberen heb ik simpelweg grove havermout wat fijner gemalen. Hiervoor is de universele fijnsnijder en het mesinzetstuk met maalmes gebruikt. Het duurde slechts enkele seconden voordat het gewenste resultaat was bereikt.

Conclusie

Zoals je kunt zien en hebt kunnen lezen ben ik niets tegengekomen wat niet naar behoren werkte of wat tegenviel. Integendeel! Hoewel ik het apparaat grotendeels alleen had gehaald vanwege de mogelijkheid om notenboters en dergelijke te maken, ben ik blij met alle andere mogelijkheden. Ik denk zelfs dat ik het af en toe zal gebruiken om groenten in plakjes te snijden! De onderdelen zijn immers snel schoongemaakt. Eén ding is sowieso zeker: als ik weer een keer worteltaart maak, dan zal ik in ieder geval de rasp van deze Bosch foodprocessor gebruiken .

Een rating van 5/5 vind ik dan ook meer dan verdiend.

Gewooneenfoodblog.nl rating: [yasr_overall_rating]

Heb je interesse in de Bosch MultiTalent 3 Foodprocessor? Je kunt hem bij Bol.com bestellen. De Bulk 10-Daagse korting op keukenapparaten geldt nog even en de cashback actie waarbij je €20 retour krijgt geldt nog voor aankopen tot en met 15 juni 2016.

Disclaimer: deze review bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je via een link uit deze review de foodprocessor kopen, dan ontvang ik daar een paar euro voor (da’s nog eens geld 🙂 !). Ik raad het product overigens écht aan, ik heb hem zelf immers ook gekocht en ben er dik tevreden mee.

8 antwoorden op “Bosch MultiTalent 3 Foodprocessor review”

 1. Hey!
  Wat heb je hier een super verhaal geschreven! Ik ben op zoek naar een goede ‘foodprocessor’ en kwam bij het zoeken naar reviews hier terecht. Nou, je hebt me overtuigd hoor!
  Overigens ook leuk dat je een aantal recepten ’test’ tijdens je review. Als ik m’n machientje binnen heb, zal ik zeker terugkomen om ze te proberen 🙂

  1. Hi Henrike,

   Hartelijk bedankt voor je bericht! Ik ben blij dat je iets aan de review hebt gehad. Nu hoop ik maar dat jij net zo tevreden bent met de foodprocessor als ik dat ben 🙂 . Ik heb ‘m nu ruim anderhalf jaar in mijn bezit en ik heb in ieder geval nog steeds geen spijt van mijn aankoop.

   Ik moet overigens wel zeggen dat ik de foodprocessor vrijwel alleen maar gebruik om dingen te pureren (smoothies, soepen en af en toe de vullingen voor kwarktaarten en bananenbroden). Van alle functies die de foodprocessor heeft, gebruik ik er dus niet héél veel. Maar ik heb er vertrouwen in dat ook die andere functies de tand des tijds goed zullen doorstaan 🙂 .

   Groetjes,
   Bas

 2. Vorige week een gehaald, geweldig , vooral als je artrose in je handen hebt , ik laat hem steeds vaker werken , en schoonmaken is een makkie.
  Chapeau !!

  1. Beste Scotty,

   Hartelijk bedankt voor je bericht (en mijn excuses voor deze enigszins late reactie). Ik ben blij dat de foodprocessor je bevalt en dat het apparaat zijn nut al heeft bewezen!

   Met vriendelijke groet,
   Bas

 3. Hi Bas, weet jij misschien hoe je ijsblokjes kan crushen met deze machine? In de handleiding worden ijsblokjes wel genoemd, maar niet met welke kom en welk mes je dat kan doen. Groet
  Caroline

 4. Super bedankt voor je uitgebreide review, dat kom je niet tegen op webwinkels. Hij is in bestelling, ontzettend bedankt voor je tijd en moeite!

  Groeten,
  Bart

 5. Hoi Bas,Ik heb de Bosch MultiTalent 3 keukenmachinr gekocht en wil het reinigen voor eerste gebruik. Maar ik krijg het blok met de messen niet losgekoppeld van de mengbeker/ kom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *