Heb je zin in een stamppot met rode bieten? En wil je er eentje zonder aardappelen maken? Dan is dit recept voor een rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel misschien wel iets voor jou! Het gerecht:
- Staat binnen een half uurtje op tafel
- Smaakt goed in combinatie met vlees, vis of kip
- Of met een gekookt eieren voor een vegetarische maaltijd
- Is ook lekker met walnoten en feta
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel
Toen de herfst zijn intrede deed had ik een aantal ideeën voor stamppotten. Dat waren niet echt ideeën voor super originele stamppotten moet ik bekennen. Het waren eerder variaties op klassiekers, waarbij ik de aardappelen wilde veranderen voor een andere groente. Zo zat ik onder andere te denken aan een variatie op een spruitjesstamppot, een witlofstamppot en een rauwe andijviestamppot. Vanwege de ietwat hoge temperaturen aan het begin van de herfst stond mijn hoofd echter nog niet naar dit soort gerechten.
Sinds het beduidend kouder is geworden, is daar verandering ingekomen. Vandaar dat ik het nu wel tijd vond voor een stamppot recept dat ook al een tijdje door mijn hoofd spookte. Het recept voor deze rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel. De oplettende lezer denkt misschien: “Hé, die combinatie komt bij enigszins bekend voor!” Dat klopt. Eerder dit jaar plaatste ik ook al een recept voor een rijstsalade met o.a. rode biet en mierikswortel. Lekker origineel weer.
Koolhydraatarme(re) rode bietenstamppot
De rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel is een enigszins koolhydraatarme variant op het gerecht met aardappelen. Ik weet overigens niet wanneer iets het predicaat ‘laag in koolhydraten’ toegewezen krijgt en als ik héél eerlijk ben zijn interesseert mij dat ook niet zoveel. Per 250 gram bevat knolselderij in ieder geval 12,5 gram koolhydraten ten opzichte van de 44 gram koolhydraten voor eenzelfde hoeveelheid aardappelen. Het scheelt dus wel wat. Natuurlijk wordt dat verschil uiteindelijk kleiner door de toevoeging van mierikswortel aan deze rode bietenstamppot, maar dat terzijde.
Enkele gebruikte ingrediënten
Naast de ingrediënten die in de titel van het recept benoemd zijn, bevat de rode bietenstamppot nog een paar ingrediënten. Ik heb er namelijk ook rozemarijn, knoflook en sjalotjes aan toegevoegd. Evenals appelazijn, honing, Dijon mosterd en wat andere dingen. Zo’n stamppot moet natuurlijk wel wat smaak hebben. Bovendien vond ik het recept zonder al die ingrediënten een beetje magertjes. Ik zal het je echter niet kwalijk nemen als je een aantal ingrediënten achterwege laat. De stamppot zal bijvoorbeeld vast ook wel prima smaken met alleen rode bieten, knolselderij en mierikswortel.
Rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel maken
Onderdeel 1: De knolselderijpuree
De stamppot is in ieder geval erg simpel om te maken. Vooral als je voorgekookte bietjes gebruikt. Je kunt dan beginnen met de knolselderij schoon te maken, te koken en te pureren. Ik heb daar gemakshalve een foodprocessor voor gebruikt. Ook heb ik gemerkt dat het wat moeite kost om een gladde puree van knolselderij te maken met zoiets als een aardappelstamper. Een aardappelpers zou wat dat betreft beter werken. Terwijl je de puree maakt voeg je mierikswortel, Dijon mosterd en olijfolie toe. Uiteraard dient het ook op smaak gebracht te worden met peper en zout.
Onderdeel 2: De rode bieten
Terwijl de knolselderij kookt kun je de rode bieten bereiden. Snijd daarvoor de gekookte rode bieten in kleine blokjes, hak de knoflook fijn en snijd het sjalotje in flinterdunne halve ringen. Hak ook de rozemarijn fijn. Fruit vervolgens het sjalotje, de knoflook en de rozemarijn enkele minuten in olijfolie. Voeg dan de rode bieten toe, evenals wat appelazijn en honing, en laat deze warm worden. Meng de rode bieten tot slot door de gepureerde knolselderij.
Tip: Voeg bijvoorbeeld walnoten en/ of feta toe
De rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel smaakt dan al prima, maar het is wel lekker om er nog iets doorheen te doen. Een handje walnoten bijvoorbeeld voegt een knapperig aspect toe en bovendien past de smaak van deze noten ook bij de stamppot. Iets anders wat je toe zou kunnen voegen wat er goed bij zou passen is feta.
Wat serveer je bij deze stamppot met rode bieten?
Heb je erge trek? Dan kun je er bijvoorbeeld gebakken kipfilet, vlees of vis bij serveren. Ik heb gekozen voor dat laatste. Vis is misschien wat minder gebruikelijk bij een stamppot, maar bij dankzij de smaken die in deze stamppot zijn verwerkt vond ik het een prima optie. Een vegetarische toevoeging aan het gerecht is een gekookt eitje (of twee) per persoon. Een handje rucola lijkt mij ook wel lekker.
Recept rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel
Benodigdheden:
Heb je nog geen goede foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor (met blender).
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Porties |
porties
|
- 1 kleine knolselderij geschild en in blokjes gesneden
- 1,5 el olijfolie
- 2,5 el mierikswortel of meer/ minder naar smaak
- 1 tl dijon mosterd
- peper en zout naar smaak
- 350 gram rode bieten gekookt en in blokjes gesneden
- 1 sjalotje in dunne halve ringen gesneden
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 el appelazijn of azijn naar keuze
- 0,5 el verse rozemarijn fijngesneden
- 0,5 el honing
- peper en zout naar smaak
- 2 el walnoten
- 2 el feta verkruimeld
- 1 el bladpeterselie fijngehakt
Ingrediënten
Knolselderijpuree
Rode bieten
Optioneel, naar keuze
|
|
- Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Ik had uiteindelijk ongeveer 550 gram knolselderij uit één kleine knolselderij gehaald. Breng een pan met water aan de kook en kook de in blokjes gesneden knolselderij in 10 a 15 minuten gaar. Kleine blokjes versnellen dit proces. Giet de knolselderij af en pureer deze met een staafmixer, foodprocessor of aardappelstamper. Voeg beetje bij beetje de rest van de ingrediënten toe totdat je de puree lekker vindt. Eventueel kun je de puree nog verdunnen met een beetje melk of iets wat daarop lijkt.
- Zet ondertussen een pannetje op het vuur en voeg er een beetje olijfolie aan toe. Fruit het sjalotje, de knoflook en de rozemarijn 4 minuten op laag vuur. Voeg dan de in blokjes gesneden rode bieten toe, hussel alles goed door elkaar en zet het vuur hoger. Voeg de appelazijn en de honing toe, meng alles goed door elkaar en laat de rode bieten in een minuut of 2 warm worden.
- Meng de rode bieten door de puree van knolselderij. Strooi er optioneel wat walnoten, feta en/ of bladpeterselie overheen. Serveer de stamppot desgewenst met zoiets als gebakken vis, vlees of kip, of met een gekookt eitje.
Edit: Houd ongeveer 500 a 550 gram knolselderij aan (voor twee personen). De kleine knolselderij die ik voor dit recept gebruikte bevatte, nadat ik hem had geschild, in totaal iets van 560 gram knolselderij. De knolselderij die ik op moment van schrijven heb geschild voor een ander recept weegt echter ruim 700 gram. Dat zou voor twee personen wellicht iets te veel van het goede zijn.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Ik had uit de moestuin een kleine knolselderij, mierikswortel, kleine uien en wat bietjes. Na wat googelen kwam ik dit recept tegen en heb dat gebruikt als inspiratie voor de maaltijd vandaag.
Voor de knolselderijpuree heb Ik heb geen dijonmosterd gebruikt maar zelfgemaakte grove zoetzure dillemosterd en de geraspte mierikswortel uit eigen tuin.
Voor de bietjes heb ik geen honing gebruikt en dragonazijn ipv appelazijn.
Uitjes gefruit en gekarameliseerd in rozemarijn/olijfolie. Verder volgens recept.
Geen stamppot van gemaakt maar puree op bord, beetje bietjes erover, feta erover en daarop een beetje gehakte walnoot.
Rosé gebakken vinkenlap, met de jus erbij.
De walnoot vond ik niet zo erg passen hierbij.
Heerlijk gegeten!
Dank voor de inspiratie!