Toscaanse Ribollita (Groentesoep met bonen en brood)
Dit is een basisrecept voor een redelijk traditionele Toscaanse ribollita. De soep hoort vrij dik te zijn, zodat een lepel er bijna rechtop in kan blijven staan (zoals erwtensoep). Vind je dat niet zo lekker? Voeg dan gerust extra bouillon toe. En vind je het idee van zompig brood in je soep eigenlijk niet zo aantrekkelijk? Serveer de soep dan gewoon met het geroosterde brood ernaast. Zeg dan alleen niet dat je ribollita eet.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
60minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
60minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes. Snipper een grote of twee kleine witte uien. Was de prei en snijd deze in halve ringen. Snijd de savooikool in dunne plakjes en de cavolo nero in grove stukken (indien je geen zak voorgesneden cavolo nero gebruikt). Laat de cannellini bonen uitlekken. Pureer de helft van de bonen met een vork of keukenmachine. Voeg een beetje lauw water toe om het pureren te vergemakkelijken en breng de puree eventueel op smaak met wat zout en peper. Houd de andere helft van de bonen apart.
  2. Verhit een laagje olijfolie in een grote pan. Voeg de ingrediënten voor de soffritto toe (de ui, bleekselderij en wortel) en fruit deze op matig vuur gedurende 5 minuten. Voeg de prei toe en bak deze een kleine 10 minuten mee. Roer alles af en toe door elkaar zodat de groenten niet aanbakken. Voeg indien nodig tussendoor wat extra olijfolie toe. Doe bij de laatste minuut de tomatenpasta erbij en bak deze een minuut mee.
  3. Voeg de tomatenblokjes, de groentebouillon, de tijm en eventueel een gedroogde rode peper toe en breng de soep aan de kook. Doe de gepureerde bonen er doorheen. Voeg ook de savooikool en de cavolo nero toe. Doe dit beetje bij beetje, als alles niet in één keer in de pan past, zodat ze alvast wat slinken. Laat de soep met een deksel op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Voeg nu de bonen toe die je apart hebt gehouden en ga met het brood aan de slag. Snijd daarvoor vier dikke plakken oud brood af, of pak wat plakken voorgesneden brood (bij elkaar zo’n 100 gram). Bedruppel de sneetjes brood met wat olijfolie. Halveer een teentje knoflook en strijk deze uit over de sneetjes brood. Draai het brood om en herhaal deze handeling. Rooster het brood nu in een contactgrill, een grillpan, een oven of broodrooster. Ik heb ze een minuut of 6 op een rooster direct onder de hete grill van m’n oven (op 220 graden) gelegd en halverwege gedraaid.
  5. Als de soep met de bonen erbij 10 tot 15 minuten heeft gekookt kun het geroosterde brood in blokjes snijden en toevoegen aan de soep. Roer alles goed door elkaar en laat de soep nog 5 minuten (of langer) koken zodat het brood de tijd krijgt om zich vol te zuigen met de soep. Als je niet zulk zompig brood wilt, dan kun je het brood in de soepkommen leggen, de soep eroverheen schenken en direct aanvallen. Wil je een opnieuw gekookte ribollita? Laat de soep dan een nacht of middag afkoelen en warm de soep weer op met het brood erin.
  6. Schenk indien gewenst wat goede olijfolie over de soep voordat je de soep gaat eten. Ik doe dat vaak wel. Ik had ergens gelezen dat men soms ook gesnipperde of gesneden rauwe ui over de soep doet voordat de soep gegeten wordt. Dat zou je dus ook kunnen proberen, indien je dat lekker lijkt. Ik vind het wel oké (met mate). Strooi er eventueel ook nog wat verse tijm overheen voor een extra smaakje.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!