Aubergine ovenschotel (Melanzane alla Parmigiana)
In dit recept staan twee aubergines aangegeven. Ik had echter twee redelijk kleine aubergines (het Albert Heijn formaat) gebruikt. Mocht je grotere aubergines hebben, dan klopt de verhouding ten opzichte van tomatensaus en de kaas niet meer. Reken daarom gewoon op iets van zo’n 250 gram aubergine per persoon. Btw: als je elke laag van de ovenschoten geheel wilt bedekken met mozzarella dan zul je waarschijnlijk meer mozzarella nodig hebben dan in het recept wordt aangegeven. Zelf heb ik de mozzarella steeds her en der verspreid tussen de Grana Padano en dan heb je aan deze hoeveelheid genoeg.
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 30minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter dik. Dit kan natuurlijk met een scherp mes, maar een mandoline is er uitermate geschikt voor. Leg de plakken aubergine vervolgens in een vergiet en strooi wat zout op elk plakje aubergine. Het zout onttrekt vocht aan de aubergine en zorgt ervoor dat de aubergine minder bitter wordt. Zet iets zwaars op de plakjes aubergine, zoals een pan gevuld met water, zodat de plakjes goed op elkaar gedrukt worden en het zout z’n werk kan doen. Laat dit een half uurtje staan. Spoel de plakjes aubergine vervolgens af met koud water en dep ze goed droog.
  2. Ondertussen kun je de tomatensaus alvast maken. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Verwarm de olijfolie in een steelpan en fruit het gesnipperde uitje zo’n drie minuten op laag vuur. Voeg de knoflook toe, de oregano en de cayenne peper (optioneel) toe en bak deze ingrediënten ook ongeveer drie minuten mee. Schuif de ingrediënten een beetje aan de kant en voeg de tomatenpuree toe. Bak de tomatenpuree een minuut en roer het ui-knoflookmengsel erdoorheen. Voeg tot slot de tomatenblokjes uit blik toe en laat de tomatensaus op laag vuur met een deksel op de pan twintig minuten zachtjes pruttelen (of totdat de aubergines klaar zijn voor gebruik). Zet de tomatensaus vervolgens op een sudderplaatje zodat de saus warm blijft (of zet het vuur uit en laat de deksel op de pan). Als je wilt, dan kun je een staafmixer gebruiken om een gladde tomatensaus te maken. Zelf heb ik alleen de grotere blokjes tomaat die nog heel waren met een vork een beetje geprakt zodat de saus een beetje structuur behoudt.
  3. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden en zet de grillpan op middelhoog vuur. Druppel een klein beetje olijfolie over de plakjes aubergine of gebruik een keukenkwastje om de plakjes licht te bestrijken met olijfolie. Grill de plakjes aubergine zo’n twee minuten per kant (of totdat de aubergines gaar zijn en grillstrepen hebben). Waarschijnlijk zal je dit in beurten moeten doen. Leg de plakjes die gegrild zijn op een keukenpapiertje zodat ze uit kunnen lekken.
  4. Rasp de Grana Padano, Parmezaanse kaas of de vegetarische variant zo fijn mogelijk met een kaasrasp. Snijd de mozzarella in flinterdunne plakjes.
  5. Vet de ovenschotel die je gebruikt in met wat olijfolie. Leg onderop een dun laagje tomatensaus. Leg daarbovenop de gegrilde aubergine, gevolgd door een beetje mozzarella en een dun laagje Grana Padano (of Parmezaanse kaas). Leg daar een laagje plakjes aubergine op, gevolgd door de tomatensaus en daarna de kazen. Ga zo door (dus opeenvolgend met laagjes aubergine, tomatensaus en kaas) totdat de ingrediënten op zijn. Eindig met de tomatensaus en de kaas.
  6. Zet de Melanzane alla Parmigiana voor een minuut of 25 a 30 in de oven. Check het gerecht af en toe nadat het 20 minuten in de oven heeft gestaan zodat de bovenste laag niet verbrandt. Haal de Melanzane alla Parmigiana uit de oven, laat het iets afkoelen totdat het warm in plaats van heet is en bestrooi met verse basilicum. Serveer er eventueel een simpele salade bij.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!