Lasagne bolognese
Dit is een recept voor een lasagne bolognese met bechamelsaus. Je kunt ervoor kiezen om, zoals in dit recept wordt aangegeven, de melk die je gebruikt voor de bechamelsaus op smaak te maken met een paar smaakmakers. Dit is geen vereiste, maar zorgt iets meer complexiteit in de bechamelsaus.
Porties Prep Tijd
4personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 105minuten
Porties Prep Tijd
4personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 105minuten
Ingrediënten
Bolognesesaus
Bechamelsaus
Overig
Instructies
Bolognesesaus
  1. Zet een hoge pan op het vuur en bak de spekjes in een beetje olijfolie goudbruin. Voeg de knoflook en ui toe, evenals de Italiaanse kruiden. Fruit de ui en de knoflook op laag vuur gedurende drie minuten. Voeg het gehakt toe en rul het gehakt in vijf minuten gaar. Doe dan de Italiaanse groentemix erbij en bak de groentemix al roerende enkele minuten. Voeg dan de rode wijn, pasata, tomatenblokjes uit blik en het rundvleesbouillonblokje toe. Heb je een basilicumplantje staan? Dan kun je een handje basilicumblaadjes fijnsnijden en erbij doen.
  2. Zet vervolgens een deksel op de pan en laat de vleessaus zachtjes pruttelen gedurende een half uur a drie kwartier. Haal de deksel van de pan en laat de vleessaus nog een half uurtje pruttelen zodat het vocht kan verdampen en de saus wat dikker wordt.
Bechamelsaus
  1. Snijd ondertussen een kleine wortel in stukjes, evenals een sjalotje. Verhit 400 ml melk in een pannetje en doe de wortel, het sjalotje, de peperkorrels, het laurierblad en de kruidnagels erin. Breng de melk aan de kook, zet een deksel op de pan en laat alles op een heel laag vuur (of met de pan op een sudderplaatje) een half uurtje tot een uurtje intrekken. De melk dient niet te koken of tegen de kook aan te zitten, enkel lauwwarm te blijven. Zeef daarna de melk.
  2. Laat de boter smelten in de pan op matig vuur en wacht totdat het schuim is weggetrokken. Voeg vervolgens de bloem toe. Bak, al roerende met een houten lepel, het boter en bloem mengsel op laag vuur gedurende drie minuten. Het is belangrijk dat de bloem gegaard wordt, want anders proef je rauwe bloem terug in de bechamelsaus.
  3. Voeg daarna beetje bij beetje de lauwwarme melk toe terwijl je met een garde door de roux blijft roeren. Voeg pas een volgend beetje melk toe wanneer de melk volledig is opgenomen in de roux. Als je te veel melk tegelijk toevoegt, dan heb je kans dat er klontjes in de bechamelsaus ontstaan die je er lastig uitkrijgt. Als alle melk is toegevoegd en je een gladde saus hebt gecreëerd, dan dien je de saus nog zo’n drie minuten zachtjes te laten koken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Lasagne opbouwen en bakken
  1. Tijd om de lasagne op te bouwen! Begin met een laagje vleessaus, leg daar lasagnevellen bovenop totdat vrijwel alle saus bedekt is. Zorg er wel voor dat de lasagnevellen elkaar niet te veel overlappen (enige overlap is niet erg), anders dan krijg je een te dikke laag pasta. Plaats een laagje bechamelsaus op de lasagnevellen, doe daarbovenop een laagje vleessaus, dek dat weer af met lasagnevellen en doe daarbovenop bechamelsaus. Herhaal dit totdat alle saus op is. Eindig met een laagje bechamelsaus en doe daar in dunne plakjes gesneden mozzarella bovenop. Ook kun je er nog een beetje andere geraspte kaas overheen doen, zoals Parrano snippers. Tot slot kun je
  2. Zet de lasagne afgedekt in een voorverwarmde oven (op 200 graden) gedurende dertig a veertig minuten. Haal hetgeen waar je de lasagne mee hebt afgedekt van de lasagne en zet de lasagne nog een kwartier in de oven (of totdat de kaas goed gesmolten en goudbruin is). Als je basilicumblaadjes in huis hebt, dan kun je er een aantal tussen de kaas leggen.
Notities

Serveertips

Serveer de lasagne bolognese met een simpele salade met bijvoorbeeld rucola, pijnboompitjes, kappertjes, ui, cherrytomaatjes en een dressing op basis van balsamicoazijn, olijfolie, honing, citroensap, peper en zout.

Variatietips

Plaats ook in de lasagne een laagje mozzarella.

Vervang de bechamelsaus door crème fraîche voor een lichtere en frissere lasagne.

Voeg sambal, tabasco of chilipoeder toe aan de bolognesesaus voor een pittige lasagne.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!