Quinoasalade met rode biet, sinaasappel en feta
Dit is een recept voor een lichte maaltijdsalade met quinoa, rode biet, sinaasappel, walnoten en rucola. In de receptuur geef ik relatief weinig quinoa en rucola aan, maar daar kun je natuurlijk meer van toevoegen als je een beetje trek hebt.
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de quinoa gaar volgens de verpakking.
  2. Rooster ondertussen de walnoten zo’n twee a drie minuten in een droge koekenpan op middelmatig vuur.
  3. Maak tegelijkertijd de sinaasappel schoon en snijd 2/3e van de sinaasappel in mooie partjes. Het sap van de overige 1/3e sinaasappel wordt gebruikt voor de siroop/ marinade/ dressing. Snijd ook de rode biet in partjes.
  4. Haal de geroosterde walnoten uit de pan en leg ze apart. Temper het vuur onder de pan, haal er een keukenpapiertje doorheen en doe een kaneelstokje in de pan. Rooster het kaneelstokje een minuutje. Voeg dan het sap van 1/3 sinaasappel toe aan de pan. Voeg ook de honing, rode wijnazijn, het citroensap en een klein beetje water toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar en breng het zachtjes aan de kook. Ik raad overigens aan om de honing, azijn en citroensap beetje bij beetje toe te voegen totdat je gewenste balans tussen zoet en zuur hebt. Jouw smaak is allicht anders dan die van mij, dus misschien dat je een iets andere verhouding lekker vindt dan dat ik in dit recept aangeef. Breng tot slot op smaak met een klein beetje zout en een snufje peper.
  5. Voeg de rode biet toe aan deze siroop, hussel alles goed door elkaar zodat alle partjes biet bedekt zijn en temper het vuur. Laat de smaken intrekken en zet het vuur na zo’n drie tot vijf minuten uit. Laat de bietjes in de pan totdat de quinoa gaar is en een beetje is afgekoeld.
  6. Meng de olijfolie door de rucola, hak de walnoten in grove stukken en verkruimel de feta.
  7. Alle ingrediënten zijn nu klaar voor gebruik. Je kunt alles simpelweg door elkaar gooien, wat ik zou hebben gedaan als ik er geen foto’s voor dit recept van wilde maken. Wil je de quinoasalade op een soortgelijke manier serveren? Haal dan de partjes rode biet uit de pan en voeg de overgebleven siroop/ marinade toe aan de quinoa. Roer alles goed door elkaar en leg de quinoa in een verticale lijn op het bord. Leg daar om en om partjes sinaasappel en rode biet op. Strooi vervolgens de gehakte walnoten en verkruimelde feta overheen. Drapeer er tot slot nonchalant wat blaadjes rucola overheen.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Wat vind je van dit recept?
[Gemiddelde score: 0]

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!