Tempeh saté met pittige pindasaus
Dit is een simpel recept voor een veganistische saté gemaakt van tempeh. Je kunt de satés bereiden in de grillpan zoals aangegeven, maar bijvoorbeeld ook op de barbecue, in een normale pan of in de oven. De bereidingstijden voor de barbecue en een andere pan zijn waarschijnlijk hetzelfde; alleen de oven zal wat langer duren. Bak de satés dan gewoon totdat ze een kleurtje hebben gekregen.
Porties Prep Tijd
2personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
2personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 30minuten
Ingrediënten
Tempeh en marinade
Pindasaus
Instructies
  1. Snijd het blok tempeh in het gewenste aantal blokjes (bijvoorbeeld 20 of 30). Doe de blokjes tempeh in een schaal waarin je de tempeh kunt marineren (of in een boterhamzakje; ik vind dat wel gemakkelijk). Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kommetje. Doe dit eventueel beetje bij beetje totdat de gewenste smaak is bereikt. Misschien wil je wel meer of minder van een bepaald ingrediënt gebruiken. Voeg de marinade vervolgens toe aan de tempeh en meng de tempeh goed door de marinade. Laat de tempeh bij voorkeur een half uurtje tot twee uur marineren, maar bij tijdgebrek kan een kwartiertje ook wel. Rijg de tempeh vervolgens aan het benodigde aantal satéstokjes.
  2. Meng alle ingrediënten voor de pindasaus door elkaar in een kommetje. Doe ook dit beetje bij beetje totdat de gewenste smaak is bereikt. Warm de pindasaus indien gewenst op in een pannetje of in de magnetron. Ik moet zeggen dat ik dit vaak niet eens doe. Maar dat kan ook zijn doordat ik gewend ben om lauwe dingen te eten doordat ik vaak te veel foto’s van mijn eten maak voordat ik begin met eten.
  3. Zet een grillpan op het vuur en zet het vuur hoog. Doe een klein beetje olie naar keuze, bijvoorbeeld pindaolie of kokosolie, in de grillpan. Grill de tempeh satés 3 minuten aan de boven- en aan de onderzijde zodat de grillstrepen zichtbaar zijn en de tempeh gaar is. In plaats van een grillpan kun je ook een andere pan gebruiken. De tempeh satés in de oven bereiden kan ook; houd dan wat langer aan (10 a 12 minuten schat ik).
  4. Serveer de tempeh satés met de pindasaus en de gewenste bijgerechten.
Notities

Glutenvrij?

Door het gebruik van ketjap manis zijn deze tempeh satés niet glutenvrij. Je zou eventueel de ketjap manis kunnen vervangen door een glutenvrij alternatief zoals tamari of kokos aminos. In dat geval wil je misschien wel even wat suiker, agavesiroop of honing toevoegen om de pindasaus iets zoeter te maken. Ook weet ik niet of je de aangegeven verhouden aan moet houden; ik vermoed dat je het beste wat minder kan gebruiken omdat de pindasaus anders misschien een beetje te zout wordt.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Wat vind je van dit recept?
[Gemiddelde score: 5]

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!