Boerenkool met zoete aardappel, wortel, chorizo en ei
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Zoete aardappel-wortelpuree
Ingelegde rode ui
Overige ingrediënten
Instructies
  1. Maak eerst de rode uien klaar. Meng daarvoor de azijn met het suiker, een beetje zout en een beetje zwarte peper in een bakje. Ik heb natuurazijn gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook witte wijnazijn of appel ciderazijn gebruiken. Snijd de rode ui in dunne halve ringen en leg de uienringen in de azijn. Druk er een beetje op totdat alle uienringen bedekt zijn met de azijn.
  2. Schil de zoete aardappelen en de wortelen. Snijd de zoete aardappelen en wortelen in blokjes en kook ze gaar in water waarin je een snufje zout en optioneel wat kurkuma in doet. De kooktijd hangt af van de grootte van de blokjes zoete aardappel en wortel, logischerwijs zijn kleine blokjes sneller gaar. Ik heb ze +- vijftien minuten gekookt. Giet het water af en zet de pan op een laag vuur zodat de wortelen en zoete aardappelen droog stomen. Doe de boter erbij, stamp alles goed door elkaar en voeg beetje bij beetje de amandelmelk toe totdat je een smeuïge puree hebt. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Zet ondertussen een pan met gezouten water op het vuur en kook het ei in vijf a zes minuten gaar. Laat het ei schrikken door het onder de koude kraan te houden. Pel het ei en houd apart.
  4. Zet een pan op een hoog vuur die groot genoeg is om de boerenkool in te bakken. Rooster daar echter eerst de amandelen in gedurende zo’n twee minuten. Haal de amandelen uit de pan, hak ze in kleinere stukjes en houd apart. Voeg dan de blokjes chorizo toe aan dezelfde pan. Uit de chorizo komt vrij veel vet tijdens het bakken, dus je hoeft niet per se olie in de pan te doen. Haal de chorizo uit de pan wanneer de blokjes knapperig zijn (na zo’n vier minuten) en leg ze op een keukenpapiertje. Temper het vuur en voeg vervolgens de fijngesneden knoflook toe aan de pan. Fruit de knoflook op laag vuur gedurende een minuutje of twee. Voeg dan de boerenkool toe, zet het vuur hoog en bak de boerenkool gaar en knapperig in zes minuten. Doe er tussentijds een klein scheutje olijfolie bij als je merkt er helemaal geen vet van de chorizo meer in de pan zit. Breng de boerenkool tot slot op smaak met peper en eventueel een klein beetje zout.
  5. Meng de boerenkool, chorizo, amandelen en ei door de zoete aardappel-wortelpuree of houd de ingrediënten gescheiden en serveer het gerecht als een ‘moderne deconstructed boerenkoolstamppot’.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!