Knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon
Dit is een recept voor knolselderijsoep met zoete aardappelen, verse rozemarijn en bacon. In plaats van verse rozemarijn kun je ook gedroogde rozemarijn gebruiken. De smaak van gedroogde rozemarijn is wel sterker dan die van verse, dus dan zou je het beste eerst de helft of zelfs 1/3e van de aangegeven hoeveelheid rozemarijn kunnen toevoegen. Meer toevoegen kan altijd nog nadat je de soep gepureerd hebt, indien je dat dan nodig vindt. Ik heb voor dit recept de zoete aardappelen met een paarse schil en witte binnenkant gebruikt. Je zou ook diegene met de bruine schil en de oranje binnenkant kunnen gebruiken, maar dan wordt de soep ook een beetje oranje. In plaats van zoete aardappelen kun je ook eenzelfde hoeveelheid normale aardappelen gebruiken.
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon
Optioneel
  • 1 citroenom eroverheen uit te persen
Instructies
  1. Maak de knolselderij schoon en snijd deze in blokjes. Schil de zoete aardappelen en snijd deze in blokjes. Snipper vervolgens de sjalotjes fijn (ik had twee erg kleine sjalotjes, maar je kunt ook één grote gebruiken). Hak tot slot de knoflook en de rozemarijn fijn.
  2. Zet een grote steelpan op een laag vuurtje. Verhit een laagje olijfolie (of een andere olie zoals kokosolie) en fruit daarin de sjalotjes en de knoflook gedurende vijf minuten. Voeg dan de knolselderij en de zoete aardappelen toe. Zet het vuur iets hoger en bak deze ingrediënten een minuut of drie mee terwijl je alles goed omschept. Voeg vervolgens de groentebouillon toe, evenals de rozemarijn, en breng de soep aan de kook met een deksel op de pan. Laat de soep zachtjes koken totdat de knolselderij en de zoete aardappelen gaar zijn (ongeveer vijftien a twintig minuten, afhankelijk van de grootte van de blokjes).
  3. Schep de gekookte blokjes zoete aardappel en knolselderij over in een foodprocessor of blender en maal deze tot een puree. Voeg vervolgens net zoveel van de bouillon toe totdat de soep de gewenste dikte heeft bereikt. Waarschijnlijk heb je alles nodig, maar misschien is er bij jou minder van de bouillon verdampt dan bij mij (of houd je van dikkere soep). Is de soep echter juist te dik? Voeg dan gewoon wat heet water toe. Breng de soep eventueel verder op smaak met zwarte peper en een klein beetje zeezout.
  4. Bak, terwijl de soep aan het koken is, de bacon in een pannetje zonder olie. Komt er veel vet uit de bacon? Schep dat er dan uit. Voeg, als de bacon bijna klaar is, een theelepel verse blaadjes rozemarijn toe aan de bacon en bak deze twee minuutjes me.
  5. Schenk de soep in kommen en verdeel de gebakken bacon en de rozemarijn over de kommen. Heb je citroenen in huis? Dan is het wel lekker om een beetje citroensap over de soep te sprenkelen. Het frisse van de citroen gaat prima samen met de peperige knolselderij en de zoutige bacon!

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!