Snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten
Dit is een simpel recept voor een frisse bonensalade met snijbonen en cannellini bonen. In plaats van cannellini bonen kun je ook andere (witte) bonen, kikkererwten of linzen gebruiken. De salade kan zowel warm als op kamertemperatuur gegeven worden (koud heb ik het niet geprobeerd, maar dat smaakt vast ook wel goed). Serveer de bonensalade optioneel met zoiets als polenta, aardappelpuree of rijst en/ of een stukje gegrilde kip of witvis.
Porties Prep Tijd
1persoon 15minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 15minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Snijbonen met cannellini bonen
Gremolata
Instructies
  1. Rooster de pijnboompitten vier minuten in een droge pan op middelhoog totdat ze mooi goudbruin kleuren. Haal de pijnboompitten uit de pan en leg ze opzij.
  2. Maak ondertussen de gremolata klaar. Of je maakt deze terwijl je de snijbonen aan het bakken bent, dat kan natuurlijk ook. Hak in ieder geval de bladpeterselie fijn. Was de citroen schoon en gebruik een fijne rasp om de schil te raspen. Houd ongeveer een ruime theelepel a anderhalve theelepel citroenrasp per persoon aan (of meer dan wel minder, naar smaak). Rasp de knoflook eroverheen; houd daarbij ongeveer 0,25 teentje per persoon aan (of meer, als je van knoflook houdt). Meng alles goed door elkaar, doe de gremolata in een kommetje en schenk de olijfolie erbij. Je kunt eventueel de helft van de knoflook en citroenrasp eerst apart houden zodat je de tweede helft nu beetje bij beetje kunt toevoegen (aangezien je de smaak nu beter kunt bepalen). Breng de gremolata eventueel verder op smaak en wat zeezout en zwarte peper.
  3. Laat ondertussen de cannellini bonen uitlekken en spoel ze goed af. Snijd de snijbonen in dunne reepjes. Hak de knoflook fijn en snijd de rode ui in dunne halve ringen. Verhit een laagje olijfolie in een pan en fruit de knoflook en rode ui drie minuten op middellaag vuur. Zet het vuur hoger en voeg de snijbonen en cannellini bonen toe. Roerbak de bonen totdat de snijbonen gaar zijn (+- zeven minuten, aangezien ze zo kleingesneden zijn). Schenk de witte wijnazijn eroverheen. Ook kun je er citroensap aan toevoegen als je echt een fris smaakje aan het gerecht wilt geven (en je moet toch wat met die geraspte citroen doen?). Breng de warme bonensalade tot slot op smaak met wat zwarte peper en zeezout. Houd je van een beetje pit? Voeg dan een mespuntje rode pepervlokken toe. Roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur.
  4. Verdeel de bonensalade over het benodigde aantal borden. Verdeel de pijnboompitjes eroverheen en lepel de gremolata eroverheen. Als je niet vegetarisch of veganistisch bent, dan raad ik je aan om er ook wat geschaafde Parmezaanse kaas of Grana Padano overheen te doen. Je kunt er tot slot nog wat extra vierge olijfolie overheen sprenkelen.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!