Pittige Szechuan aubergine met gehakt

Pittige Szechuan aubergine met gehakt

Houd je van de smaken van de Chinese keuken? En heb je niets tegen aubergines (of vind je ze gewoon lekker)? Dan is dit recept voor pittige Szechuan aubergines misschien wel iets voor jou! Het gerecht is érg makkelijk om te maken en staat in ongeveer 20 a 30 minuten op tafel. Het is dan ook ideaal om te maken als je niet te lang in de keuken wilt staan, maar geen zin hebt in een kant-en-klaar maaltijd. Bovendien kun je het gerecht gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Zo heb ik gehakt aan de Szechuan aubergine toegevoegd, maar dat is eigenlijk optioneel.  Ook zonder gehakt smaakt het gerecht namelijk goed. Als je vegetariër of veganist bent, kun je dit dus prima achterwege laten. Natuurlijk is het ook mogelijk om bijvoorbeeld vegetarisch gehakt, tofu of tempeh te gebruiken.

Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Heb je zin in een simpel gerecht met lekker veel groenten? En eventueel kip, garnalen of een vleesvervanger zoals tofu, ei of tempeh? Dan is dit recept voor Indonesische gemengde groenten (Cap cai) iets voor jou! De naam betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en je kunt er vrijwel elke groente indoen die je wilt. Dit recept voor cap cai vraagt om ongeveer tien verschillende groenten, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal te gebruiken. Ik geef namelijk ook suggesties voor versies met drie of vier verschillende groenten. Het gerecht is bovendien juist ideaal om te maken met eventuele restjes groenten die je al in huis hebt en waar je vanaf moet!

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Heb je zin in een simpele roerbakschotel? En vind je broccoli lekker? Dan is dit recept voor een tofu roerbak met broccoli, bamboescheuten en een sesam-misosaus wellicht iets voor jou. In dit gerecht tilt de saus van o.a. tahini en miso de enigszins saaie tofu en broccoli naar een hoger niveau. De roerbakschotel is geschikt voor veganisten en zou ook geschikt kunnen zijn voor mensen met een glutenallergie (indien je de sojasaus vervangt door glutenvrije tamari of kokos aminos). Heb je geen bamboescheuten in huis, maar wel zoiets als rode paprika of wortelen? Dan zou je de bamboescheuten eventueel daarmee kunnen vervangen. Overigens zou je de tofu kunnen vervangen door tempeh, vegetarische kipstukjes of vegetarisch gehakt indien je dat lekkerder vindt.

Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos

Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos

Heb je zin om een simpele en relatief gezonde crumble te maken? En vind je zowel nectarines als rood fruit lekker? Dan is dit recept voor een nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos iets voor jou! Dit recept is glutenvrij als je gecertificeerd glutenvrije havermout gebruikt en dankzij de kokosolie in plaats van boter geschikt voor vegans. De kokos in de crumble is overigens geheel optioneel en kun je weglaten of bijvoorbeeld vervangen door amandelschaafsel. Bovendien kun je het gerecht ook met allerlei andere soorten fruit maken. In de blog geef ik enkele suggesties!

Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

Heb je zin in een eenvoudige, lekkere en complete maaltijd met kip die relatief snel klaar te maken is? En vind je de smaken uit de Franse keuken lekker? Dan is dit recept voor een Franse kip fricassee met champignons, wortelen en dragon waarschijnlijk iets voor jou. Deze kip fricassee kan binnen een half uurtje op tafel staan en kun je natuurlijk ook bereiden met andere groenten (zoals paprika of prei). En ben je geen fan van de smaak van dragon? Vervang deze dan gewoon door kruiden die je wel lekker vindt. Het gerecht smaakt bijvoorbeeld ook goed met peterselie en tijm!

Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Heb je zin in een vegetarische wokschotel met een beetje pit? Dan is dit recept voor pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten iets voor jou! Natuurlijk kun je het gerecht zo pittig maken als je zelf wilt door de hoeveelheid Sriracha in de saus aan te passen. Ook kun je het gerecht gemakkelijk veganistisch en/ of glutenvrij maken, indien je dat wilt. Serveer de wokschotel bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of noedels voor een complete, lekkere en redelijk gezonde maaltijd!

Zoetzure saus

Zoetzure saus

Wil je zelf een zoetzure saus maken? Probeer dan eens dit simpele basis recept voor zoetzure saus met ananas. Deze saus past perfect bij allerlei soorten vlees en vis, zoals kipfilet, varkensvlees en garnalen. Je kunt de saus ook serveren met kleine gehaktballetjes erin, of naast een goed gevulde groenteomelet voor een vegetarisch avondmaal. De mogelijkheden zijn eindeloos!