Borscht recept (Rode bietensoep)
Op basis van dit recept krijg je één grote pan soep die waarschijnlijk genoeg is voor vier tot zes personen, afhankelijk van hoeveel je eet en of je er nog brood of zoiets dergelijks bij eet. Indien je te veel hebt, dan kun je de soep gemakkelijk enkele dagen in de koelkast bewaren en een andere keer opeten. Mij smaakte ‘ie twee dagen later eerlijk gezegd (nóg) beter dan op de dag waarop ik hem gemaakt had. Wat je overhoudt kun je ook invriezen.
Porties Prep Tijd
5personen 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 25minuten
Porties Prep Tijd
5personen 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 25minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Bereid alle ingrediënten voor: snijd de gekookte rode bieten in blokjes van zo’n centimeter groot. Bewaar het beetje vocht dat bij de voorgekookte bieten zit en voeg deze toe aan de soep wanneer je de gesneden bietjes toevoegt. Kijk overigens uit voor je kleding! Bietenvlekken kunnen hardnekkig zijn. Snipper de rode uien, hak de knoflook fijn en snijd de spitskool in dunne reepjes. Schil zowel de aardappelen als de wortelen en snijd ze vervolgens in plakjes (of gebruik nieuwe aardappelen die je niet hoeft te schillen, die zijn ook lekker in deze soep).
  2. Zet een soeppan op het vuur, doe er een laagje (olijf)olie in en fruit de ui, de knoflook en de laurierblaadjes op matig vuur totdat de ui glazig is (in ongeveer vijf minuten). Voeg de tomatenblokjes uit blik toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de gesneden aardappelen, wortelen, spitskool en rode bieten toe. Roer alles goed door elkaar en voeg dan de groentebouillon toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten ondergedompeld zijn in bouillon.
  3. Plaats een deksel op de pan, zet het vuur hoog en breng de soep aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag zodat de soep tegen de kook aan zit, zachtjes pruttelt en de ingrediënten rustig kunnen garen. Na zo’n 20 minuten zal de soep klaar zijn en hebben de aardappelen en wortelen nog een kleine beet, maar je kunt hem natuurlijk zo lang op het vuur laten staan als je wilt.
  4. Hak de verse dille fijn en voeg de dille een paar minuten voordat je de soep serveert toe aan de pan. Proef de borscht en breng eventueel op smaak met flink wat zwarte peper en een beetje zeezout. Schep de soep in kommen en voeg aan elke soepkom een lepel crème fraîche toe.
Notities

Borscht met vlees

In plaats van een vegetarische borscht kun je gemakkelijk een snelle versie met vlees maken door de groentebouillon te vervangen door runderbouillon en uitgebakken spekjes toe te voegen. Bak de spekjes eerst uit en volg dan de rest van de receptuur. In plaats van spekjes kun je kiezen voor soepvlees zoals de rundersoepblokjes van Albert Heijn. In dat geval dient de soep echter langer te sudderen zodat het vlees gaar kan worden.

Borscht met ei

In sommige regio’s wordt een hardgekookt eitje toegevoegd aan de soep. Kook, apart van de soep, een ei. Snijd het gekookte ei in stukjes en garneer de soep met de ei.

Borscht zonder tomaat

Om een mooie, paarse soep te krijgen kun je de tomatenblokjes uit blik achterwege laten. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de tomatenblokjes te vervangen door twee eetlepels tomatenpuree.

Andere ingrediënten toevoegen

Enkele andere ingrediënten die in bepaalde regio’s toegevoegd worden aan borscht zijn courgette, bleekselderij, zure appels, citroensap en peulvruchten zoals sperziebonen, erwtjes of witte bonen. In plaats van bijvoorbeeld wortelen zou je dus courgette en/ of bleekselderij kunnen gebruiken. Ook wordt wel eens peterselie in plaats van dille gebruikt (maar in deze soep geef ik zelf de voorkeur aan dille).

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!