Griekse moussaka maken
Voor deze Griekse moussaka kun je elke soort gehakt gebruiken die je wilt. Lamsgehakt zou het meest traditioneel zijn, maar ik heb zelf rundergehakt gebruikt. De moussaka bevat geen aardappelen. Wil je dat juist wel? Dan zou je onderop de schotel een laagje voorgekookte aardappelschijfjes kunnen leggen. Overigens bevat de gehakt-tomatensaus relatief veel ingrediënten. De moussaka zal echter nog steeds prima smaken als je enkele ingrediënten weglaat (bijvoorbeeld de munt, nootmuskaat en/ of komijnzaad).
Prep Tijd
10minuten
Kook Tijd
50minuten
Prep Tijd
10minuten
Kook Tijd
50minuten
Ingrediënten
Kaassaus
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergines in dunne plakken. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Strijk wat olijfolie over één zijde van elk plakje aubergine en bestrooi deze eventueel ook met wat peper en/ of zout. Ik had de plakjes enkel met peper bestrooid. Verdeel de plakjes over de bakplaten.
  2. Zet de bakplaten 7,5 minuut in de oven op de twee hoogste standen. Haal de bakplaten uit de oven. Draai de plakjes aubergine om, bestrijk ook deze helft van de plakjes met olijfolie en strooi er wederom naar keuze wat peper en/ of zout overheen. Zet de bakplaten terug in de oven, waarbij je diegene die eerst bovenaan stond nu onder die andere zet. Na nog eens 7,5 minuut zijn de aubergines wel klaar.
  3. Ondertussen zou je de gehakt-tomatensaus kunnen maken. Verwarm daarvoor een scheutje olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook gedurende 4 minuten op laag vuur. Voeg bij de laatste minuut de komijnzaad toe. Doe vervolgens het gehakt erbij, zet het vuur hoog en bak het gehakt in 4 minuten goudbruin.
  4. Doe de tomatenpuree, de gedroogde oregano en de gedroogde munt erbij. Meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de wijn toe en laat deze 1 minuut inkoken. Voeg daarna de tomatenblokjes, de nootmuskaat, het kaneel, het laurierblaadje en de runderbouillon (of water) toe. Breng de saus aan de kook en laat deze een minuut of 10 zachtjes pruttelen zodat de saus indikt. Voeg nog wat extra water/ runderbouillon als deze te droog wordt, of zet het vuur juist hoger en laat de saus iets langer pruttelen als de saus nog erg dun is.
  5. Terwijl de gehaktsaus pruttelt kun je de kaassaus maken. Verwarm daarvoor de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe als de boter gesmolten is en bak deze 30 seconden tot 1 minuut onder voortdurend roeren. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft roeren. Breng de bechamelsaus op smaak met nootmuskaat, kaneel, peper en zout. Voeg vervolgens de kaas toe en laat deze smelten in de saus terwijl je af en toe roert. Haal de saus van het vuur, laat deze iets afkoelen en doe het geklutste ei erdoorheen terwijl je blijft roeren zodat er een gladde saus ontstaat.
  6. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie of boter. Leg een dun laagje van de gehakt-tomatensaus op de bodem. Leg daarbovenop een flinke laag aubergines. Leg daar de rest van de gehakt-tomatensaus op en plaats de rest van de aubergines erbovenop. Lepel tot slot de kaassaus over de aubergines.
  7. Zet de moussaka 20-25 minuten in de oven (totdat de bovenkant goudbruin is). Check de moussaka na 20 minuten af en toe; na al het bovengenoemde werk zou het zonde zijn als de bovenkant opeens zwarte in plaats van goudbruine plekken zou vertonen. Haal de moussaka uit de oven en laat deze een minuut of 10 afkoelen voordat je ‘m serveert. Op die manier krijgt de kaassaus even de kans om wat op te stijven.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!