Kip Dopiaza (Uiencurry met kip)
Serveer de kip dopiaza met een rijstsoort naar keuze of met een brood zoals naan. Serveer er desgewenst een frisse salade of ingelegde groenten bij om er een complete maaltijd van te maken.
Porties Prep Tijd
1persoon 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 15minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 15minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Zet een pan water op en breng aan de kook. Snijd de tomaat kruislings in aan de bovenkant en dompel de tomaat een seconde of twintig in het kokende water. Spoel de tomaat vervolgens koud onder de kraan of leg de tomaat in een bakje met koud water zodat de tomaat snel afkoelt. Verwijder vervolgens het velletje en snijd te tomaat in stukjes. Of sla deze stap over en gebruik tomatenblokjes uit blik dan wel passata. Als je rijst bij de kip dopiaza serveert, dan kun je dit water natuurlijk hergebruiken en de rijst erin koken.
  2. Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. Rasp de gemberwortel of hak deze in kleine stukjes. Zet een pan op het vuur, doe er een klein scheutje olie bij en fruit de rode ui, knoflook en gemberwortel op matig vuur gedurende zo’n vijf minuten (of totdat de ui glazig is). Voeg dan de volgende specerijen toe: chilipoeder, kurkuma en ketoembar. Bak deze ingrediënten een minuutje mee (of totdat de geuren vrijkomen). Doe al deze ingrediënten vervolgens in een keukenmachine en laat ze iets afkoelen. Wanneer deze ingrediënten iets zijn afgekoeld doe je de tomatenstukjes erbij, evenals de yoghurt. Pureer dit tot een glad mengsel en breng op smaak met zeezout en naar wens een klein beetje peper. Dit is de basis voor de curry.
  3. Zet ondertussen een pan op het vuur die je af kunt dekken. De curry dient namelijk uiteindelijk vijftien minuten afgedekt zachtjes te pruttelen. Zelf heb ik een wok gebruikt en deze afgedekt met een koekenpan, maar als je iets met een deksel hebt is dat natuurlijk makkelijker. Zet het vuur tamelijk hoog en doe een klein beetje olie in de pan. Voeg daar het kaneelstokje, de kruidnagels, het komijnzaad, de kardemonpeulen, het laurierblad en de zwarte peperkorrels aan toe. Bak deze ingrediënten ongeveer een minuutje (of totdat de geuren vrijkomen en je het komijnzaad hoort knisperen).
  4. Matig het vuur en voeg dan het gepureerde uien-tomaten-yoghurtmengsel toe. Pas op, dit kan een beetje gaan spetteren (dus draag niet je mooiste shirt of iets anders waar je geen vlekken op wilt). Roer alles goed door het uienmengsel en bak het mengsel op matig vuur gedurende een minuutje of drie. Doe het water erbij, roer alles goed door elkaar en laat het een minuutje zachtjes pruttelen totdat de saus één geheel is geworden.
  5. Temper het vuur. Voeg de kip toe aan de pan, roer de kip door de saus en dek de pan af. De kans is zéér groot dat de kip niet helemaal is ondergedompeld in de saus, maar dat hoeft ook niet. Doordat je de pan afdekt gaart de kip namelijk door de stoom die in de pan blijft.
  6. Als je rijst bij de kip dopiaza serveert, dan is dit hét moment om de rijst te koken. De meeste rijst moet namelijk zo’n acht tot tien minuten koken, afgegoten worden en vijf minuten met een deksel op de pan onaangeroerd blijven staan. In die tijd is de kip wel gegaard.
  7. Tot slot volgt de tweede toepassing van ui in de ‘dopiaza’. Maak de sjalotjes schoon en snijd ze doormidden. Zet een pan op een middelhoog vuur, doe er een laagje olie in en doe de gehalveerde sjalotjes erbij. Blijf erbij en roer de sjalotjes regelmatig om. Tijdens het bakken zullen de sjalotjes wat uit elkaar vallen en dat is helemaal geen probleem. Je houdt in ieder geval een stuk grotere stukken over dan wanneer je de sjalotjes bijvoorbeeld in (halve) ringen zou snijden en ze zou bakken. Bak de sjalotjes gedurende een minuutje of tien. Je wilt niet alleen dat ze gaar zijn, maar ook dat ze een kleurtje krijgen. Zet indien nodig tussentijds het vuur lager of hoger indien de sjalotjes te snel of te langzaam een goudbruine kleur krijgen. Laat ze uiteraard niet zwart worden. Als de sjalotjes naar wens zijn kun je ze bestrooien met garam masala en bij de rest van de ingrediënten doen. Hussel alles goed door elkaar en wacht totdat de kip gaar is.
  8. Check, terwijl de kip aan het garen is, om de +- vier minuten of er nog genoeg vocht in de pan zit. In eerste instantie zal dit ruimschoots het geval zijn, maar na zo’n tien minuten zul je merken dat de curry dikker is geworden en er best veel vocht verdampt is. Doe er tussentijds desgewenst wat water bij, afhankelijk van hoe ‘nat’ je de curry wilt hebben. Op de foto’s zie je een vrij droge versie waarbij ik tussentijds geen water hebt toegevoegd. De twee keer voorgaande keren dat ik dit gerecht heb gemaakt heb ik echter wel meer water toegevoegd, met een ‘nattere’ kip dopiaza als eindresultaat. Dus doe waar je zin in hebt en wat je lekker lijkt!

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Wat vind je van dit recept?
[Gemiddelde score: 4.3]

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!