Rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel
Deze rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel combineert prima met een stukje vlees, vis of kip, maar ook met walnoten, feta of gekookt ei. Het is bedoeld voor twee personen, maar wellicht dat je er met drie personen van kunt eten als je niet zoveel trek hebt. Overigens is de rozemarijn, appelazijn en honing voor het op smaak brengen van de rode bieten niet per se nodig, dus als je (een van) deze ingrediënten niet in huis hebt kun je deze best achterwege laten.
Porties Prep Tijd
2porties 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
2porties 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Knolselderijpuree
Rode bieten
Optioneel, naar keuze
Instructies
  1. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Ik had uiteindelijk ongeveer 550 gram knolselderij uit één kleine knolselderij gehaald. Breng een pan met water aan de kook en kook de in blokjes gesneden knolselderij in 10 a 15 minuten gaar. Kleine blokjes versnellen dit proces. Giet de knolselderij af en pureer deze met een staafmixer, foodprocessor of aardappelstamper. Voeg beetje bij beetje de rest van de ingrediënten toe totdat je de puree lekker vindt. Eventueel kun je de puree nog verdunnen met een beetje melk of iets wat daarop lijkt.
  2. Zet ondertussen een pannetje op het vuur en voeg er een beetje olijfolie aan toe. Fruit het sjalotje, de knoflook en de rozemarijn 4 minuten op laag vuur. Voeg dan de in blokjes gesneden rode bieten toe, hussel alles goed door elkaar en zet het vuur hoger. Voeg de appelazijn en de honing toe, meng alles goed door elkaar en laat de rode bieten in een minuut of 2 warm worden.
  3. Meng de rode bieten door de puree van knolselderij. Strooi er optioneel wat walnoten, feta en/ of bladpeterselie overheen. Serveer de stamppot desgewenst met zoiets als gebakken vis, vlees of kip, of met een gekookt eitje.
Notities

Edit: Houd ongeveer 500 a 550 gram knolselderij aan (voor twee personen). De kleine knolselderij die ik voor dit recept gebruikte bevatte, nadat ik hem had geschild, in totaal iets van 560 gram knolselderij. De knolselderij die ik op moment van schrijven heb geschild voor een ander recept weegt echter ruim 700 gram. Dat zou voor twee personen wellicht iets te veel van het goede zijn.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Wat vind je van dit recept?
[Gemiddelde score: 5]

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!