Rode pesto maken van zongedroogde tomaten
Dit is een simpel basisrecept voor zelfgemaakte rode pesto van zongedroogde tomaten. Je kunt er zowel zongedroogde tomaten in olie uit zo’n potje voor gebruiken als zongedroogde tomaten uit een zakje die écht droog zijn. Kies je voor de zongedroogde tomaatjes in olie? Laat deze dan goed uitlekken. Kies je voor de echt ‘droge’ zongedroogde tomaten? Week die dan eerst een half uurtje tot een uurtje in warm water zodat ze wat zachter worden. Bewaar het water, want daar zit een beetje smaak aan en daarmee kun je de pesto verdunnen. (Bovendien scheelt dat weer wat calorieën doordat je er minder olijfolie doorheen hoeft te doen.)
Porties Prep Tijd
1potje 10minuten
Porties Prep Tijd
1potje 10minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Maak je dit recept met de ‘droge’ zongedroogde tomaten? Breng dan een laagje water aan de kook, leg de zongedroogde tomaten erin en haal de pan van het vuur. Laat de zongedroogde tomaten vervolgens een half uurtje (of langer als je geen haast heb) weken in het warme water. Haal de gedroogde tomaten uit het water als ze wat zachter zijn geworden en bewaar het water; daar zit wat tomatensmaak aan en daarmee kun je de rode pesto verdunnen. Maak je het recept echter met zongedroogde tomaten in olie? Laat deze dan gewoon goed uitlekken.
  2. Zet een pannetje op hoog vuur en rooster de pijnboompitten in een droge pan gedurende een minuut of drie (totdat ze een beetje bruin worden). Rasp ondertussen de Grana Padano of Parmezaanse kaas. Doe de basilicum, de kaas, de geroosterde pijnboompitten en de knoflook in een blender of foodprocessor en mix totdat er een pasta ontstaat. Je kunt eerst de helft van de knoflook toevoegen als je vindt dat (rauwe) knoflook snel overheerst. Doe het citroensap erbij, evenals twee eetlepels olijfolie, en mix dit goed door elkaar. Voeg vervolgens twee tot vier eetlepels van het water waarin de zongedroogde tomaten hebben geweekt erbij (totdat er een smeuïge pesto ontstaat). In plaats daarvan kun je ook twee tot vier eetlepels extra olijfolie gebruiken of gewoon water. Breng de rode pesto tot slot verder op smaak met zwarte peper en zeezout.
  3. Wil je ook andere ingrediënten zoals een Spaanse peper of geroosterde paprika toevoegen? Doe dat dat gelijk met de zongedroogde tomaten (en die andere ingrediënten) zodat ze goed vermalen worden. Zoiets als cayennepeper of een gedroogd kruid kun je ook pas beetje bij beetje op het laatst toevoegen samen met de peper en zout zodat je meer controle over de smaak van de pesto hebt.
Notities

Mogelijke extra ingrediënten of vervangende ingrediënten die je kunt gebruiken:

  • Walnoten, cashewnoten of hazelnoten in plaats van pijnboompitten
  • Zonnebloempitten in plaats van pijnboompitten
  • Een halve fijngehakte Spaanse peper
  • Een halve theelepel cayennepeper
  • Een of twee geroosterde paprika’s
  • Een halve eetlepel tomatenpuree voor een meer intense tomatensmaak
  • Een theelepel gedroogde oregano in plaats van verse basilicum
  • Een theelepel gedroogde majoraan in plaats van verse basilicum
  • Een eetlepel verse peterselie in plaats van basilicum
  • Een eetlepel ricotta in plaats van Parmezaanse kaas of Grana Padano

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!