Caponata (Siciliaans groentegerecht met aubergine)
Op basis van dit recept heb je, als je het als voorgerecht nuttigt, genoeg voor 3 personen. Is het echter de hoofdmaaltijd (in combinatie met een stukje vlees of vis)? Dan is het meer geschikt voor twee personen.
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 1,5uur
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 1,5uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Leg de blokjes in een brede vergiet of naast elkaar op keukenpapier en bestrooi rijkelijk met zout. Laat de blokjes een half uurtje liggen. Dep de blokjes vervolgens goed droog met keukenpapier. Door de aubergine eerst te bestrooien met zout zorg je ervoor dat het vocht uit de aubergine getrokken wordt, dat de aubergine iets minder bitter wordt en dat de aubergine minder olie opneemt tijdens het bakken.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en leg ze apart. Verhit een laagje olijfolie in de pan en bak de aubergine op hoog vuur bruin en gaar. Haal de aubergine uit de pan en leg de blokjes op een keukenpapiertje.
  3. Bak de ui, bleekselderij, paprika en knoflook drie minuten op matig vuur in de overgebleven olijfolie (voeg indien nodig nog wat olie toe). Voeg de tomatenpuree toe en bak de tomatenpuree een minuutje of twee mee. Voeg dan de gesneden tomaten en het water toe. Laat alles op matig vuur zachtjes pruttelen totdat het grootste gedeelte van het vocht verdampt is.
  4. Voeg in delen de azijn en de suiker toe totdat je de gewenste smaakbalans hebt bereikt. Voeg vervolgens de rozijnen, kappertjes en olijven toe en bak ze ongeveer drie minuten mee.
  5. Voeg daarna de aubergine weer toe, evenals de helft van de pijnboompitten. Schep alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Garneer tot slot met de overgebleven pijnboompitten en de basilicum. Laat de caponata afkoelen tot kamertemperatuur en serveer met een versgebakken ciabatta.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!