Spanakopita (Griekse taart met spinazie en feta)
In het recept geef ik aan dat de spanakopita voor vier personen bedoeld is. Dat geldt echter wanneer je het gerecht als hoofdonderdeel van een maaltijd of als complete kleine maaltijd eet. Je kunt de vier stukken ook diagonaal doormidden snijden zodat je acht kleinere stukjes krijgt. Serveer je de spinazietaart tijdens een borrel in combinatie met andere kleine hapjes? Dan kun je er zestien stukjes uithalen door de vier stukken nog een keer door vieren te delen.
Porties Prep Tijd
4personen 25minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 25minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Instructies
Vulling voor de spinazietaart
  1. Verhit een laagje olijfolie in een grote pan en op matig vuur fruit daarin de gesnipperde ui, de fijngehakte knoflook en zowel het witte als het lichtgroene deel van de in ringen gesneden bosui voor 3 minuten. Voeg zoveel mogelijk spinazie toe en bak de spinazie op hoog vuur voor 3 a 4 minuten onder voortdurend omscheppen zodat de hele lading spinazie is geslonken. Doe de spinazie (en daarbij de knoflook e.d. natuurlijk) in een vergiet en laat deze goed uitlekken. Verhit vervolgens weer een heel klein beetje olijfolie en bak het tweede deel van de spinazie 3 a 4 minuten, waarna je deze ook in de vergiet doet. Herhaal dit totdat de spinazie op is.
  2. Leg iets zwaar, zoals een groot bord, op de spinazie die in de vergiet ligt en druk het goed aan zodat je nog meer vocht uit de spinazie haalt. In plaats daarvan kun je ook steeds een grote handvol spinazie pakken en het vocht eruit knijpen. Leg de spinazie vervolgens in een mengkom. Optioneel kun je de spinazie eerst wat kleiner snijden voordat je het in de mengkom doet. Voeg vervolgens blokjes feta toe die je grof verkruimelt, evenals het (meer donkergroene) deel van de bosui die je hebt overgehouden. Voeg vervolgens beetje bij beetje de verse en gedroogde kruiden toe totdat de spinazievulling de gewenste smaak heeft bereikt. Doe daarna de nootmuskaat erbij en breng het geheel verder op smaak met peper. Je kunt er eventueel wat zout aan toevoegen indien je dat nodig vindt, maar de feta is ook al vrij zoutig. Klop tot slot de twee eieren op en meng deze door de spinazievulling.
Spanakopita afmaken
  1. Inmiddels moet de oven zijn voorverwarmd op 200 graden. Verhit daarna 40 gram boter + 1 eetlepel olijfolie in een steelpannetje en laat de boter smelten. Vet de bodem en de zijkanten van de ovenschaal die je gebruikt lichtjes in met de gesmolten boter. Zet de rest van de gesmolten boter opzij totdat je het nodig hebt.
  2. Haal het filodeeg uit de verpakking en leg deze op één helft van een schone theedoek. Vouw de theedoek dubbel zodat de bovenkant van het filodeeg ermee bedekt is. Leg vervolgens een vochtige theedoek bovenop de droge theedoek. Dit zorgt ervoor dat het filodeeg niet uitdroogt zodat het niet scheurt terwijl je ermee aan de slag gaat.
  3. Leg een velletje filodeeg op de bodem van de ovenschaal en laat deze een beetje over één zijkant van de ovenschaal hangen. Bestrijk het velletje filodeeg lichtjes met gesmolten boter en leg er een volgend velletje bovenop, die je juist een beetje over de tegenoverstaande zijkant laat hangen. Ga zo door totdat je iets meer dan de helft van het pak filodeeg hebt gebruikt en zowel de bodem als de zijkanten van de ovenschaal goed met filodeeg zijn bedekt, waarbij je elk velletje steeds met een beetje boter insmeert. (Op dit punt had ik 6 van de 10 velletjes deeg gebruikt.)
  4. Doe de spinazievulling in de ovenschaal en spreid deze goed uit. Leg er vervolgens een velletje filodeeg bovenop en bestrijk deze met boter. Leg daar nog een velletje filodeeg bovenop en bestrijk deze wederom met boter. Ga zo door totdat het filodeeg op is. Vouw tot slot het filodeeg dat over de zijkanten van de ovenschaal hangt naar binnen en beboter deze.
  5. Zet de spanakopita 25 a 30 minuten in de oven (of totdat deze mooi goudbruin is). Je kunt na een minuut of 20 de spinazietaart om de paar minuten even checken; vanaf dat moment kan het namelijk snel gaan.
  6. Laat de spanakopita 5 minuten afkoelen alvorens je de spinazietaart in het gewenste aantal stukken snijdt. Serveer het gerecht eventueel met zoiets als Griekse yoghurt of tzatziki.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!