Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus
Dit is een recept voor een veganistische roerbakschotel met o.a. tofu en broccoli. Je kunt het gerecht glutenvrij maken door de sojasaus te vervangen door glutenvrije tamari. Ik heb het gerecht met witte miso gemaakt, maar je zou ook rode miso kunnen gebruiken. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met 75 gram zilvervliesrijst per persoon.
Porties Prep Tijd
1persoon 20minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 20minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Sesam-misosaus
Instructies
Voorbereiding
  1. Dep de tofu droog en laat deze, indien je de tijd hebt, eerst goed uitlekken voordat je de tofu in blokjes of driehoekjes snijdt (zie daarvoor de extra informatie onder het recept).
  2. Roer een beetje versgemalen zwarte of witte peper door de maizena. Meng de in stukjes gesneden tofu door de maizena en zorg ervoor dat alle zijden van de tofu bedekt zijn. Ik vind het wel handig om de maizena in een boterhamzakje te doen en daar de tofu aan toe te voegen. Door zachtjes te schudden en het boterhamzakje een aantal keer om te draaien kun je de maizena goed verdelen over de tofu.
  3. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de sesam-misosaus door elkaar zodat deze alvast klaarstaat. Voeg de ingrediënten eventueel beetje bij beetje toe totdat je de gewenste smaak hebt bereikt. Natuurlijk kun je ook meer of minder van bepaalde ingrediënten toevoegen. Minder miso en meer sesamolie, mirin of rijstazijn bijvoorbeeld.
Koken en wokken
  1. Zet een pan met water op het vuur en stoom of kook de broccoliroosjes in 3 a 4 minuten beetgaar. Kook ook alvast de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. (Ik heb de broccoli gestoomd in een stoommandje terwijl de rijst kookte. ) Houd de rijst warm met een deksel op de pan.
  2. Verhit ondertussen een laagje olie, bijvoorbeeld arachideolie of kokosolie, op hoog vuur in een wok. Leg de gesneden tofu in de wok en laat deze een minuutje bakken. Draai de stukjes tofu vervolgens om en bak ze nog een minuutje. Voeg vervolgens de verse gember, de knoflook en driekwart van de bosui toe. Optioneel kun je ook één of twee gedroogde pepers toevoegen.
  3. Hussel alles goed door elkaar en roerbak alles 0,5 minuut. Doe de in reepjes gesneden bamboescheuten erbij en roerbak de ingrediënten nog 1 a 2 minuten. Voeg de beetgaar gestoomde of gekookte broccoli toe aan de wok en hussel alles goed door elkaar. Roerbak de ingrediënten nog een laatste minuut voordat je de saus toevoegt. (Houd eventueel een beetje saus achter de hand zodat je dit als garnering over de roerbakschotel kunt schenken wanneer je het gaat eten.) Voeg ook de sesamzaadjes en de rest van de bosui toe. Meng alles door elkaar en serveer de tofu roerbakschotel met de zilvervliesrijst.
Notities

Tofu uitlekken?

Als je de tofu eerst uit laat lekken voordat je ‘m bakt, dan wordt de tofu iets krokanter. Ook schijnt het de smaken van de saus die je toevoegt beter op te nemen, maar persoonlijk merk ik niet zoveel verschil. Om de tofu goed uit te laten lekken kun je een blok tofu eerst in plakken van ongeveer een centimeter dik snijden. Leg deze plakken op één helft van paar vellen keukenpapier en bedek de bovenkant met de andere helft van het keukenpapier. Leg iets zwaars bovenop de plakken tofu zoals een snijplank met daarbovenop een pan gevuld met water (of een paar blikken tomatenblokjes of zoiets dergelijks). Laat de tofu 20 tot 30 minuten uitlekken en dep de plakjes goed droog. Snijd de tofu vervolgens in blokjes of driehoekjes.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!