Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry)

Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry)

Heb je zin om een groentecurry met kokosmelk te maken? Dan is dit recept voor sajoer lodeh iets voor jou! Dit Indonesische groentegerecht is van nature niet vegetarisch door de trassi die gebruikt wordt, maar deze kun je natuurlijk achterwege laten voor een vegetarische sajoer lodeh. Je kunt het gerecht overigens met elke soort groente maken die je lekker vindt. In dit recept gebruik ik bloemkool, spitskool, wortelen en sperziebonen, maar in de tekst staan enkele alternatieven. Om er meer een complete maaltijd van te maken heb ik tempeh toegevoegd aan de sajoer lodeh. Deze kun je vervangen door tofu als je dat lekkerder vindt, of gewoon weglaten. Liefhebbers van eieren raad ik aan om er een gekookt eitje bij te doen.

Freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel

Freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel

Heb je zin in een vegetarische of veganistische maaltijdsalade met Midden-Oosterse smaken? Dan is dit recept voor een freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel iets voor jou! Deze salade is erg eenvoudig om te maken en staat binnen een half uurtje op tafel. Bovendien kun je de salade gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Voeg bijvoorbeeld wat komkommer, tomaatjes en/ of feta toe, indien je dat lekker vindt, of vervang de freekeh door rijst voor een glutenvrije salade. Ook kun je in plaats van koriander prima munt of bladpeterselie gebruiken.

Noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini

Noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini

Heb je zin in een knapperige, voedzame en simpele salade? En vind vind je noedels lekker? Dan is dit recept voor een noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini waarschijnlijk iets voor jou! Het is momenteel misschien niet écht het allerbeste weer voor een salade, maar het stond al een tijdje op mijn planning om dit recept op de blog te plaatsen. De zomer is echter zo snel voorbij gegaan dat ik er nog niet aan toe was gekomen. Ach ja, ook als het regenachtig is smaakt deze noedelsalade goed hoor.

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Heb je zin in een simpele, kruidige en vegetarische curry? Dan is dit recept voor een Nepalese tarkari iets voor jou! Ik heb ervoor gekozen om het gerecht met aardappelen, wortelen en sperziebonen te maken, maar je kunt elke groente gebruiken die je wilt. In de beschrijving van dit recept geef ik enkele mogelijkheden daarvoor. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst en een dikke linzensoep. Het heet dan ‘Dal Bhat Tarkari’. Ook voor die soep geef ik je een makkelijk receptje!

Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

Heb je zin in een eenvoudige, lekkere en complete maaltijd met kip die relatief snel klaar te maken is? En vind je de smaken uit de Franse keuken lekker? Dan is dit recept voor een Franse kip fricassee met champignons, wortelen en dragon waarschijnlijk iets voor jou. Deze kip fricassee kan binnen een half uurtje op tafel staan en kun je natuurlijk ook bereiden met andere groenten (zoals paprika of prei). En ben je geen fan van de smaak van dragon? Vervang deze dan gewoon door kruiden die je wel lekker vindt. Het gerecht smaakt bijvoorbeeld ook goed met peterselie en tijm!

Shira-ae met spinazie en wortelen

Shira-ae met spinazie en wortelen

Heb je zin in een eenvoudige, lekkere en veganistische maaltijd met Japans smaken? En vind je tofu lekker? Dan is dit recept voor een Japanse shira-ae met spinazie en wortelen iets voor jou! De shira-ae met spinazie en wortelen is snel klaar en wordt koud geserveerd, waardoor het een ideaal gerecht is op warme zomerse dagen. Bovendien kun je de shira-ae (een “dressing” gemaakt van tofu) ook gebruiken om allerlei andere groenten mee op smaak te brengen. Ben je dus geen fan van spinazie en/ of wortelen? Gebruik dan bijvoorbeeld sperzieboontjes of groene asperges!

Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Heb je zin in een vegetarische wokschotel met een beetje pit? Dan is dit recept voor pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten iets voor jou! Natuurlijk kun je het gerecht zo pittig maken als je zelf wilt door de hoeveelheid Sriracha in de saus aan te passen. Ook kun je het gerecht gemakkelijk veganistisch en/ of glutenvrij maken, indien je dat wilt. Serveer de wokschotel bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of noedels voor een complete, lekkere en redelijk gezonde maaltijd!

Worteltaart energieballetjes (Carrot Cake Bliss Balls)

Worteltaart energieballetjes (Carrot Cake Bliss Balls)

Kun je soms rond een uurtje of vier ’s middags wel wat extra energie gebruiken? En heb je geen zin in Cup-a-Soup of koffie? Zorg er dan voor dat je in het vervolg een paar worteltaart energieballetjes bij de hand hebt! Deze glutenvrije energieballetjes van o.a. dadels, wortelen en pecannoten zijn in een handomdraai gemaakt, lang te bewaren in de koelkast en kunnen ingevroren worden. Ideaal, toch?

Simpele geroosterde bloemkoolsoep met knoflook

Simpele geroosterde bloemkoolsoep met knoflook

Heb je met dit gure winterse weer zin in een verwarmende, smaakvolle en gezonde soep? En heb je géén zin om fanatiek in de keuken bezig te zijn? Dan is deze soep van geroosterde bloemkool en geroosterde knoflook waarschijnlijk iets voor jou! Het maken van de soep kost wel wat tijd aangezien de bloemkool en knoflook ongeveer 45 minuten geroosterd moeten worden in een oven, máár je hoeft zelf maar een minuut of tien echt actief iets te doen. Ideaal, toch?

Simpele kimchi van Chinese kool (Baechu kimchi)

Simpele kimchi van Chinese kool (Baechu kimchi)

Heb je zin om een keer Koreaanse kimchi te maken? Maar heb je geen zin om een ingewikkeld recept te volgen dat vol staat met exotische ingrediënten? Dan is dit simpele recept voor Koreaanse kimchi van Chinese kool iets voor jou! Voor dit recept heb je maar elf ingrediënten nodig, inclusief water, suiker en zeezout. Voor slechts één ingrediënt, gochugaru, zou je langs een toko moeten gaan. Als dat echter geen mogelijkheid is of je kunt het ingrediënt niet vinden, dan bied ik er een simpele vervanging voor.