Boeuf bourguignon (Rundvlees met rode wijn, wortelen en champignons)
Dit is een recept voor de bekende Franse stoofschotel met o.a. rundvlees, rode wijn en champignons genaamd ‘boeuf bourguignon’. Bij gebrek aan rauwe zilvervliesuitjes heb ik hele kleine sjalotjes gebruikt; probeer deze ook te vinden. Je zou eventueel ook een pot met ingemaakte zilvervliesuitjes kunnen gebruiken die je eerst goed uit laat lekken. Houd dan ongeveer 200 gram uitgelekte zilvervliesuitjes aan (of meer, naar smaak). Overigens kun je best variëren met de kruiden die je gebruikt; beschouw die van mij als een richtlijn.
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
150minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
150minuten
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Bouquet garni
Instructies
  1. Verhit een klein beetje olijfolie in een diepe steelpan of hapjespan en bak de spekblokjes 4 minuten op hoog vuur. Schep de spekblokjes vervolgens voorzichtig uit de pan en laat daarbij zoveel mogelijk vet in de pan zitten. Houd de spekblokjes apart.
  2. Bak het in grote stukken gesneden vlees 4 minuten op hoog vuur aan in de pan (totdat het een beetje goudbruin begint te worden). Schep het vlees vervolgens uit de pan en houd het even apart. Bak het vlees eventueel in porties als je pan niet zo groot is.
  3. Voeg de fijngehakte knoflook en het gesnipperde witte uitje toe aan de pan en fruit deze op middelmatig vuur gedurende 3 minuten. Voeg de wortels toe, zet het vuur hoog en bak deze 2 minuten onder voortdurend omscheppen.
  4. Voeg het vlees weer toe en schep alles goed door elkaar. Voeg ook de tomatenpuree toe en schep dit wederom door elkaar. Voeg nu alle wijn toe en net zoveel runderbouillon totdat alles onderstaat (waarschijnlijk zo’n 200 ml). Voeg ook de bouquet garni toe (die kruiden bij elkaar geknoopt met een keukentouwtje). Als je geen keukentouw hebt, dan kun je de kruiden er ook los in doen of eerst fijn snijden en dan toevoegen.
  5. Breng de boeuf bourguignon aan de kook en laat het met een deksel op de pan gedurende 1 uur en 3 kwartier zachtjes pruttelen voordat je verder gaat met het recept.
  6. Als je op de 1 uur en 3 kwartier zit, dan kun je met de bereiding van de sjalotjes (of zilvervliesuitjes) en de champignons beginnen. (Terwijl de boeuf bourguignon rustig verder pruttelt.) Maak daarvoor de sjalotjes schoon of spoel zilvervliesuitjes goed af. Laat kleine champignons heel, snijd grotere champignons door de helft en hele grote champignons in vieren.
  7. Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Bak eerst de sjalotjes (of zilvervliesuitjes) 5 minuten. Voeg dan de champignons toe en bak deze nog 5 minuten mee onder voortdurend omscheppen. Voeg ondertussen wat zwarte peper en optioneel wat zeezout toe aan de champignons en sjalotjes. Indien nodig kun je tussentijds nog wat extra boter toevoegen. Verdeel tot slot 100 ml runderbouillon over de ingrediënten en laat deze 1 minuut inkoken.
  8. Doe de sjalotjes en de champignons bij de boeuf bourguignon en laat ze 15 minuten meekoken nadat je alles voorzichtig hebt om geschept. Voeg ook de bacon toe die je inmiddels al twee uur achter de hand houdt. Voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe. Heb je niet het idee dat het vlees binnen 15 minuten helemaal gaar is? Wacht dan nog even met het toevoegen van de sjalotjes en champignons totdat het vlees bijna klaar is. Als je deze te lang meekookt, dan vallen de sjalotjes namelijk uit elkaar en verliezen de champignons hun bite (dat laatste is minder erg dan dat eerste).
  9. Serveer de boeuf bourguignon met de gewenste bijgerechten. Als je de saus te dun vindt, dan zou je deze eerst kunnen verdikken met wat maizena, roux of aardappelzetmeel. Ik vond dat zelf niet nodig.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Wat vind je van dit recept?
[Gemiddelde score: 2]

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!