Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook

Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook | Gewoon een foodblog!

Heb je zin in een simpele soep met patisson? En vind je prei en de smaak van witte wijn lekker? Dan is dit recept voor een patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook waarschijnlijk wel iets voor jou. Deze soep:

  • Zou ook goed smaken met oregano, tijm of rozemarijn i.pv. bieslook
  • Staat binnen drie kwartier tot een uurtje op tafel
  • Kan uitstekend voor meerdere dagen gemaakt worden
  • Is geschikt als maaltijdsoep
  • Zou eventueel ook met andere groenten gemaakt kunnen worden
  • Is geheel lactose- en glutenvrij en gemaakt van plantaardige ingrediënten
  • Tenzij je er een gegratineerd broodje bij serveert zoals ik

Over de patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook

Enkele weken geleden vroeg mijn moeder mij of ik iets met pompoen wilde doen. Die had zij namelijk gekregen van een collega van haar, vers uit de groentetuin. Daar zeg ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen! Ik had echter verwacht een oranje pompoen te krijgen. Daarentegen was de foto die ik daarna doorgestuurd kreeg was van een wit schotelvormig pompoentje. Uh, die kende ik nog niet. Na een korte zoektocht op Google kwam ik erachter dat het een patisson was. Maar wat moest ik daar eens mee gaan maken? Na even gegoogled te hebben zag ik dat deze pompen geschikt was om te vullen, maar ook om er een patissonsoep van te maken. Een gevulde patisson maken leek mij wel een keer leuk en dat was dan ook mijn intentie.

Soep van patisson met prei | Gewooneenfoodblog.nl

De soep met patisson en prei; een twist op Franse aardappel-preisoep

Na een paar weken lag de patisson nog steeds op een plank. Om één of andere reden had ik niet echt zin om die pompoen te vullen. Omdat ik nog een prei over had van de kip-kerrie ovenschotel moest ik daar wat mee doen. Het idee van een patisson-preisoep stond mij wel aan. Ik had namelijk vorig jaar een keer een Franse preisoep met aardappelen gemaakt, alleen die veel een beetje tegen. Ik had daar iets te weinig smaakmakers aan toegevoegd. Wellicht dat ik iets soortgelijks – maar dan wel smaakvol – kon maken met de patisson in plaats van aardappelen.

Soep van patisson met prei maken | Gewooneenfoodblog.nl

Het uiteindelijke resultaat: Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook

Vervolgens had ik een stukje rauwe patisson geproefd en dat had eigenlijk niet zoveel smaak. Ik vond het een beetje op courgette lijken. (Ook een saaie groente.) Tijdens het uitschrijven van dit recept kwam ik er toevallig achter dat een patisson eigenlijk helemaal geen pompoen is, maar dat het “de witte, platte, stervormige vrucht van een courgette-plant” is. Dat verklaart een hoop.

Anyway. De soep met patisson zou dus zijn smaak van andere ingrediënten moeten krijgen, waarbij de patisson meer als opvulling diende. Natuurlijk zit er genoeg smaak aan prei, maar ik wilde er nog wat andere sterke smaken aan toevoegen. Een riante hoeveelheid knoflook was een gegeven en ook Dijon mosterd schoot mij direct te binnen.

Patissonsoep met prei maken | Gewooneenfoodblog.nl

Aangezien ik een plantje bieslook had staan waar ik niets mee deed en die al een beetje aan het verdorren was, leek het mij een prima plan om ook daar wat van te gebruiken. Uiteindelijk heb ik nog gekozen voor een redelijk hoeveelheid witte wijn om de preisoep met patisson een frisse ondertoon te geven. Bovendien leek witte wijn mij wel toepasselijk bij de Franse draai die ik aan deze preisoep wilde geven.

(Tot mijn verbazing vond ik de soep, nadat ik deze gepureerd had, eigenlijk al goed smaken zonder Dijon mosterd. Deze heb ik dus achterwege gelaten.)

Patissonsoep met prei maken | Gewoon een foodblog!

Lactosevrije, glutenvrije en vegan patissonsoep

Ik wilde er een romige soep van maken die geschikt was voor veganisten en mensen met een lactose-intolerantie. De Plus had echter geen sojaroom, dus toen had ik toch maar een beetje normale kookroom in huis gehaald. Uiteindelijk vond ik de soep met patisson en prei echter al romig genoeg zonder die room te hoeven gebruiken. Dát was nog eens een meevaller. Nu moet ik echter wel iets verzinnen om met die room te maken voordat deze over datum is. Nou ja, dan heb ik gelijk al een basisingrediënt voor een volgend recept. Alleen nog even bedenken wat dat dan voor een recept gaat worden.

Soep met patisson en prei maken | Gewooneenfoodblog.nl

Patissonsoep met gegratineerde kaasbroodjes

Oké, de patissonsoep met prei is in de basis glutenvrij, lactosevrij en geschikt voor vegans. Aangezien ik zelf echter geen coeliakie of lactose-intolerantie heb, noch vegan ben, leek het mij wel lekker om er gegratineerde kaasbroodjes bij te serveren. Deze zijn natuurlijk typisch iets voor bij een Franse uiensoep. Daarom leek het mij wel toepasselijk om ze ook bij deze patissonsoep met prei te serveren. Ook deze soep heeft immers Franse roots. Die combinatie smaakte prima! Ik kan je dan ook adviseren om dit ook te doen. Tenminste, als je de oven toch al aan hebt staan om stokbrood af te bakken voor bij de soep. Dan is het een kleine moeite om even een paar plakjes te beleggen met geraspte kaas en deze een minuut of twee terug in de oven te zetten zodat de kaas kan smelten.

Patisson-preisoep met gegratineerde kaasbroodjes | Gewooneenfoodblog.nl

Eventuele vervangingen voor de patisson

Een patisson is wat dat betreft niet zo makkelijk verkrijgbaar. In tegenstelling tot andere pompoenen of courgettes is het niet iets wat normaal in een supermarkt verkrijgbaar is. Mocht je bij dit recept zijn beland zonder een patisson in huis te hebben, en de soep willen maken, dan kan dat een probleem zijn. Ik ga er echter vanuit dat de soep ook met andere groenten gemaakt zou kunnen worden. Het enige dat in dat geval anders kan zijn, is de toevoeging van de hoeveelheid groentebouillon nadat je de soep gepureerd hebt.

Ik kan mij zo voorstellen dat de soep bijvoorbeeld met courgette in plaats van patisson gemaakt kan worden. Aangezien een courgette echter al van zichzelf al wat water bevat, zou er misschien wat minder groentebouillon nodig zijn om de soep de gewenste dikte te geven. Aardappel in plaats van patisson zou ook een mogelijkheid zijn. De soep is immers gebaseerd op een aardappel-preisoep. Aardappelen hebben echter een hoog zetmeelgehalte. Ik kan mij voorstellen dat de soep daarom juist wat aan de dikke kant zou zijn als je dezelfde hoeveelheid groentebouillon gebruikt. De soep vereist in dat geval wat meer  groentebouillon (of water) dan aangegeven staat in het recept.

Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook | Gewooneenfoodblog.nl

Recept patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook

Benodigdheden:

Heb je nog geen goede foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor (met blender).

Recept Afdrukken
Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook
Dit is een recept voor een soep van patisson met prei, witte wijn en bieslook. De soep is bedoeld als maaltijdsoep voor twee personen, maar je zou de soep ook als voorgerecht kunnen serveren voor meerdere personen. In plaats van bieslook zou je bijvoorbeeld ook naar smaak een ander kruid kunnen toevoegen zoals tijm, oregano of rozemarijn. Deze kun je - in tegenstelling tot de bieslook in dit recept - prima meekoken met de patisson en prei.
Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner, Lunch, Voorgerecht
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 45-60 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner, Lunch, Voorgerecht
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 45-60 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Schil de patisson, verwijder de pitjes en snijd de patisson in blokjes. Was de prei en snijd deze in (halve) ringen. Hak de knoflook fijn en snipper de witte uien.
  2. Verhit een scheut olijfolie op middelmatig vuur in een hoge soeppan. Fruit de gesnipperde uien gedurende 5 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit deze 3 minuten mee. Doe vervolgens de prei erbij en bak deze een minuut of 6 terwijl je de groenten regelmatig omschept.
  3. Voeg de wijn toe en laat deze 2 minuutjes zachtjes koken. Doe dan de patisson, de groentebouillon en het laurierblaadje erbij. Breng de soep aan de kook en kook de soep op laag vuur gedurende 15 a 20 minuten (totdat de patisson zacht is; dat ligt aan de grootte van de blokjes waarin je 'm hebt gesneden).
  4. Haal het laurierblaadje eruit, schep de gekookte groenten in een blender of keukenmachine en pureer de groente. Afhankelijk van de grootte van je keukenmachine of blender zul je dit misschien in 2 porties moeten doen. Eventueel zou je ook een staafmixer kunnen gebruiken.
  5. Voeg vervolgens de bouillon waarin de groenten gekookt hebben toe totdat de gewenste dikte van de soep is bereikt. Indien er te veel bouillon verdampt is waardoor de soep nog erg dik is, dan kun je er nog wat water aan toevoegen om de soep te verdunnen.
  6. Schenk de soep terug in de pan en zet 'm weer op een laag vuurtje. Hak de bieslook fijn, voeg deze toe aan de soep en meng alles goed door elkaar. Doe dit eventueel beetje bij beetje totdat de soep naar jouw mening genoeg naar bieslook smaakt.
  7. Breng de soep tot slot op smaak met (een flinke hoeveelheid) zwarte peper en wellicht een beetje zout. Indien je van pittig houdt, dan zou je er ook nog wat rode pepervlokken doorheen kunnen strooien. Schenk de soep in het benodigde aantal kommetjes en garneer met wat extra bieslook, zwarte peper en eventueel een plakje stokbrood gegratineerd met kaas.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *