Arabische aubergineschotel met kikkererwten en tomaten
Dit is een simpel gerecht voor een aubergineschotel met kikkererwten en tomaten. Heb je geen harissa, paprikapuree of granaatappel melasse in huis? Dan kun je deze weglaten; het gerecht zal nog steeds prima smaken. Indien gewenst kun je de tomatensaus verder op smaak brengen met specerijen zoals kaneel, gemalen komijnzaad en nootmuskaat. Heb je zin in vlees? Voeg dan wat gehakt toe aan de tomatensaus.
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Bereiding aubergine
Bereiding kikkererwten en tomatensaus
Aubergineschotel afmaken
Instructies
Bereiding aubergine
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil met een dunschiller optioneel stroken van de aubergine zodat je een langwerpig streeppatroon krijgt (alleen voor het visuele effect, heeft verder geen toegevoegde waarde). Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd deze stukken nog twee- of driemaal in de lengte doormidden zodat je een aantal dunne stukken aubergine overhoudt. Halveer deze stukken tot slot zodat je kleinere stukjes krijgt.
  2. Strooi de komijnzaad over de stukjes aubergine en voeg de olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar en spreid de aubergine uit over een bakplaat. Zet de aubergine twintig minuten in de voorverwarmde oven (en draai deze na tien minuten om). Check de aubergine eventueel na een kwartiertje zodat deze niet verbrandt. Zijn de stukjes na twintig minuten nog niet helemaal goudbruin? Laat ze dan nog iets langer in de oven staan.
Bereiding kikkererwten en tomatensaus
  1. Maak ondertussen de saus. Spoel daarvoor de kikkererwten af onder de kraan en houd deze apart. Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen en hak de teentjes knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes (of gebruik ongeveer 80 gram p.p. tomatenblokjes uit blik). Verhit een laagje olijfolie in een pan op matig vuur. Bak de sjalotjes en de knoflook onder voortdurend roeren gedurende drie minuten. Voeg de tomaten en kikkererwten toe, zet het vuur hoog en bak deze ingrediënten zes minuten onder voortdurend roeren.
  2. Voeg de tomatenpuree, milde paprikapuree, harissa, granaatappel melasse en het water toe toe en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur laag, dek de pan af met een deksel en laat de tomatensaus met kikkererwten zachtjes pruttelen totdat de aubergine gaar is die in de oven zit (vanaf dit punt waarschijnlijk nog +- tien minuten). Wordt de saus een beetje droog? Voeg dan nog wat water toe. Breng de saus tot slot op smaak met peper en wat zout.
Aubergineschotel afmaken
  1. Voeg de aubergine stukjes aubergine toe aan de tomatensaus met kikkererwten en roer alles voorzichtig door elkaar. Laat de aubergineschotel nog twee minuten zachtjes pruttelen alvorens er wat verse citroensap overheen te doen. Strooi tot slot een royale hoeveelheid fijngehakte bladpeterselie en een beetje fijngesneden munt over de aubergineschotel en serveer deze warm of op kamertemperatuur.
Notities

Serveer de aubergineschotel met kikkererwten en tomaten bijvoorbeeld met:

  • Couscous, bulgur of rijst
  • Turks of Arabisch brood
  • Tzatziki of yoghurt die je op smaak brengt met knoflook

Op de foto’s zie je een simpele couscoussalade met spinazie, bladpeterselie en munt. Deze is op smaak gebracht met extra vierge olijfolie en wat granaatappelmelasse.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!