Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon
Dit is een recept voor een simpele Franse kip fricassee met champignons, wortelen, bleekselderij en dragon. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met rijst of gekookte aardappelen. Serveer je het gerecht met iets wat als smeuïg is van zichzelf (zoals aardappelpuree)? Dan is het misschien niet nodig om de hoeveelheid saus te maken die je krijgt als je dit recept aanhoudt. Gebruik in dat geval gewoon wat minder kippenbouillon en voeg eventueel ook wat minder Griekse yoghurt toe.
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
25minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
25minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Kruid de kip met zwarte peper en een klein beetje zout. Verhit een laagje olijfolie of een andere olie naar keuze in een hoge pan. Doe de stukken kip erin en bak deze rondom aan totdat de kip een goudbruin kleurtje begint te krijgen (+- 5 minuten). Haal de kip uit de pan en laat deze uitlekken op een keukenpapiertje.
  2. Zet het vuur lager. Voeg de in ringen gesneden sjalotjes en de fijngehakte knoflook toe aan de pan. Voeg – indien nodig – nog wat extra olijfolie toe. Bak deze ingrediënten 2,5 minuten onder voortdurend roeren zodat de sjalotjes een beetje glazig worden. Schraap ondertussen eventuele achterblijfsels van de gebakken kip van de bodem van de pan.
  3. Zet het vuur hoger. Voeg de in kwarten gesneden champignons toe aan de pan, evenals de in plakjes gesneden wortels en bleekselderij. Strooi eventueel wat zwarte peper en een klein beetje zout over de groenten. Bak deze ingrediënten 2,5 minuten onder voortdurend roeren. Leg vervolgens de kip bovenop de andere ingrediënten.
  4. Voeg de witte wijn toe en breng de witte wijn aan de kook. Laat de witte wijn een minuut of 5 koken zodat deze met ongeveer 50% reduceert. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en breng deze aan de kook. Zet het vuur iets lager zodat de bouillon net tegen de kook aan zit en laat het gerecht 7,5 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Rits de blaadjes dragon van de steeltjes en hak de blaadjes iets kleiner. De steeltjes heb je niet nodig. Voeg de dragon toe aan het gerecht. Begin eventueel met een klein deel van de aangegeven dragon, want de smaak kan snel overheersen. Voeg daarna de Griekse yoghurt toe, roer alles goed door elkaar en laat de kip fricassee nog een minuutje pruttelen. Heb je niet alle dragon in één keer toegevoegd? Dan is dit het moment om het gerecht te proeven en te bepalen of je vindt dat het gerecht meer dragon nodig heeft.
  6. Maak ondertussen een papje van de maïzena door deze te vermengen met eenzelfde hoeveelheid water. Voeg de maïzena toe aan de fricassee, roer alles goed door elkaar en laat het gerecht nog een laatste minuut zachtjes koken. De hoeveelheid maïzena die je dient te gebruiken is afhankelijk van hoeveel vocht er nog in je kip fricassee zit (en hoe dik je de saus wilt hebben). Dat kan dus afwijken van de aangegeven hoeveelheid in het recept. Serveer het gerecht direct met rijst, aardappelen of iets anders.
Notities
  • In een klassieke kip fricassee wordt de kip niet eerst gebakken zodat deze helemaal blank blijft en gaar je de kip enkel in de wijn en de bouillon. Dit kun je dus ook doen. Laat het gerecht dan langer pruttelen aangezien de kip de eerste garing (van het bakken) niet krijgt.
  • In plaats van maïzena kun je natuurlijk ook aardappelzetmeel gebruiken.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!