Rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen
Dit is een simpel recept voor een rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen. In plaats van hamlappen zou je bijvoorbeeld ook bacon of gehakt kunnen opbakken en dat door de gegaarde rode kool kunnen doen. In het recept worden de zoete aardappelen voor de puree in de oven gegaard, maar je kunt deze ook twintig minuten koken (of totdat ze gaar zijn). Ik heb zoete aardappelen met een paarse schil gebruikt (die zijn wit van binnen in plaats van oranje); je kunt echter ook de zoete aardappelen met een bruine schil gebruiken. Je krijgt dan een oranje puree, wat eigenlijk mooier is.
Porties Prep Tijd
2personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50minuten 20minuten
Porties Prep Tijd
2personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50minuten 20minuten
Ingrediënten
Rode kool met hamlappen
Puree van zoete aardappelen
Instructies
Puree van zoete aardappelen
  1. Verwarm de oven voor op tweehonderd graden. Schil de zoete aardappel en snijd deze in grote stukken. Bestrooi de zoete aardappelen met wat zeezout en zwarte peper. Druppel er wat olijfolie overheen en hussel alles door elkaar. Doe de zoete aardappelen in een ovenschaal, dek deze af met aluminiumfolie en schuif de schaal in de oven. Rooster de zoete aardappelen totdat ze gaar zijn (+- dertig minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken). Laat de oven aanstaan voor de ovenschotel.
  2. Stamp de gegaarde zoete aardappelen fijn met een aardappelstamper of vork en voeg net zoveel boter en melk toe totdat de puree de gewenste textuur heeft (ik had twee eetlepels boter en drie eetlepels melk gebruikt). Breng de puree op smaak met zwarte peper en zeezout, indien nodig. Eventueel zou je zoiets als mosterd toe kunnen voegen als je dat lekker vindt. Bewaar de puree van zoete aardappelen totdat de rode kool klaar is.
Hamlappen en rode kool
  1. Snijd ondertussen de hamlappen in blokjes, snijd de rode kool in dunne reepjes, hak de knoflook fijn en snipper de ui.
  2. Verhit een laagje olie in een pan waarvan je de deksel hebt. Bak de gesneden hamlappen op hoog vuur een minuut of drie (of totdat ze een kleurtje krijgen). Zet het vuur laag en voeg de knoflook en de rode ui. Bak deze twee minuten mee. Voeg vervolgens de rode kool, het laurierblaadje, de rode wijn, de runderbouillon en de balsamicoazijn toe. Breng het met een deksel op de pan aan de kook, draai het vuur lager zodat het net tegen het kookpunt aanzit en laat de rode kool ongeveer veertig minuten a drie kwartier zachtjes koken. Voeg tien minuten voor het einde de gesneden appel en de gedroogde tijm toe. Check tussendoor of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg eventueel water toe indien nodig (zal denk ik niet het geval zijn). Zit er juist nog erg veel vocht in tegen de tijd dat je de appel toevoegt? Haal dan het deksel van de pan zodat het vocht kan ontsnappen en inkookt.
Ovenschotel afmaken
  1. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Voeg de gegaarde hamlappen en rode kool toe. Spreid de puree van zoete aardappelen eroverheen. Eventueel zou je er wat broodkruim of kaas overheen kunnen doen. Zet de ovenschotel een minuut of vijftien a twintig in de oven.
  2. Bon appétit.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Wat vind je van dit recept?
[Gemiddelde score: 4]

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!