Aubergine ovenschotel (Melanzane alla Parmigiana)

Aubergine ovenschotel (Melanzane alla Parmigiana) | Gewoon een foodblog!

Houd je van aubergine? En heb je zin in een heerlijke, glutenvrije Italiaanse ovenschotel met tomatensaus en een flinke hoeveelheid kaas? Dan is dit Melanzane alla Parmigiana recept iets voor jou!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana (ook wel geschreven als Parmigiana di Melanzane) is een simpele Italiaanse ovenschotel met aubergines in de hoofdrol. Het bestaat uit laagjes tomatensaus, plakjes aubergine en kaas. Het gerecht deed mij in eerste instantie een klein beetje denken aan een lasagne. Maar dat komt eigenlijk alleen maar doordat het ook een Italiaanse ovenschotel is met tomatensaus en flink wat kaas. Daar houdt de vergelijking ook wel op. Deze ovenschotel met aubergine is namelijk makkelijker te maken, sneller klaar en glutenvrij doordat er geen pasta in zit. Afhankelijk van de kaas die je gebruikt kun je een vegetarische Melanzane alla Parmigiana maken.

Aubergine ovenschotel (Melanzane alla Parmigiana) | Gewoon een foodblog!

Melanzane alla Parmigiana per se met Parmezaanse kaas?

Gezien de naam van dit gerecht, en dan met name derde woord Parmigiana, zou je denken dat het gerecht gemaakt hoort te worden met Parmigiano-Reggiano (oftewel: Parmezaanse kaas). Over de oorsprong van de naam verschillen de mening echter en sommigen beargumenteren dat ‘Parmigiana’ niet slaat op Parmezaanse kaas maar op het Siciliaanse woord palmigiana. Palmigiana betekent zoiets als louvreluiken (zonweringen met lamellen) en in de context van dit gerecht zou het slaan op de verschillende laagjes waarmee je de ovenschotel opbouwt.

Bottom line: ook zonder Parmezaanse kaas kun je een Melanzane alla Parmigiana maken en het gerecht nog steeds die naam geven. Zelf heb ik gekozen voor een combinatie van zachte mozzarella en Grana Padano. In plaats van de goedkopere Grana Padano zou je natuurlijk zelf wel gewoon Parmezaanse kaas of bijvoorbeeld een vegetarisch alternatief kunnen kiezen. Alleen mozzarella zou ook kunnen – de ovenschotel is dan nog steeds heerlijk, alleen het mist het wel het zoutige dat je van een Grana Padano of Parmezaanse kaas krijgt. Je zou de ovenschotel eventueel ook zonder mozzarella kunnen maken. De keuzes die je allemaal wel niet kunt maken! Of je volgt gewoon precies mijn recept, dan hoef je er niet verder over na te denken.

Bereiding Melanzane alla Parmigiana

Er zijn verschillende manieren om Melanzane alla Parmigiana te bereiden. Het verschil zit ‘m dan voornamelijk in de manier waarop je de aubergine bereidt voordat je de ovenschotel samenstelt. Je kunt de plakjes gesneden aubergine bijvoorbeeld grillen in een grillpan met heel weinig olie, bakken in een pannetje met een laagje olie, of frituren. In dat laatste geval kun je de plakjes aubergine ook eerst in de bloem of in een beslagje dopen voordat je ze frituurt. Ik kies voor de meest simpele – en toevallig ook wel de meest gezonde – manier, namelijk voor het grillen van de aubergine.

Mlanzane alla Parmigiana | Gewoon een foodblog!

In het recept onderaan deze blog vind je de precieze bereiding. Toch even ter info tussendoor: als je de tomatensaus hebt gemaakt, de aubergines hebt gegrild en de kazen hebt geraspt/ gesneden kun je de glutenvrije aubergine ovenschotel opbouwen. Vet de ovenschotel die je gebruikt in met wat olijfolie en leg onderop een laagje tomatensaus. Leg daarbovenop de gegrilde aubergine, gevolgd door de mozzarella en de Grana Padano (of Parmezaanse kaas). Leg daar een laagje plakjes aubergine op, gevolgd door de tomatensaus en daarna de kazen. Ga zo door (dus opeenvolgend met laagjes aubergine, tomatensaus en kaas) totdat de ingrediënten op zijn. Eindig met de tomatensaus en de kaas.

Helaas was de ovenschotel die ik dit keer gebruikte bij nader inzien iets te groot, waardoor de Melanzane alla Parmigiana op de foto’s vrij plat is. Spijtig, maar ik had geen zin om alles over te brengen naar een andere ovenschaal (dat zou ook zo’n geklieder zijn geworden) . Mocht ik het in de toekomst nog een keer maken én eraan denken om er dan foto’s van te maken die het gerecht meer eer aandoen, dan wordt deze post geüpdatet. 

Warm, lauwwarm of koud? Met deze aubergine ovenschotel kan het allemaal

Zoals met wel meer Italiaanse gerechten het geval is, is Melanzane alla Parmigiana niet eens het lekkerst wanneer het gerecht nog gloeiend heet is. Laat ‘m daarom in ieder geval eventjes afkoelen voordat je de ovenschotel serveert (áls je kunt wachten). De smaken komen dan beter tot hun recht. Soms wordt dit gerecht zelfs koud gegeten! Ook zijn eventuele restjes de volgende dag prima op te warmen. Sommige koks adviseren zelfs om het gerecht een dag van tevoren maken en de volgende dag kort op te warmen in de oven. Daardoor zouden de smaken beter zijn ontwikkeld of zoiets dergelijks. Mij smaakte de Melanzane alla Parmigiana de volgende dag, lauwwarm, minstens even goed als de eerste dag waarop ik ‘m warm had gegeten in ieder geval!

Glutenvrije aubergine ovenschotel | Gewoon een foodblog!
Buon appetito!

Italiaanse aubergine ovenschotel recept

Benodigdheden:

Recept Afdrukken
Aubergine ovenschotel (Melanzane alla Parmigiana)
In dit recept staan twee aubergines aangegeven. Ik had echter twee redelijk kleine aubergines (het Albert Heijn formaat) gebruikt. Mocht je grotere aubergines hebben, dan klopt de verhouding ten opzichte van tomatensaus en de kaas niet meer. Reken daarom gewoon op iets van zo'n 250 gram aubergine per persoon. Btw: als je elke laag van de ovenschoten geheel wilt bedekken met mozzarella dan zul je waarschijnlijk meer mozzarella nodig hebben dan in het recept wordt aangegeven. Zelf heb ik de mozzarella steeds her en der verspreid tussen de Grana Padano en dan heb je aan deze hoeveelheid genoeg.
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Italiaans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Italiaans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter dik. Dit kan natuurlijk met een scherp mes, maar een mandoline is er uitermate geschikt voor. Leg de plakken aubergine vervolgens in een vergiet en strooi wat zout op elk plakje aubergine. Het zout onttrekt vocht aan de aubergine en zorgt ervoor dat de aubergine minder bitter wordt. Zet iets zwaars op de plakjes aubergine, zoals een pan gevuld met water, zodat de plakjes goed op elkaar gedrukt worden en het zout z'n werk kan doen. Laat dit een half uurtje staan. Spoel de plakjes aubergine vervolgens af met koud water en dep ze goed droog.
  2. Ondertussen kun je de tomatensaus alvast maken. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Verwarm de olijfolie in een steelpan en fruit het gesnipperde uitje zo'n drie minuten op laag vuur. Voeg de knoflook toe, de oregano en de cayenne peper (optioneel) toe en bak deze ingrediënten ook ongeveer drie minuten mee. Schuif de ingrediënten een beetje aan de kant en voeg de tomatenpuree toe. Bak de tomatenpuree een minuut en roer het ui-knoflookmengsel erdoorheen. Voeg tot slot de tomatenblokjes uit blik toe en laat de tomatensaus op laag vuur met een deksel op de pan twintig minuten zachtjes pruttelen (of totdat de aubergines klaar zijn voor gebruik). Zet de tomatensaus vervolgens op een sudderplaatje zodat de saus warm blijft (of zet het vuur uit en laat de deksel op de pan). Als je wilt, dan kun je een staafmixer gebruiken om een gladde tomatensaus te maken. Zelf heb ik alleen de grotere blokjes tomaat die nog heel waren met een vork een beetje geprakt zodat de saus een beetje structuur behoudt.
  3. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden en zet de grillpan op middelhoog vuur. Druppel een klein beetje olijfolie over de plakjes aubergine of gebruik een keukenkwastje om de plakjes licht te bestrijken met olijfolie. Grill de plakjes aubergine zo'n twee minuten per kant (of totdat de aubergines gaar zijn en grillstrepen hebben). Waarschijnlijk zal je dit in beurten moeten doen. Leg de plakjes die gegrild zijn op een keukenpapiertje zodat ze uit kunnen lekken.
  4. Rasp de Grana Padano, Parmezaanse kaas of de vegetarische variant zo fijn mogelijk met een kaasrasp. Snijd de mozzarella in flinterdunne plakjes.
  5. Vet de ovenschotel die je gebruikt in met wat olijfolie. Leg onderop een dun laagje tomatensaus. Leg daarbovenop de gegrilde aubergine, gevolgd door een beetje mozzarella en een dun laagje Grana Padano (of Parmezaanse kaas). Leg daar een laagje plakjes aubergine op, gevolgd door de tomatensaus en daarna de kazen. Ga zo door (dus opeenvolgend met laagjes aubergine, tomatensaus en kaas) totdat de ingrediënten op zijn. Eindig met de tomatensaus en de kaas.
  6. Zet de Melanzane alla Parmigiana voor een minuut of 25 a 30 in de oven. Check het gerecht af en toe nadat het 20 minuten in de oven heeft gestaan zodat de bovenste laag niet verbrandt. Haal de Melanzane alla Parmigiana uit de oven, laat het iets afkoelen totdat het warm in plaats van heet is en bestrooi met verse basilicum. Serveer er eventueel een simpele salade bij.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *