Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos

Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos | Gewooneenfoodblog.nl

Wil je een simpele en enigszins gezonde crumble maken? En vind je zowel nectarines als rood fruit lekker? Dan is dit recept voor een nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos iets voor jou! Dit recept:

  • Bevat minder suiker dan de gemiddelde crumble
  • Bevat minder vet dan de gemiddelde crumble
  • Is glutenvrij indien je gecertificeerd glutenvrij havermout gebruikt
  • Bevat kokosolie in plaats van boter en is daardoor geschikt voor vegans
  • Kan ook met allerlei andere soorten fruit gemaakt worden
  • Is lekker als tussendoortje, dessert en zelfs ontbijt

Over de nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos

Het idee van een crumble recept spookte al langer door mijn hoofd. Ik had echter nooit zin om eraan te beginnen. Vorig weekend was ik daarentegen een keer uitzonderlijk vroeg wakker op zaterdag en bedacht ik mij dat ik eindelijk ruimschoots de tijd had om zo’n ding te maken. Zo geschiedde.

De versie die ik toen had gemaakt bevatte alleen rood fruit (uit de diepvries), omdat dat het enige was dat ik in huis had. Op zich smaakte de crumble al prima. Toen het gerecht nog warm was. De volgende dag merkte ik echter dat het fruit nog ontzettend zuur was. (Dat krijg je als je bijna geen suiker toevoegt omdat je een ‘gezonde’ crumble wilt maken.

De daaropvolgende week waren perziken en nectarines in de aanbieding bij de Plus en bedacht ik mij dat die al zoeter smaken dan het rode fruit dat in de zak met bevroren zomerfruit van de AH zit. (Vooral die kleine besjes die in die zakken in overvloed aanwezig zijn smaken behoorlijk zuur.) Door nectarines toe te voegen zou de vulling van de crumble dus al zoeter smaken zónder dat ik veel extra suiker hoefde toe te voegen. Yes! Zodoende was het idee voor deze nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos geboren.

Overigens kun je de nectarines in dit recept prima vervangen door perziken als je dat lekkerder vindt. Ik heb alleen maar voor nectarines gekozen omdat ik geen zin had om die perziken te schillen.

Crumble maken met nectarines en zomerfruit | Gewooneenfoodblog.nl
Snijd de nectarines in dunne plakjes en meng deze door wat verse of bevroren rode vruchten

Crumble of crisp?

Hoewel ik dit recept de naam ‘crumble’ heb gegeven is het eigenlijk een ‘crisp’. Zodra er namelijk havermout in de crumble verwerkt wordt, wordt de topping ook wel een crisp genoemd. De havermoutvlokken worden namelijk krokant (crispy) in de oven. Dat is minder het geval wanneer de topping enkel bloem bevat.

… Hm, misschien had ik het recept maar gewoon ‘nectarine zomerfruit krokantje met haver en kokos’ moeten noemen. Of zo iets dergelijks. De blog is immers in het Nederlands.

Crumble maken met nectarines en zomerfruit | Gewoon een foodblog!
Meng wat kokosbloesemsuiker, kaneel en maizena door het fruit

Oh ja: het bevatte minder suiker en minder vet dan gemiddeld

Bij de eerste versie met alleen rood fruit merkte ik dat de topping niet heel erg kruimelig was. De havermout was namelijk niet zo goed aan elkaar gehecht als dat had gemoeten. Daarna kwam ik erachter dat je – bij een gemiddelde crumble – ongeveer eenzelfde hoeveelheid vet en bloem of havermout dient te gebruiken. Met die 2,5 eetlepel kokosolie op 120 gram havermout die ik had gebruikt kwam ik daar niet echt bij in de buurt.

De topping van deze nectarine zomerfruit crumble is echter wel lekker kruimelig (én knapperig). Op een forum had iemand ook een probleem met de topping en tussen alle tips die gegeven werden las ik dat het helpt om water toe te voegen. Dat werkt inderdaad! Overigens heb ik er tevens wat agavesiroop aan toegevoegd; ik dacht dat dat misschien ook zou helpen. Uiteindelijk bevat deze knapperige kruimellaag dan ook 3 eetlepels water, 3 eetlepels kokosolie en 1 eetlepel agavesiroop op 120 gram havermout en 20 gram kokossnippers. Oh ja, en een theelepel kaneel plus een snufje zeezout.

Crumble maken met nectarines en rode vruchten | Gewooneenfoodblog.nl
Doe de vulling vervolgens in een ovenschaal en ga verder met de topping van de crumble

Nectarine zomerfruit crumble: warm of koud?

Je kunt nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos zowel warm als koud eten. Om één of andere reden vond ik die versie met alleen rood fruit warm lekkerder, maar deze versie met nectarines erbij smaakt mij koud beter. Het is maar net wat je lekker vindt. Je kunt het gerecht in ieder geval prima eerder op de dag klaarmaken en pas later serveren.

Wat de nectarine zomerfruit crumble overigens nóg lekkerder maakt is een flinke dot plantaardige yoghurt of kwark erbij. Een bolletje vanille-ijs of kokosijs zou natuurlijk ook een mogelijkheid zijn, mocht je zin hebben in iets wat meer decadents.

Topping voor de crumble | Gewooneenfoodblog.nl
Meng alle ingrediënten voor de crumble door elkaar (havermout, havermeel, kokos, kaneel, agavesiroop, kokosolie, een snufje zout en water)

 

Nectarine zomerfruit crumble als ontbijt?

Heb je zin in een zoet ontbijtje? Dan is de nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos best geschikt. Je zou het namelijk bijna een verantwoord ontbijt kunnen noemen. Als je dit recept door drie deelt, dan heb je o.a. 40 gram havermout, wat extra vezels door de kokossnippers en ongeveer twee porties fruit binnen. Het is alleen jammer dan je dan ook 1 theelepel suiker, een theelepel agave siroop en een eetlepel kokosolie binnenkrijgt. Dat maakt het gelijk al minder verantwoord. Toch kan het slechter.

Nectarine rood fruit crumble | Gewooneenfoodblog.nl
Spreid de topping uit over het fruit en bak de crumble +- 50 minuten af in de oven

Wat betreft andere fruitsoorten die je kunt gebruiken

In plaats van nectarines kun je zoals gezegd prima perziken gebruiken. Appels zouden ook een goed alternatief zijn. Wat betreft het zomerfruit dat ik in het recept gebruik; ik heb gewoon 200 gram rood fruit uit die diepvrieszak met zomerfruit van de Albert Heijn gebruikt. Je kunt echter je favoriete rode vruchten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan frambozen,  aardbeien en/ of rode bessen. Zolang als de vruchten maar een beetje zacht zijn zodat er een soort van jam ontstaat als ze warm worden in de oven.  Je kunt dus ook blauwe bessen en/ of bramen gebruiken.

Overigens kun je de kokos in de topping prima achterwege laten hoor. Het recept leek mij alleen wat origineler als ik er nog iets aan toevoegde. In plaats van kokos kun je ook kiezen om bijvoorbeeld amandelsnippers te gebruiken.

Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos | Gewoon een foodblog!

Nectarine zomerfruit crumble recept

Recept Afdrukken
Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos
Dit is een recept voor een makkelijke en ietwat gezondere crumble met een vulling van nectarines en zomerfruit. Je kunt zowel je favoriete verse zomervruchten gebruiken als bevroren vruchten (die hoef je niet eerst te ontdooien). De kokos in de crumble kun je eventueel achterwege laten en vervangen door extra havermout, amandelschaafsel of een handje van je favoriete noten.
Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos | Gewooneenfoodblog.nl
Keuken Engels
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Nectarine-zomerfruit vulling
Haver-kokos crumble
Keuken Engels
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Nectarine-zomerfruit vulling
Haver-kokos crumble
Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 180 graden.
  2. Verwijder de pitten van de nectarines en snijd de nectarines in dunne plakjes. Je zou de nectarines eventueel eerst kunnen schillen; ik heb dat niet gedaan. Meng de plakjes nectarine vervolgens door de rest van de ingrediënten voor de vulling.
  3. Meng de havermout, havermeel, kokossnippers, kaneel en eventueel een heel klein beetje zeezout door elkaar. Doe de kokosolie en het water erbij en hussel alles goed door elkaar zodat er een beetje dikke klontjes/ brokjes ontstaan.
  4. Leg het fruit onderin een ovenschaal. Leg de crumble erbovenop. Zet de ovenschaal midden in de voorverwarmde oven. De nectarine zomerfruit crumble moet ongeveer drie kwartier a 55 minuten in de oven. Je moet het zomerfruit een beetje zien borrelen aan de zijkant en de crumble moet goudbruin zijn.
  5. Houd het gerecht na een half uurtje goed in de gaten, het zou zonde zijn als de bovenkant ineens te donker wordt. Zet de oventemperatuur eventueel lager, naar 160 graden, als je merkt dat de crumble te snel verkleurt.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *