Dak Bokkeum Tang (Koreaanse stoofpot)
In dit recept vind je twee versies van de saus: één met de Koreaanse chilipasta gochujang en één zonder die pasta. Beiden kun je natuurlijk naar wens aanpassen indien je de saus bijvoorbeeld te pittig of juist niet pittig genoeg vindt. Heb je hem gemaakt en vind je de saus iets te pittig? Voeg dan meer palmsuiker/ honing/ rijstwijnazijn toe om de pittigheid te neutraliseren.
Porties Prep Tijd
1persoon 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5minuten 25minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5minuten 25minuten
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Saus 1: Met gochujang
Saus 2: Zonder gochujang
Instructies
Voorbereiding
  1. Schil en snijd de wortelen en de aardappelen in blokjes van zo’n twee centimeter. Snijd de kip in iets grotere blokjes (indien je zoiets als kipfilet of kipdijfilet gebruikt – bij drumsticks of chicken wings is dat natuurlijk niet nodig). Snijd de bosui in dunne ringetjes en houd apart. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan gedurende een minuutje of twee op hoog vuur en houd apart. Gebruik je een groene peper voor wat extra pit? Verwijder dan de zaadjes, snijd de peper in ringetjes en houd deze ook even apart. Zet een pan water op en breng aan de kook zodat je er dadelijk de rijst in kunt koken.
Saus maken
  1. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Rasp of hak de knoflook en de gember ook fijn. Plaats deze ingrediënten in een mengkommetje en doe de resterende ingrediënten erbij. Gebruik de ingrediënten van ‘saus 1’ als je gochujang in huis hebt, gebruik die van ‘saus 2’ als je geen gochujang gebruikt).
Dak Bokkeum Tang bereiden
  1. Verhit een klein laagje olie in een hoge steelpan en doe de kip erbij. Bak de kip kort op hoog vuur totdat de buitenkant een klein kleurtje begint te krijgen. Doe de aardappelen en de wortelen erbij, hussel alles goed door elkaar en doe de saus erbij. Roer alles nogmaals goed door elkaar zodat alles bedekt is met een klein laagje van de saus en doe het water erbij. Plaats een deksel op de pan en breng het water aan de kook. Temper het vuur zodra het kookt zodat het water tegen de kook aan zit en alles langzaam gaar kan stoven. De ingrediënten hoeven overigens niet allemaal ondergedompeld te zijn in water; doordat je de deksel op de pan houdt gaart alles gelijkmatig.
  2. Stoof de Dak Bokkeum Tang gedurende ongeveer twintig minuten en check dan of alles al gaar is. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de verpakking. Indien de aardappelen, wortelen en kip (zo goed als) gaar zijn kun je de deksel van de pan halen en Dak Bokkeum Tang op laag vuur laten gedurende een minuutje of vijf laten pruttelen (of totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt). Voeg een minuutje voordat het gerecht klaar is de sesamolie, de halve bosui en de optionele groene peper toe en roer alles goed door elkaar. Garneer de Dak Bokkeum Tang met de resterende bosui en de geroosterde sesamzaadjes voordat je ‘m serveert.
Notities

Over de kip

De bereidingstijd van het gerecht is deels afhankelijk van het soort kip dat je gebruikt. Als je bijvoorbeeld voor kippenpoten kiest, wat prima zou kunnen, dan dienen die veel langer te garen dan de aardappelen en de wortelen. Stoof in dat geval eerst de kip zo’n 25 minuten voordat je de de aardappelen en de wortelen toevoegt.

Andere ingrediënten

Hoewel de basis van Dak Bokkeum Tang bestaat uit kip, aardappelen en wortelen zou je er nog andere ingrediënten doorheen kunnen doen. Denk hierbij aan Chinese kool, spitskool en/of shiitakes.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!